Συμμετοχή του ΚΠΕ Βάμου σε Σεμινάριο στο Πόρτο της Πορτογαλίας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου υλοποιεί το πρόγραμμα Erasmus+KA1 «Φύση και πολιτισμός ως εργαλεία για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (αρ. έγκρισης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών 2019-1-EL01-KA104-062085),

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που διογκώνεται με την αναγκαστική μετακίνηση πάρα πολλών ανθρώπων είτε προσφύγων είτε μεταναστών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των πολεμικών συγκρούσεων. Προκύπτει έτσι η ανάγκη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων και η

προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια. Μνημεία της φύσης και του πολιτισμού αποτελούν μια κοινή για όλη την ανθρωπότητα κληρονομιά, αναγκαία για την επιβίωσή μας τόσο τη φυσική όσο και

την πολιτιστική. Η ποικιλότητα της φύσης και του πολιτισμού μπορούν να γίνουν εργαλεία αλληλοσεβασμού και κατανόησης των διαφορετικών ανθρώπων που καλούνται να συνυπάρξουν στις νέες συνθήκες μετά τους πολέμους και τις φυσικές καταστροφές.

Με το πρόγραμμα αυτό το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης παίρνει ιδέες και εργαλεία για να αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα στην ύπαιθρο ή σε κλειστό χώρο με τη χρήση της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείων για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, η Ανδριάνα Μπάσιου, καθηγήτρια αγγλικών, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας, και ο Φώτης Ποντικάκης, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου, συμμετείχαν σε πολυήμερο Σεμινάριο (Δομημένο Κύκλο Μαθημάτων) με θέμα «There is no planet B» στο Porto της Πορτογαλίας, την περίοδο 18-23 Ιουλίου 2021.

Διοργανωτής του Σεμιναρίου ήταν ο Learning Together/Sinerconsult. Το Learning Together είναι ένα λειτουργικό τμήμα αφιερωμένο στην εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus +. Ιδρύθηκε το 2000 και είναι διαπιστευμένο από το Γενικό Τμήμα Εργασίας και Εργασιακών Σχέσεων (DGERT) από το 2001. Η εταιρεία διαχείρισης είναι ένα ίδρυμα εκπαίδευσης και κατάρτισης με εμπειρία άνω των 20 ετών και έχει την έδρα της στο Πόρτο (Πορτογαλία). Από το 2001, περισσότεροι από 400 εκπαιδευτές, 18 συντονιστές έργων και 9 διοικητικοί έχουν συνεργαστεί με το φορέα.

Στο Σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από Ισπανία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Ελλάδα.

Στη διάρκεια του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε Περιβαλλοντικά Κέντρα της πόλης όπου εξηγήθηκε η λειτουργία και η μεθοδολογία τους, καθώς και στο Διαδραστικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Κέντρο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Lipor,το Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών Cimar και το Διαδραστικό Μουσείο Νερού (Pavilhão da Água).

Όλοι οι φορείς εκπονούν εκπαιδευτικά προγράμματα με τους μαθητές και επιμορφώνουν τους πολίτες του Πόρτο ώστε να είναι περιβαλλοντικά πιο συνειδητοποιημένοι και να συμμετέχουν σε δράσεις που ευνοούν την οικολογική ισορροπία και την ορθή διαχείριση των αποβλήτων και των φυσικών πόρων της περιοχής. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις όλων των φορέων και να λύσουν σχετικές απορίες καθώς και να προμηθευτούν υλικό για τα σχολεία τους. Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν επίσης σε σημαντικά μνημεία της πόλης καθώς και σε τοπικά οινοποιεία που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παράδοσης και της οικονομίας της περιοχής. Έγινε επίσης εκτενής παρουσίαση του φορέα Διαχείρισης Νερού της πόλης και συζήτηση για τις ορθές πρακτικές εξοικονόμησης  και διατήρησης της καλής ποιότητας του νερού στην καθημερινή οικιακή ζωή.

Οι εκπαιδευτικοί αλληλεπίδρασαν μεταξύ τους, αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες και πήραν ιδέες και υλικό προς εφαρμογή στα σχολεία της χώρας τους ώστε να εξηγούν καλύτερα στους μαθητές θεωρητικά αλλά και πρακτικά την έννοια της βιωσιμότητας για έναν πιο οικολογικά ισορροπημένο πλανήτη.

IMG_1659 IMG_1832 IMG_1864 IMG_1878 IMG_1882 IMG_1887 IMG20210719145357 IMG20210721130545 IMG20210721175323

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης