Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο

Το πιο γνωστό όνομα του παγκόσμιου μπάσκετ αυτή την περίοδο. Ο Ελληνο-Νιγηριανός Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκίνησε την καριέρα του από τον Φιλαθλητικό Ζωγράφου και χωρίς να απασχολήσει τους μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ βρέθηκε να αγωνίζεται στο NBA, με την ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς, τους οποίους οδήγησε στον τελικό του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ το 2019 και στη κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2021.

Πως ξεκίνησαν όλα

            Ο Γιάννης Ούγκο Αντετοκούνμπο γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1994 στην Αθήνα από γονείς μετανάστες και μεγάλωσε στα Σεπόλια. Ο πατέρας του Τσαρλς Αντετοκούμπο έπαιζε ποδόσφαιρο στην πατρίδα του, ενώ η μητέρα του Βερόνικα ήταν αθλήτρια του ύψους. Το επώνυμο της οικογένειας σημαίνει στην γλώσσα των Γιορούμπα «το στέμμα επέστρεψε από το εξωτερικό». O Γιάννης έχει άλλα τέσσερα αδέλφια, με πιο γνωστά τον Θανάση και των Κώστα που αγωνίζονται και αυτά στο ΝΒΑ.

Ο πατέρας του ήλθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1991 σε αναζήτηση καλύτερης τύχης με την σύζυγό του και τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του. Μη βρίσκοντας σταθερή απασχόληση, ως παράτυπος μετανάστης, έβγαζε χρήματα  ως πλανόδιος πωλητής ρολογιών, τσαντών και γυαλιών ηλίου, με την βοήθεια του Γιάννη και του Θανάση.

Τα πρώτα βήματα στο μπάσκετ

Ο  προπονητής Σπύρος Βελλινιάτης αμέσως κατάλαβε, παρότι ο πιτσιρικάς από τα Σεπόλια ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο όπως ο πατέρας του, ότι μπροστά του είχε ένα μεγάλο ταλέντο. Τον έπεισε να δοκιμάσει στο μπάσκετ και τον πήγε στον Φιλαθλητικό δελεάζοντας και τους γονείς ώστε να τους βρει δουλειά η ομάδα για να πάρει τα παιδιά ως αθλητές του.  Το κίνητρο του Γιάννη να βοηθήσει τους γονείς του τον έφερε τελικά στο μπάσκετ που όχι μόνο κόλλησε αλλά έγινε και ένας εκ των κορυφαίων παικτών του κόσμου, δύο συνεχόμενες σεζόν MVP της κανονικής περιόδου του ΝΒΑ και αυτό τα λέει όλα.

Η επιτυχία στο μπάσκετ

               Το 2013,επιλέχθηκε από τους Μιλγουόκι Μπακς στα ντραφτ του ΝΒΑ και ο θαυμαστός κόσμος του κορυφαίου πρωταθλήματος ανοίχτηκε μπροστά του. Το όνειρο κάθε μπασκετμπολίστα είχε γίνει πραγματικότητα για το φτωχόπαιδο από τα Σεπόλια. Ο Γιάννης ξεχώρισε αμέσως με τα αθλητικά του προσόντα, που βελτιώθηκαν από τους αμερικανούς. Συνδύαζε ύψος (2.11μ.), ταχύτητα, δύναμη και ικανότητα στο χειρισμό της μπάλας. Το μέλλον του προδιαγραφόταν λαμπρό και δεν άργησε να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Το παρατσούκλι που τον ακολουθεί έκτοτε είναι «The Greek Freak» («Το Ελληνικό Τέρας»).

Το ίδιο χρόνο αναδείχθηκε ο πιο βελτιωμένος παίκτης και συμμετείχε για πρώτη φορά σε παιχνίδι «all star» με τους κορυφαίους του ΝΒΑ, από τότε παίρνει μέρος κάθε χρόνο. Το 2019, οδήγησε τους Μιλγουόκι Μπακς στον τελικό του πρωταθλήματος, κάτι που είχε να συμβεί από το 1974 και το 2021 πήρε το πρωτάθλημα.

Ο άνθρωπος          

            Το μεγάλο προσόν του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν είναι ότι είναι ένας σούπερ παίκτης. Το γνωρίζουν όλοι. Είναι ότι παραμένει ένας ακόμα πιο μεγάλος ΑΝΘΡΩΠΟΣ που δεν έχει κοντή μνήμη, το αντίθετο. Δεν ξεχνάει τις ρίζες του, από πού ξεκίνησε (έχει ήδη προσφέρει χορηγία μέσω εταιρείας που συνεργάζεται και στην πρώτη του ομάδα τον Φιλαθλητικό) και πάντα είναι εκεί σε ανθρώπους που τον χρειάζονται χωρίς καν να χρειαστεί να τον φωνάξουν. Και πόσες άλλες αγαθοεργίες που δεν έγιναν γνωστές γιατί δεν ήθελε, δεν ήταν αυτός ο σκοπός του η δημοσιότητα. Απλά ήταν να βοηθήσει συνανθρώπους, συμπολίτες συμπατριώτες του που είχαν ανάγκη. Κάθε χρόνο άλλωστε επιστρέφει στα Σεπόλια και στο γηπεδάκι όπου ξημεροβραδιαζόταν και παίζει μπάσκετ με τους παλιούς του φίλους και το κυριότερο εμπνέει με τον καλύτερο τρόπο νέα παιδιά για να κάνουν και αυτά το όνειρό τους πραγματικότητα.

βιβλιογραφία – Πηγές

1.https://www.in.gr/2020/12/21/life/stories/giannis-antetokounmpo-istoria-enos-paidiou-pou-egine-midas-tou-mpasket/

2.https://www.sport24.gr/basket/giannis-antetokoynmpo-okto-chronia-apo-tote-poy-to-paidi-apo-ta-sepolia-systithike-ston-kosmo-toy-nva.9276653.html

3.https://www.ertnews.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/giannis-antetokoynmpo-grafontas-istoria-o-syggrafeas-tis-viografias-toy-mila-sto-ertnews-gr-video/

Συντάκτης: Γιώργος Μπρεκουλάκης

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης