Εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΠΕΑ Βάμου έως τον Ιανουάριο 2024

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου, προγραμματίζει την υλοποίηση περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την περίοδο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τα οποία υλοποιούνται έως τον Ιανουάριο 2024 είναι τα εξής:

1)  «Αλλάξτε συμπεριφορές…ΑνακυκλωS.O.S.τε!». Στόχος του Προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές-τριες με την έννοια και τη σπουδαιότητα  της μείωσης, της  επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, απορριμμάτων. Να μάθουν τι και πως πρέπει να ανακυκλώνουν, και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. (Επαναχρησιμοποίηση υλικών για την κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων – Εξοικονόμηση πόρων).

2)  «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη». Στόχος του Προγράμματος είναι η γνωριμία με την Ελιά και το Λάδι, η αναγνώριση της αξίας τους στη φύση, τον πολιτισμό, την υγεία κι η προώθηση υγιεινών τρόπων διατροφής με βάση την κρητική και μεσογειακή διατροφή.

3)  «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό». Στόχος του Προγράμματος είναι να μελετήσουν οι μαθητές την αναγκαιότητα, την εξοικονόμηση – ορθή χρήση και την προστασία του νερού στη φύση, τόσο για το ανθρωπογενές όσο και για το φυσικό περιβάλλον.

4)  «Μεσόγειος: Η θάλασσα που μοιραζόμαστε». Στόχος του Προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με τη θαλάσσια ζωή και την βιοποικιλότητα της, η αναγνώρισης της οικολογικής αξίας της θάλασσας κι ιδιαίτερα της Μεσογείου, η ευαισθητοποίησή τους για τα προβλήματα της θαλάσσιας ζωής κι η ενεργοποίησή τους για την αντιμετώπισή τους. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συμβολή του ΚΠΕ Βάμου στη Δεκαετία του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που ξεκινάει το 2021.

5)  «Αλλάζω για το Κλίμα». Στόχος του Προγράμματος είναι να συζητήσουμε για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην καθημερινή μας ζωή και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αλλαγή καταναλωτικών και κυκλοφοριακών συνηθειών, τρόπους προστασίας και αύξησης των αποθεμάτων νερού και των χώρων πρασίνου, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

6)  «Μια βόλτα στα Χανιά, 5.500 χρόνων». Στόχος του Προγράμματος είναι η γνωριμία με την Παλιά Πόλη των Χανίων, τα μνημεία και την ιστορία τους, η συνειδητοποίηση της αξίας της και της ανάγκης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος, η αναζήτηση τρόπων προστασίας της.

7)  «(Δια)τροφή για σκέψη». Στόχος του νέου αυτού Προγράμματος είναι να εισάγει τους μαθητές/τριες, εκπαιδευτικούς και κοινωνικές ομάδες σε μια συλλογική δράση προβληματισμού σχετικά με τη σύνδεση της Διατροφής με τις έννοιες

«Φέρουσα ικανότητα», «Παραδοσιακή διατροφή», «Σπατάλη φυσικών πόρων», «Υγιεινή διατροφή», «Αειφορία των τοπικών κοινωνιών», «Μείωση του οικολογικού και ενεργειακού αποτυπώματος».

Παράλληλα, οι μαθητές να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματιστούν σε θέματα που αφορούν την Αειφορική Διαχείριση των Φυσικών Πόρων, ώστε να βελτιώσουν τις καταναλωτικές και διατροφικές τους συνήθειες και να αντιληφθούν ότι με την κατανάλωση τοπικών παραδοσιακών υγιεινών προϊόντων, ενδυναμώνεται η τοπική κοινωνία.

 Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι για μαθητές 5-18 ετών όλων των εκπαιδευτικών δομών (κατάλληλα

 προσαρμοσμένων κατά περίπτωση).

Μπορείτε να τα δείτε και στο κεντρικό ιστολόγιο του ΚΕΠΕΑ Βάμου, πατώντας εδώ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης