Έφηβος και … ελεύθερος χρόνος

ελευθε.  χρ

 

arkas

Εξετάσεις, Τράπεζα Θεμάτων, φροντιστήρια … η καθημερινότητα των εφήβων σήμερα. Μια καθημερινότητα απαιτητική  στην οποία ο ελεύθερος  χρόνος εκλείπει.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον ελεύθερο χρόνο αναγκαίο; Το γεγονός ότι μπορεί να συμβάλλει θετικά σε κοινωνικό, πνευματικό αλλά και ψυχοσωματικό επίπεδο.  Ο ελεύθερος χρόνος είναι εκείνος που αξιοποιείται σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις μας, γι’ αυτό είναι και τόσο ποθητός από όλους και πιο πολύ από εμάς τους εφήβους.

Ωστόσο όταν ακούμε τη λέξη έφηβος ή εφηβεία τα πρώτα πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι το σχολείο, το διάβασμα, το φροντιστήριο, οι πανελλήνιες εξετάσεις, ποτέ όμως ο ελεύθερος χρόνος. Παρ’ όλο που όλοι οι άνθρωποι αναπολούν την εφηβική τους ηλικία συμφωνούν πως είναι πολύ δύσκολο να είσαι έφηβος τη σημερινή εποχή των πολλαπλών απαιτήσεων και της έλλειψης ελεύθερου χρόνου.

Η καθημερινότητα ενός εφήβου είναι δύσκολη και κουραστική. Το πρόγραμμα του βαρύ καθώς περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες και   υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Μετά από τις 6 ώρες που βρίσκεται στο σχολείο, οι οποίες μπορεί να είναι και παραπάνω αν συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα ή όμιλο γυρνάει στο σπίτι του για να ξεκουραστεί για λίγη ώρα και μετά αρχίζει το «τρέξιμο»…

«Πήγαινε να μάθεις αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά για να πάρεις πτυχίο. μην ξεχάσεις ότι σήμερα έχεις μάθημα κιθάρας, πιάνου, μουσικής και μετά τρέχα στην προπόνηση και  πρόσεχε μην αργήσεις γιατί ο προπονητής θα σε βάλει να τρέξεις περισσότερο. Αλλά μην αγανακτείς γιατί σε λίγα χρόνια θα τελειώσεις τις ξένες γλώσσες και θα έχεις περισσότερο ελεύθερο χρόνο!»

Τι ειρωνεία όμως; Με το που τελειώνεις τις ξένες γλώσσες και έχεις πάρει το Proficiency, το Sorbonne … φτάνεις στο λύκειο. Και μάντεψε τι φέρνει το λύκειο… Και άλλο φροντιστήριο!

Κανείς δεν μπορεί να έχει αντίρρηση ότι έχουμε ανάγκη από ελεύθερο χρόνο σήμερα. Είναι μάλιστα επιτακτική ανάγκη, απαίτηση. Αυτό μπορεί να γίνει αν ιεραρχήσουμε, αρχικά, τις προτεραιότητες μας. Είναι χρήσιμο οι έφηβοι να προγραμματίζουμε τη ζωή και τις δραστηριότητες μας, ώστε να εξασφαλίζουμε ελεύθερο χρόνο και να τον αξιοποιούμε κάνοντας ό,τι μας ευχαριστεί. Παράλληλα, είναι σημαντικό να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με φαντασία, δημιουργικότητα και χαρά. Αυτό θα μας ανακουφίσει από το άγχος και θα μας προσφέρει λίγο χρόνο χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Η σωστή εξοικονόμηση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου οδηγεί στην γνήσια ψυχαγωγία που είναι πολύτιμη για τους σύγχρονους εφήβους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τον αθλητισμό που είναι παράγοντας καλής υγείας, ψυχικής ευφορίας και ηθικής αγωγής καθώς και τα πνευματικά παιχνίδια, τα οποία γυμνάζουν τη σκέψη, οξύνουν την κριτική μας ικανότητα, πλουτίζουν τις γνώσεις μας.

Εκτός από τα παραπάνω , η περισυλλογή, η συνομιλία με τον εαυτό μας αλλά και η επικοινωνία, ο διάλογος και η ανταλλαγή εμπειριών είναι βασικές προϋποθέσεις για την αυτοκριτική και την κατάκτηση της αυτογνωσίας και τις θεωρώ επίσης πολύ σημαντικές για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην ανάγνωση βιβλίων που τονώνουν το πνεύμα, ενημερώνουν αλλά και ψυχαγωγούν καθώς και στην ενασχόλησή μας με πολιτιστικά ενδιαφέροντα, όπως είναι η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος και η φωτογραφία.

Μαντώ Τσούμπα

6 σχόλια στο Έφηβος και … ελεύθερος χρόνος

  1. Ο/Η Μαρία Καλφακη λέει:

    Νομίζω ότι μετά από αυτό το άρθρο η δημοσιογράφος αξίζει πραγματικά να ορισθεί ως η επίσημη εκπρόσωπος για όλες τις ανακοινώσεις σχετικά με τις δραστηριότητες αναψυχής και αθλητισμού είτε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής είτε σε άλλα μαθήματα.Ενα μεγάλο Μπράβο!!

  2. Ο/Η Νικος λέει:

    Καλά τσούμπα το άρθρο σου «κενταει»

  3. Ο/Η Γιώργος Δασκαλογιάννης λέει:

    Συγχαρητήρια για την καταπληκτική σας προσπάθεια και ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στη νεαρή δημοσιογράφο Μαντώ.

  4. Ο/Η ΝΙΚΗ ΓΙΟΒΑΝΗ λέει:

    Ένα έχω να σχολιάσω…….. η δουλειά είναι το ωραιότερο δώρο στις μέρες μας….. μπορείς να εξελιχθείς, να δημιουργηθείς, να προοδεύσεις μέσα από αυτή….. μην πετάς την ευκαιρία….!!!!

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!

Σχολιάστε

Top