
- 1) ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
- 240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- 240 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
- 50 γρ. κονιάκ
- 160 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
- 200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
- 2 κ.γ. κοφτά κανέλα
- 2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
- 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
- Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)
- 2) ΜΑΚΑΡΟΝ
- 100 γρ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον για 1 ώρα)
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ψιλή
- 130 γρ. πούδρα αμυγδάλου (αμυγδαλόψιχα αλεσμένη)
- 130 γρ. ζάχαρη άχνη
- Λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
- 2 πρέζες αλάτι ή κρεμόριο
- Χρώματα ζαχαροπλαστικής για το χρωματισμό (προαιρετικά)
- 3) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. βούτυρο Lurpak
- 400 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
- 5 αυγά χωρισμένα
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 120 γρ. γάλα
- 80 γρ. κονιάκ
- 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- άχνη ζάχαρη για διακόσμηση
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την αφράτη βασιλόπιτα πολύ εύκολα αφού ψηθεί.
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ - ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15 ΛΕΠΤΑ