Τα ζώα: οι φίλοι μας και οι «εχθροί» τους.

image

Τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά κακοποίησης ζώων στη χώρα μας έχουν αυξηθεί, παράλληλα με τους σχετικούς νόμους.  Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν δείχνουν σεβασμό στα ζώα εξαιτίας κυρίως της νοοτροπίας που έχουν. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως αποδεδειγμένα οι μεγαλύτεροι serialkillers ξεκίνησαν από την κακοποίηση ζώων. Επομένως, το άρθρο αυτό δεν αφορά μόνο τους φιλόζωους αλλά και όλους τους πολίτες.

Αρχικά, πρέπει να αναφερθούμε στον πρώτο φορέα κοινωνικοποίησης και ανατροφής, το σχολείο. Το σχολείο έχοντας ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, δημιουργεί την άποψη πως ό, τι δεν προσφέρει στο ανθρώπινο είδος είναι ασήμαντο. Δεν εστιάζει, επομένως, στην ηθική και καλλιεργεί άπληστους πολίτες χωρίς ενδιαφέρον και σεβασμό για τη ζωή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο οικογενειακό περιβάλλον. Οι περισσότεροι γονείς δεν επιθυμούν να έχουν σχέσεις ούτε εκείνοι ούτε τα παιδιά τους με τα ζώα. Ως αποτέλεσμα τα παιδιά είτε φοβούνται είτε κακοποιούν «για πλάκα» τα ζώα με οποιοδήποτε τρόπο. Έτσι λοιπόν, είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους από μικρή ηλικία σε επαφή με τα ζώα, να τους μιλούν με αγάπη γι΄ αυτά, να τα φροντίζουν. Με αυτό τον τρόπο θα επιτύχουν να δώσουν το μεγαλύτερο μάθημα στα παιδιά τους: «Σεβασμός και αγάπη για τη ζωή».

Σπουδαίο να αναφερθεί είναι πως τα περιστατικά κακοποίησης ζώων αυξάνονται σε χώρες που βιώνουν κρίση, οικονομική και πολιτισμική. Το 2014 τα περιστατικά κακοποίησης ζώων στη χώρα μας άγγιξαν τα πεντακόσια. Μη ξεχνάμε τη Μάγκι, τη σκυλίτσα που δολοφονήθηκε μπροστά σε τουρίστες και ντόπιους στα Νέα Στύρα, στην Εύβοια. Ένα ακόμα γεγονός που συντάραξε ήταν η θανάτωση σκύλου με τόξο στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας στις 17 Οκτωβρίου. Παρά τα πρόστιμα που φτάνουν έως 30.000 ευρώ και την ποινή φυλάκισης, λίγοι είναι εκείνοι που τιμωρούνται. Ίσως γιατί συμφέρει τους δήμους η θανάτωση ζώων, αφού λιγότερα αδέσποτα σημαίνει λιγότερο κόστος σίτισης κι έτσι καρπώνονται τα χρήματα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αδέσποτες ψυχές.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ψυχιατρικά πως άνθρωποι που έχουν κακοποιήσει ζώα εξελίχθηκαν σε κατά συρροήν δολοφόνους. Συμπερασματικά, το θέμα της κακοποίησης και θανάτωσης ζώων δεν αφορά μόνο φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά όλους τους πολίτες. Σήμερα η Μάγκι, αύριο εμείς ή τα παιδιά μας.

Τα ζώα έχουν ψυχή. Φτάνει μόνο να κοιτάξεις τα μάτια τους και θα το καταλάβεις!  

 

                                                        Έλενα Πετροπούλου

2 σχόλια στο Τα ζώα: οι φίλοι μας και οι «εχθροί» τους.

  1. Ο/Η ΒΙΟΛΟΓΟΣ λέει:

    Ωραίο άρθρο Ελενα και συμφωνώ στα περισσότερα. Για τη συνέχεια στις δραστηριότητες του σχολείου μία ερώτηση: Πόσο αγαπούν τα ζώα αυτοί που δεν τα αφήνουν να ζήσουν στο φυσικό περιβάλλον τους; Συγχαρητήρια και Καλή Χρονιά σε όλους. Π.Κ.

Σχολιάστε

Top