Από πού προήλθαν οι περίφημες «λιχουδιές» των Χριστουγέννων;

imagesDA4BXBFA

Όλοι τις «λατρεύουμε», λίγοι όμως γνωρίζουν την …ιστορία τους! Αυτές οι λιχουδιές δεν είναι άλλες απ’ τους …κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τα οποία κάθε χρόνο κοσμούν το παραδοσιακό ελληνικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Είναι θα λέγαμε το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και δεν εκλείπουν «σχεδόν» από κανένα σπίτι. (Σχεδόν …γιατί δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, για κάποια νοικοκυριά αυτά αποτελούν απλά μια … «πολυτέλεια») Και ποια είναι λοιπόν η προέλευση τους;

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. κοινωνιολογίας της Ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου, μουσικολόγος και δικηγόρος, η ρίζα του Κουραμπιέ είναι:

Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο. Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Στα σύγχρονα ιταλικά, η λέξη είναι biscotto (τo cookies έχει φλαμανδική / ολλανδική προέλευση που πέρασε στην αγγλική γλώσσα). Το λατινικό bis-cuit διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία, όπου καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα μικτή (λατινο-ανατολίτικη) λέξη Qurabiya / Kurabiye, η οποία με αντιδάνεια ξαναγύρισε στη δύση και ελληνοποιημένη πλέον έδωσε το «κουραμπιές» με την έννοια του ξηρού μπισκότου, που εμπλουτίστηκε με αμύγδαλα, ζάχαρη άχνη κ.λπ.

Και τα μελομακάρονα;

Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό). Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Γιάννης Πιχλίνσκι

1 σχόλιο στο Από πού προήλθαν οι περίφημες «λιχουδιές» των Χριστουγέννων;

  1. Ο/Η Καλλιόπη Κατσικαβέλη λέει:

    Τέλεια ιστορία! Ευχαριστούμε πολύ, καλή χρονιά!

Σχολιάστε

Top