Η ισότητα μέσα από τη μουσική

images

Στις μέρες μας ένα φαινόμενο που μαστίζει αποτελεί ο ρατσισμός. Ο πλανήτης μας διανύει τον 21ο αιώνα και παρατηρείται πληθώρα αρνητικών δράσεων και αντιλήψεων έναντι διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Διακρίνουμε διαφόρων τύπων ρατσισμούς όπως φυλετικούς που εμφανίζονται για ανθρώπους διαφορετικής καταγωγής και πολιτιστικών χαρακτηριστικών, σεξιστικούς για άτομα διαφορετικού φύλου ή για ανθρώπους με σεξουαλικές προτιμήσεις ως προς το ίδιο φύλο, θρησκευτικούς για άτομα διαφορετικών θρησκειών κ.α.

 

Στην παγκόσμια καμπάνια καταπολέμησης του ρατσισμού δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί μείζονα παράγοντα η μουσική. Μέσα από στίχους, μελωδίες και μαγικές φωνές, η μουσική παρασέρνει μέσα στον χρόνο μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων να στέκονται ενάντια στη παραμικρή ένδειξη οποιασδήποτε μορφής ρατσισμού. Λευκοί ή έγχρωμοι, άντρες ή γυναίκες, ορθόδοξοι ή καθολικοί, όλοι μαζί συνέθεσαν και θα συνεχίζουν να συνθέτουν ένα όμορφο παζλ που για εικόνα προβάλλει μία και μόνο ιδέα ‘’ANTIRACISM ‘’.

Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε διάσημα τραγούδια σταθμούς στο ρεπερτόριο της μεγάλης αυτή προσπάθειας που πραγματοποιείται από πολύ μεγάλους μουσικούς.

 

  1. Black or white – Michael Jackson

‘’ Yes we are the one and the same.. Itdoesntmatterifyouareblackorwhite’’ Μία τεράστια προσωπικότητα της μουσικής βιομηχανίας και ιστορίας, ένας άνθρωπος που από μαύρος προσπάθησε να γίνει άσπρος, έχει δηλώσει πως ποτέ του δεν κατάλαβε τον ρατσισμό. Επίσης πως όσες χώρες είχε επισκεφθεί όντας ακόμα ζωντανός χρησιμοποιούσαν την μουσική ως ενοποιητικό στοιχείο. Με άλλα λόγια οι άνθρωποι μοιράζονταν τα ίδια συναισθήματα και η μουσική όπως ξέρουμε τα εκφράζει με τον πιο μελωδικό τους τρόπο. Ποτέ του δεν κατάλαβε πως οι άνθρωποι μπορούν να καταδικάζουν κάποιον επειδή απλά είναι διαφορετικός.

 

2) Take me to church – Hozier

Ένα τραγούδι διαφορετικό από τα άλλα. Ένα τραγούδι που στο προσκήνιό του αναπτύσσει ένα φλέγων ζήτημα, την ομοφυλοφιλία.

Γίνεται αναφορά στην εκκλησία και στο πως εκείνη απορρίπτει ανθρώπους με ομοφυλοφιλικές τάσεις. Σε όλους τους στίχους γίνεται αισθητή η παρουσία ειρωνείας στον χώρο αυτό, καθώς ο τραγουδιστής γνωρίζει πως ανθρώπους των δικών του επιλογών τους θεωρούν ‘’άρρωστους ‘’. Πολύ όμορφη δήλωση γίνεται την στιγμή που ο καλλιτέχνης λέει ότι για πολλούς δεν έχει θέση στον παράδεισο, εκείνος βρίσκεται ήδη σε έναν αφού έχει ακολουθήσει εκείνον που θέλει και ζει μέσα από τις επιλογές του και όχι από τα πρέπει των κοινωνιών.

 

3) The war – Bob Marley

 

 

‘’That is until there is no longer first class and second class citizens of any nation…everywhere is war’’. Η εκλεπτυσμένη αυτή προσωπικότητα της reggae και όχι μόνο μουσικής, BobMarley, παρουσιάζει μία αντίληψη που όπως γνωρίζουμε οδήγησε πολλές φορές στον πόλεμο. Πολλοί λαοί υιοθετούν την άποψη πως η δικιά τους φυλή είναι ανώτερη από άλλες. Παράλληλα δηλώνει πως μόνο όταν σταματήσει να υποστηρίζεται αυτή η ιδεολογία της επιπεδοποίησης των ανθρώπων, θα σταματήσει να γίνεται και πόλεμος.

 

4) We are the world – Michael Jackson

‘’ Wearetheworld..’’Ένα ακόμα υπέροχο τραγούδι, ένα ακόμα τραγούδι γεμάτο συναισθήματα αλληλεγγύης και ένωσης των ανθρώπων. Ο διαχωρισμός τους με κριτήρια φυλετικά, θρησκευτικά ή σεξουαλικά αποτελεί κάτι το παράδοξο και μόνο.

 

5) Where is the love – Black eyes peas

‘’Ifyouonlyhaveloveforyourownrace, thenyouonlyleavespacetodiscriminate ‘’ Σαφώς πρέπει να υπάρχει αγάπη για την χώρα μας, όμως πρέπει να αγαπάμε και τον συνάνθρωπο και οι συνάνθρωποί μας δεν ζουν μόνο στα όρια της χώρας μας. Γενικά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν όρια με βάση τα οποία τους κατατάσσουμε. Εάν κάνουμε χώρο στην καρδιά μας για όλους αυτούς, δεν θα υπάρχει χώρος για διακρίσεις.

 

6) Imagine – John Lennon

‘’ Imagine..‘’ Απλά φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, χωρίς θρησκείες, χωρίς όρια, χωρίς πόλεμό, χωρίς κόλαση. Μοιάζει με όνειρο άπιαστο, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί κανένα παγκόσμιο συμφέρον, όμως έτσι ο κόσμος θα ήταν ιδανικός. Η ισότητα είναι αρετή που δύσκολα μπορεί να την υπερασπιστεί ο κόσμος που ζούμε.

Ο κόσμος που ζούμε είναι σκληρός και σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Το θέμα είναι πως σαν ανθρώπινα όντα προσπαθούμε να τον κάνουμε να «μαλακώνει» και να μοιάζει πιο όμορφος. Είμαστε όλοι διαφορετικοί και όλοι ίσοι και όπως είδαμε αυτό προσπαθεί να προβληθεί με πολλούς τρόπους και ένας από αυτούς είναι και η μουσική.

Για να ακούσετε τα επιλεγμένα τραγούδια σε συνεχή ροή, πατήστε εδώ

 

Ευχαριστούμε πολύ!

Μαυρογιάννη Μυρτώ – Λεμπλά Μιχάλης

 

Σχολιάστε

Top