Η Φύση μας χρειάζεται !

Στη φύση υπάρχουν πολλών ειδών ζώα που διακρίνονται σε θηλαστικά, ερπετά, χορτοφάγα, σαρκοφάγα, πτηνά καθώς και τρωκτικά. Επίσης υπάρχουν τα ασπόνδυλα και τα σπονδυλωτά ζώα. Τα ασπόνδυλα είναι τα ζώα που δεν έχουν σπονδυλική στήλη και κόκαλα π.χ. τα μαλάκια, τα κνιδόζωα, οι σκώληκες, τα εχινόδερμα, τα αρθρόποδα και οι σπόγγοι. Αντίθετα, τα σπονδυλωτά ζώα είναι αυτά που έχουν σπονδυλική στήλη και κόκαλα π.χ. τα ψάρια, τα θηλαστικά, τα ερπετά, τα πτηνά και τα αμφίβια.

Με την καταστροφή της φύσης απειλούνται τα ζώα. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό υγειονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Επίσης χαρακτηρίζεται αρκετά κρίσιμη η κατάσταση των θαλασσών. Η γεωργία με τα λιπάσματα, η βιομηχανία με τα απόβλητα και οι κατοικίες με τα λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν μολύνει τα υπόγεια υδροφόρα κοιτάσματα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποσότητα του πόσιμου νερού και να καθίστανται οι θάλασσες λιγότερο κατάλληλες για την υδρόβια ζωή. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την υπερεντατική αλιεία.

Η φύση και τα ζώα αξίζουν προστασία γιατί μέρος της φύσης είναι και ο άνθρωπος που ζει μέσα σε αυτήν αφού είναι το σπίτι του και η ζωή του επηρεάζεται από την κατάστασή της. Φανταστείτε μια αλυσίδα

που οι κρίκοι είναι τα ζώα, τα φυτά και ο άνθρωπος. Όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους και αλληλοεπηρεάζονται. Αν εξαφανιστεί ένας κρίκος, η αλυσίδα δεν μένει ίδια!

Με το παρακάτω ποίημα ας στείλουμε ένα μήνυμα προς όλους, μικρούς και μεγάλους, αφού η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους!

«Κάνε ανακύκλωση κι εσύ

Γιατί η Γη θα σε χρειαστεί!

Θα γλιτώσουμε από φυσικές καταστροφές

Όπως σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές!

Χωρίς την όμορφή μας Γη

Δεν θα υπάρχει πια ζωή!

Σκέψου το λίγο σοβαρά…

Δεν είναι και πολύ αργά !!!»

Συντάκτρια  Λίλα Κουρή

2 Σχόλια

  1. Ένα άρθρο στο οποίο στάθηκα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν αυτό της Λίλας….Είχε να κάνει με το περιβάλλον που πρέπει λογικά να μας απασχολεί όλους..Επίκαιρο αφού στις 22 Απριλίου ήταν και η ημέρα της Γης…Καλή δουλειά, μπράβο για το ποίημα Λίλα….

Υποβολή απάντησης