ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

  • 1)  ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
  • 240 γρ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 240 γρ. ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 160 γρ. χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 200 γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
  • 2 κ.γ. κοφτά κανέλα
  • 2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
  • 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
  • 1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
  • Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)
  • 2)  ΜΑΚΑΡΟΝ
  • 100 γρ. ασπράδια σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον για 1 ώρα)
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ψιλή
  • 130 γρ. πούδρα αμυγδάλου (αμυγδαλόψιχα αλεσμένη)
  • 130 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Λίγες σταγόνες υγρή βανίλια
  • 2 πρέζες αλάτι ή κρεμόριο
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής για το χρωματισμό (προαιρετικά)
  • 3) ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 250 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 1 πρέζα/ες αλάτι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 120 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 120 γρ. γάλα
  • 80 γρ. κονιάκ
  • 200 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
  • άχνη ζάχαρη για διακόσμηση
  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε την αφράτη βασιλόπιτα πολύ εύκολα αφού ψηθεί.
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ  -  ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 1 ΩΡΑ ΚΑΙ 15 ΛΕΠΤΑ

Συντάκτρια: Ελευθερία Αστυφίδη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης