Συνταγή για μελομακάρονα

melomakarona

Μια αυθεντική συνταγή που μας γυρίζει στο παρελθόν, στο σπίτι της γιαγιάς που μοσχομύριζε κανέλλα και γαρύφαλλο. Μας αρέσουν και αμέλωτα… σαν μπισκότα…

 

Υλικά

½  φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

3 φλιτζάνια τσαγιού λάδι (με ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινά, με σπορέλαιο πιο ελαφριά)

1 φλιτζάνι τσαγιού φυτίνη (παραδοσιακή)

2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα του

1 κουταλάκι κονιάκ

2 κουταλάκια κανέλλα

1 κουταλάκι γαρύφαλλο

1 κούπα χοντροτριμμένα καρύδια και άλλα ολόκληρα (μεγάλα κομμάτια)

1 νεροπότηρο μπίρα

4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

2 κουταλάκια σόδα

½ κουταλάκι αλάτι

1,5 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κιλό φαρίνα

Διαδικασία

Τα χτυπάμε όλα μαζί στο χέρι ή στο μίξερ για αρκετή ώρα, εκτός από τη σόδα που τη διαλύουμε στο χυμό του πορτοκαλιού (προσοχή αφρίζει…) και την προσθέτουμε στο μίγμα μας έπειτα. Στο τέλος ρίχνουμε τα αλεύρια και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε. Η ζύμη να μην είναι πολύ σφιχτή, αλλά μαλακή και εύπλαστη. Γι΄ αυτό το αλεύρι το ρίχνουμε σταδιακά. Αν περισσέψει και λίγο το κρατάμε στην άκρη.

Τα πλάθουμε όπως θέλουμε, μπορούμε και να τα ανοίξουμε με το χέρι και στο κέντρο να βάλουμε ένα κομμάτι καρύδι ολόκληρο. Τα ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, αφού βάλουμε στο ταψί μας μια λαδόκολλα για να μην κολλήσουν.

Μετά ετοιμάζουμε το σιρόπι

Βράζουμε ελαφρά 2 φλιτζάνια τσαγιού μέλι με 3 ζάχαρη και 3 νερό. Ζεστό σιρόπι στα κρύα μελομακάρονα. Μην τα παρασιροπιάσουμε όμως. Μην ξεχάσουμε, τέλος, να πασπαλίσουμε με τριμμένο καρύδι.

Μαντώ Τσούμπα και Γιώτα Χατζή

 

 

 

Σχολιάστε

Top