Ένα βραβείο, πολλές εμπειρίες!

Μην κλοτσάς την ευκαιρία, όταν σου δίνεται. Πού ξέρεις, μπορεί να βραβευτείς και εσύ….
Όταν ξεκινάς κάτι, το μόνο που σκέφτεσαι είναι το ταξίδι και τίποτε άλλο. Το δικό μας ταξίδι ξεκίνησε, όταν οι καθηγητές μας Κασαπίδης Γεώργιος, Παπαδοπούλου Ελπινίκη και Σουλτάνη Παρασκευή πρότειναν σε όλους εμάς, τους μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας, να συμμετάσχουμε σ΄ ένα Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα σχετικό με τις διαφορετικές φυλές των Ελλήνων, που εγκαταστάθηκαν στη Δράμα μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922. Ανταποκριθήκαμε οι περισσότεροι έχοντας στον νου μας, για να είμαστε ειλικρινείς, το τέλος του προγράμματος, που θα ήταν ένα τριήμερο ταξίδι στον Βόλο, καθώς με το πρόγραμμα θα συμμετείχαμε στον διαγωνισμό «Χορεύοντας οι Λέξεις του τόπου μου», που διοργάνωνε το ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον Σύλλογο των καθηγητών Φυσικής Αγωγής του Βόλου υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου.
1
Όταν έγινε η πρόταση για τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό, σίγουρα δεν πιστεύαμε ότι θα καταφέρουμε να διακριθούμε. Παρόλα αυτά πήραμε την απόφαση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, για να έχουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Και διανύσαμε μεγάλο δρόμο έναν χρόνο τώρα επισκεπτόμενοι πολιτιστικούς συλλόγους και εκκλησίες στην περιοχή της Δράμας, ανοίγοντας σελίδες στο διαδίκτυο και συρτάρια στα σπίτια μας, ανασύροντας μνήμες θολές, μακρινές, αλλά όχι σβησμένες. Μνήμες ανθρώπων που άκουσαν από όσους έζησαν τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και τις πρώτες δύσκολες μέρες της εγκατάστασής τους στην περιοχή της Δράμας. Ακούσαμε τη φωνή των προπαππούδων μας μέσα από τη φωνή των εγγονών τους, των γονιών μας.
Το άγχος και οι ευθύνες ήταν πολλές, όμως με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των καθηγητών-συντονιστών του προγράμματος και την συλλογική προσπάθεια, που κατέβαλαν όλοι σχεδόν οι μαθητές, τα καταφέραμε. Το βραβείο ήρθε και μάλιστα το πρώτο. Καταφέραμε να πάρουμε την 1η θέση! Και κάπως έτσι βρεθήκαμε στον Βόλο.
2
Γεμάτοι ενθουσιασμό, μιας και είχαμε πληροφορηθεί εκ των προτέρων τα αποτελέσματα, μεταβήκαμε στον χώρο που φιλοξενούσε τον διαγωνισμό. Εκεί βρισκόντουσαν και άλλα σχολεία από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα κάποιο ελληνικό σχολείο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Μας παρουσίασαν τις αξιόλογες εργασίες τους. Έπειτα εμείς. Με τη βοήθεια του κ. Κασαπίδη παρουσιάσαμε τη διαδραστική εργασία μας και ακολούθησε η ομάδα χορού μας με τους μουσικούς μας. Υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας και του νταουλιού με πολύ καλή διάθεση και λίγο τρακ χορέψαμε χορούς του τόπου μας. Λίγη ώρα αργότερα έγινε η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ήταν αλήθεια, είχαμε κατακτήσει την 1η θέση. Οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Ακολούθησαν κι άλλοι χοροί και όλοι οι διαγωνιζόμενοι γίναμε μια αλυσίδα, που πύκνωνε και όλο πύκνωνε. Μαθητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας να χορεύουμε όλοι μαζί. Γιατί όλοι, όσοι συμμετείχαμε σ΄ αυτή τη γιορτή, νιώθαμε νικητές.
3
Δεν μείναμε μόνο στον διαγωνισμό. Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και γνωρίσαμε την όμορφη πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή. Με το πρόγραμμα που οργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί μας είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Βελεστίνο του Ρήγα Φεραίου, τη λίμνη Κάρλα με τον πλούσιο υδροβιότοπό της, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, τις Μηλιές του Πηλίου με το Λαογραφικό Μουσείο, τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, που έχει κτιστεί πριν το 1741 και τα καλντερίμια του χωριού, το Βυζαντινό Μουσείο στη Μακρυνίτσα του Πηλίου και τέλος, πίνοντας καφέ ή τρώγοντας στην κεντρική πλατεία της, να απολαύσουμε από εκεί ψηλά την υπέροχη θέα του Βόλου με τον Παγασητικό.
4
Η εκδρομή δεν ήταν μόνο εκπαιδευτική, αλλά είχε και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε βόλτα στο κέντρο της πόλης, να διασκεδάσουμε σε νεανικό κλαμπ, να δροσιστούμε από το βραδινό αεράκι απολαμβάνοντας βόλτα στην παραλία της πόλης και να κάνουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με την κ. Παπαδοπούλου επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο.
Ευχαριστούμε τους καθηγητές και την κυρία Διευθύντρια για την οργάνωση της εκδρομής. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλες διακρίσεις για το σχολείο μας και άλλες ευκαιρίες για εκδρομές.
Κύπριζλη Σοφία – Μυστακίδου Όλγα, μαθήτριες του Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης