Ατυχήματα στην F1

maxresdefault

 

eksofullo

H F1 θεωρείται από πολλούς ως ο απόλυτος ορισμός της ταχύτητας. Δυστυχώς όμως έχουμε γίνει μάρτυρες τρομακτικών ατυχημάτων από την προσπάθεια των οδηγών να κατακτήσουν την νίκη. Ο Πρωτότυπος σας παρουσιάζει ορισμένα από αυτά.

 

Αύγουστος 1976 – Νίκι Λάουντα

laouda

Το 1976 στην «πράσινη κόλαση» του Νίρμπουργκρινγκ o παγκόσμιος πρωταθλητής, Νίκι Λάουντα, προσέκρουσε στον τοίχο της δεύτερης στροφής . Το μονοθέσιό του στη συνέχεια έπιασε φωτιά και επέστρεψε στη μέση της πίστας για να χτυπηθεί από τους Χέρλαντ Ερτλ και Μπρεντ Λάνγκερ. Οι δύο προαναφερθέντες πιλότοι και ο Γκάι Έντουαρντς έσωσαν τον Λάουντα από το φλεγόμενο όχημα. Ο άτυχος Αυστριακός οδηγήθηκε άμεσα στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη τις επόμενες ημέρες για να τον κρατήσουν στη ζωή.

1982 Βέλγιο – Ζιλ Βιλνέβ

Ο Καναδός πέθανε στο Βελγικό Grand Prix. Στις κατατακτήριες δεν μπορούσε να πετύχει το γρήγορο γύρο που ήθελε και προσπάθησε στο τέλος να κάνει ότι μπορούσε με χρησιμοποιημένα ελαστικά. Μπροστά του ήταν ο Μας που είχε τελειώσει τον γρήγορο γύρο και οδηγούσε αργά προς τα Pit. Ο Βιλνέβ δεν μπόρεσε να αποφύγει την επαφή με αποτέλεσμα να σηκωθεί η Ferrari στον αέρα. Τα όσα ακολούθησαν ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές σκηνές στην ιστορία του αθλήματος. Ο Βιλνέβ πετάχτηκε από το όχημα του και πέθανε στο νοσοκομείο λίγο αργότερα. Οι γιατροί είπαν πως ο θάνατος επήλθε από τον σπασμένο του λαιμό.

 

Ίμολα 1989-Τζέρχαρντ Μπέργκερ

Ο Τζέρχαρντ Μπέργκερ συγκρούστηκε στον τέταρτο γύρο του Grand Prix στο Σαν Μαρίνο. Ο Αυστριακός πιλότος έχασε τον έλεγχο του μονοθέσιου του και έπεσε πάνω στον προστατευτικό τοίχο χωρίς να έχει την δυνατότητα να φρενάρει πριν την σφοδρή σύγκρουση. Το κόκκινο μονοθέσιο έπιασε αμέσως φωτιά αλλά ο Μπέργκερ γλίτωσε με μερικές γρατζουνιές χάρη στη γρήγορη επέμβαση της σωστικής ομάδας.

 

Ίμολα 1994- Άιρτον Σένα

images

Οποιοσδήποτε άνθρωπος όταν ακούει για ατυχήματα στην F1,το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι το όνομα του καλύτερου οδηγού που πέρασε ποτέ από την F1, του Άιρτον Σένα. Ο Άιρτον Σένα άφησε την τελευταία του πνοή στην πίστα της Ίμολα μετά από επτά γύρους στο GP του Σαν Μαρίνο. Λίγα λεπτά πριν τη θανατηφόρα σύγκρουση το αυτοκίνητο ασφαλείας ήταν στην πίστα και μόλις αποχώρησε ο Σένα βγήκε από την πίστα με το κοντέρ του να γράφει 250 χιλιόμετρα!

Ακόμα και σήμεραπαραμένουν άγνωστα τα αίτια του θανάτου του σπουδαίου βραζιλιάνου.

 

Μόντρεαλ 2007-Ρόμπερτ Κουμπίτσα

images (1)

Ο Πολωνός πιλότος, όντας πιλότος της Sauber είχε ένα από τα χειρότερα ατυχήματά του στην πίστα του Καναδά. Στον 38ο γύρο του αγώνα, προσπάθησε να πάρει την εξωτερική του προπορευόμενου του, το μονοθέσιο όμως έφυγε ευθεία, χτύπησε αρχικά στον τοίχο και στη συνέχεια με μεγάλη ταχύτητα κατέληξε να είναι πλαγιασμένος στις μπαριέρες.

2009 Ουγγαρία-Φελίπε Μάσα

masa

Ένα από τα πιο σπάνια ατυχήματα στην ιστορία της Formula 1 διαδραματίστηκε στο GP Ουγγαρίας με θύμα τον Μάσα. Ένα μπουλόνι έφυγε από την Brawn του Μπαρικέλο και κατέληξε κοντά στο μάτι του Μάσα. Αναίσθητος έχασε τον έλεγχο της Ferrari του και έπεσε με δύναμη πάνω στα προστατευτικά ελαστικά.

 

Βαλένθια 2010 – Μαρκ Γουέμπερ

Ο Κοβαλάινεν φρέναρε και ο Γουέμπερ έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω του, την ώρα που πήγε να αλλάξει γραμμή, το μονοθέσιο γύρισε τούμπα και στη συνέχεια κατέληξε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στα ελαστικά. Ο Αυστραλός βγήκε ανέπαφος.

Ιαπωνία 2014 – Ζουλς Μπιανκι

bia

Έξι γύρους πριν από το τέλος του αγώνα στη Σουζούκα , ο Γάλλος οδηγός έχασε τον έλεγχο της Marussiaτου, με αποτέλεσμα να προσκρούσει με τεράστια δύναμη στον γερανό που είχε βγει στην πίστα για να μεταφέρει εκτός αυτής το μονοθέσιο του AdrianSutil που είχε εγκαταλείψει λίγο νωρίτερα. Ο Γάλλος υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να παραμένει αναίσθητος και σε κρίσιμη κατάσταση.

 Χένρι Τζάφα

 

Σχολιάστε

Top