Η διαφορετικότητα των «αλμπίνων»… πηγή φρικαλεοτήτων

dee33f72ece25c63c2a177d285b4eaef

Υπό τον φόβο της εξαφάνισης ζουν καθημερινά σε πολλά κράτη της Αφρικής, ιδιαίτερα στην Τανζανία, οι «αλμπίνοι», οι άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια της λευκοπάθειας.

Οι άνθρωποι αυτοί, εξαιτίας της ιδιαίτερης εμφάνισής τους, δέχονται πολύ συχνά ρατσιστικά και υβριστικά σχόλια, τα οποία τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από εξαιρετικά βίαιες εκδηλώσεις. Συλλαμβάνονται και ακρωτηριάζονται από οργανωμένες συμμορίες λαθρεμπόρων καθοδηγούμενες από γιατρούς και «μάγους» φυλών. Τα άκρα τους χρησιμοποιούνται σε τελετές μαγείας και φυλαχτά, ενώ τα σωματικά τους μέλη πωλούνται στη μαύρη αγορά μέχρι και 15.000 δολάρια!

Οι δολοφονικές αυτές απόπειρες σημειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στην Τανζανία, στην οποία καταγράφονται ετησίως εκατοντάδες επιθέσεις. Αυτό συμβαίνει, καθώς πιστεύεται ότι τα σωματικά μέλη ενός αλμπίνου φέρνουν τύχη.

Σε άλλες χώρες, επίσης, όπως στη Ζιμπάμπουε, υπάρχει η πεποίθηση ότι εάν ένας άνδρας που πάσχει από τον ιό του AIDS έχει ερωτική επαφή με γυναίκα «αλμπίνο» θα θεραπευτεί, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αρκετούς βιασμούς γυναικών με αποτέλεσμα την εξάπλωση του ιού.

Αντίστοιχες ρατσιστικές αντιδράσεις σημειώνονται και στα ζώα. Η ιδιαιτερότητά τους αυτή οδηγεί στην απομάκρυνσή τους από το κοπάδι και στην καταδίκη τους να ζουν στο περιθώριο…

Γιώτα Χατζή

Σχολιάστε

Top