Μια περιπλάνηση στην Ιταλία: Ματέρα…

360rockchic2

Κατά τη διάρκεια της επταήμερης εκδρομής της δημοσιογραφικής μας ομάδας στη Νότια Ιταλία, επισκεφτήκαμε την όμορφη Ματέρα. Η Ματέρα έχει χαρακτηριστεί ως η «Καππαδοκία της Ιταλίας» και κλείνει στους τοίχους και στις σπηλιές της τεράστια ιστορία καθώς τα παλαιότερα ευρήματα της φθάνουν στην Παλαιολιθική Εποχή. Τέλος, απέκτησε διεθνή φήμη με την αρχαία πόλη «Sassi di Matera» («οι πέτρες-σπηλιές της Ματέρα»)Τέλος φόρμας

Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

Η περιοχή κατοικήθηκε  από τον 6ο π.Χ. αιώνα και ήταν τμήμα της ενδοχώρας της Μεγάλης Ελλάδας. Τρεις αιώνες μετά οι Ρωμαίοι οχύρωσαν την πόλη σε ένα ύψωμα 400 μέτρων. Ακριβώς από κάτω από τα τείχη δημιουργήθηκαν δύο συνοικίες, σκαμμένες σε έναν μαλακό, ασβεστώδη βράχο. Οι κάτοικοι δημιούργησαν ένα αξιοθαύμαστο δίκτυο για να μαζεύουν το νερό και να εξασφαλίζουν την πολυπόθητη υγρασία, ενώ παράλληλα χρησιμοποίησαν τις ήδη υπάρχουσες σπηλιές τις οποίες επεξέτειναν σκάβοντας τόσο οριζόντια όσο και κάθετα για να μένουν.Αρχή φόρμας

Τέλος φόρμας

Η περίοδος της Εικονομαχίας  αποτέλεσε καταλύτη για τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η διαμάχη αυτή ανάγκασε χιλιάδες μοναχούς, τους Βασιλειανούς, να μεταναστεύσουν από την Συρία και την Καππαδοκία ενισχύοντας τόσο την ελληνικότητα της περιοχής όσο και την εικονολατρία. Εγκαταστάθηκαν στη νότιο Ιταλία, μετέφεραν τον τρόπο ζωής τους από την Καππαδοκία και τη Συρία και αναβίωσαν συγχρόνως την Ορθόδοξη εκκλησία και το λειτουργικό τυπικό της.

Η χρυσή εποχή της Ματέρα υπήρξε η περίοδος από το 1663 ως το 1803, όταν ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα της επαρχίας της Μπαζιλικάτα. Με τη μεταφορά, όμως, του κέντρου της επαρχίας στην Ποτέντσα ξεκίνησε μια παρατεταμένη περίοδος βαθιάς παρακμής που οδήγησε τους κατοίκους της πόλης στα όρια της εξαθλίωσης. Η στέρηση των διοικητικών θέσεων σε συνδυασμό με την κρίση της αγροτικής οικονομίας οδήγησε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας τους κατοίκους. Έτσι, οι σπηλιές μεταβλήθηκαν από αποθηκευτικούς χώρους σε σπίτια πολυμελών οικογενειών.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν το 1952, όταν ο τότε ισχυρός πολιτικός Aλντιντσε ντε Γκάσπαρι, εντυπωσιασμένος από τις περιγραφές του Κάρλο Λέβι στο βιβλίο «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» επισκέφθηκε τη Ματέρα και εξέδωσε άμεσα μια σειρά από ειδικούς νόμους βάσει των οποίων 15.000 κάτοικοι των Σάσι μεταφέρθηκαν σε καινούργιες συνοικίες που δημιουργήθηκαν για την ανακούφιση της περιοχής.

Από το 1993 οι Βράχοι της Ματέρα συμπεριλαμβάνονται και στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως εξαιρετικό δείγμα τρωγλοδυτικής εγκατάστασης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, απόλυτα προσαρμοσμένης στο έδαφος και το οικοσύστημα, στην οποία ανακαλύφθηκαν ίχνη αντιπροσωπευτικά σημαντικών σταδίων της ανθρώπινης ιστορίας και εξέλιξης.

Όσον αφορά την δική μας γνώμη για την πόλη της Ματέρα δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά θετική. Παρόλο που είχαμε ελάχιστο χρόνο στη διάθεση μας, περιηγηθήκαμε όλοι για λίγο στα σοκάκια της. Και μείναμε εντυπωσιασμένοι! Ήταν μια φανταστική εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη. Αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο όμορφες στιγμές της εκδρομής μας!

Τσούμπα Αδαμαντία

Σχολιάστε

Top