Σχολείο και μαγειρική: παρουσίαση του Προγράμματος: «Γεύσεις και Πολιτισμός» και σχετικών δραστηριοτήτων

gourmet

WP_20140427_009IMG_0833 telikoIMG_0829 teliko

Σχολείο δεν είναι μόνο τα μαθήματα που διδάσκονται με βάση το ωρολόγιο πρόγραμμα. Σχολείο είναι και δραστηριότητες με κοινωνικό περιεχόμενο, οι οποίες ανοίγουν νέους ορίζοντες – επαγγελματικούς και προσωπικούς -, κινητοποιούν το ενδιαφέρον των μαθητών και βασίζονται στην πράξη και όχι στη θεωρία.

Μια τέτοια δράση υλοποιήθηκε τον Απρίλιο, αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Γεύσεις και πολιτισμός: Μάνη», που οργάνωσαν οι καθηγητές του σχολείου μας κ. Ιωάννα Κομνηνού και κ. Στάθης Λεουτσάκος, την οποία παρακολουθήσαμε και εκπρόσωποι του Ομίλου Δημοσιογραφίας.

Οι μαθητές υπό την καθοδήγηση το γνωστού σεφ κ. Στέλιου Μαστοράκου υλοποίησαν συνταγές της επιλογής τους, σχετικές με τη γαστρονομία της Μάνης και της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας. Τα πιάτα που έφτιαξαν φωτογραφήθηκαν επαγγελματικά από τον μετρ φωτογράφο της μαγειρικής, κ. Παναγιώτη Μπελτζινίτη, σε στούντιο φωτογραφίας. Οι μαθητές  με τη βοήθεια του φωτογράφου «έστησαν» τα πιάτα τους και γνώρισαν όλη τη  διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιου είδους φωτογραφήσεις.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησαν ο σεφ και ο φωτογράφος καταγράψαμε τις δυσκολίες αλλά και τι χαρές του επαγγέλματος. Επισημάνθηκε ότι τα επαγγέλματα αυτά δεν περνούν κρίση, είναι καλά αμειβόμενα και υπάρχουν προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης για όποιον τα ακολουθήσει. Ωστόσο, ο σεφ, κ. Μαστοράκος, εξομολογήθηκε ότι το επάγγελμα του σεφ είναι πολύ δύσκολο, δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, απαιτεί πολύωρη απασχόληση και αφοσίωση.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με όσα είδαν και έκαναν και παρουσίασαν το έργο τους σε εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό κέντρο Αθηνών, Μελίνα Μερκούρη, στις 14-04-2014.

Σας παρουσιάζουμε και φωτογραφίες των πιάτων που έφτιαξαν οι μαθητές…

Ίσως το επόμενο αφιέρωμα που θα κάνουμε να έχει σχέση με τη Μαγειρική!

Και ίσως συνεργαστούμε με τους μαθητές του 1ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών και την καθηγήτρια Γερμανικών κ. Λία Παπαδημητρίου τόσο για θέματα του Ομίλου της δημοσιογραφίας (ραδιοφωνική εκπομπή, εφημερίδα, κείμενα των παιδιών στα γερμανικά  και σε άλλες γλώσσες κ.ά) όσο και για θέματα μαγειρικής. Θα θέλαμε, επίσης, να συνεργαστούμε και με άλλα πειραματικά σχολεία και μη πειραματικά και να οργανώσουμε κοινές δραστηριότητες. Θα σας ενημερώσουμε, αγαπητοί μας αναγνώστες, για οποιαδήποτε εξέλιξη.

Μην ξεχάσετε, τέλος, να μας διαβάσετε στην έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος Gourme που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα!

Τα μέλη του Ομίλου Δημοσιογραφίας

Σχολιάστε

Top