Κακοποίηση Γυναικών

phpj22eHVPM

via-kata-gynaikon

Η κακοποίηση γυναικών είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που αντί να εκλείπει συνεχώς αυξάνεται. Κατά αυτό το φαινόμενο, ο θύτης κακοποιεί το θύμα (γυναίκα) με μορφές κακοποίησης όπως η σωματική, η ψυχολογική και η λεκτική βία. Πολλοί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό το θέμα. Λάθος! Είναι στο χέρι όλων μας να βοηθήσουμε τις κακοποιημένες γυναίκες και να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο.

Η κακοποίηση γυναικών αναφέρεται στην άσκηση σωματικής, ψυχικής, οικονομικής ή και σεξουαλικής βίας σε μια γυναίκα από τον σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο, νυν ή πρώην με στόχο την επιβολή ελέγχου. Ο όρος συμπεριλαμβάνει επομένως και το βιασμό στο ζευγάρι με ή χωρίς γάμο. Σήμερα δεν είναι μόνο “ορατή”, όπως η σωματική κακοποίηση, ο ξυλοδαρμός και ο βιασμός, αλλά υπάρχουν και οι “μη ορατές” μορφές βίας, η ψυχολογική και οικονομική κακοποίηση, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, η στέρηση της εκπαίδευσης, η καταναγκαστική εργασία, ο εξαναγκασμός σε πορνεία κ.α.

Η κακοποίηση των γυναικών είναι διαδεδομένη και εντοπίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από την κουλτούρα, τον πολιτισμό, το επίπεδο ανάπτυξης, την πολιτική σταθερότητα και τη θρησκεία.

Μία στις πέντε γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστεί κακοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι η πιο δεδομένη μορφή βίας κατά των γυναικών είναι κοινωνικό φαινόμενο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα.

Η βία μέσα στην οικογένεια είναι πολλών ειδών: λεκτική, σεξουαλική και οικονομική.

Το φαινόμενο έχει διεθνή διάσταση. Είναι μια παγκόσμια επιδημία. Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής βίας, σωματικής κακοποίησης ή βιασμού. Τις περισσότερες φορές, η κακοποίηση γίνεται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος. Η ενδοοικογενειακή βία είναι από τις πιο σκληρές μορφές βίας γιατί διαπράττεται από οικείο πρόσωπο, από μέλος της ίδιας της οικογένειας.

Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την αύξηση σε αριθμό και την ενίσχυση των χώρων φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Το κράτος έχει την υποχρέωση και την ευθύνη για την προστασία των κακοποιημένων ατόμων καθώς και την ψυχολογική, κοινωνική, νομική και οικονομική στήριξή τους.

Η κακοποίηση των γυναικών πρέπει να σταματήσει! Η διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι 25 Νοεμβρίου.

Μη σιωπάς, κάνε κάτι!!

 

Τσούμπα Μαντώ

Χατζή Παναγιώτα

Σχολιάστε

Top