Liberland: Ένα κράτος γεννιέται στον 21ο αιώνα

7

Σήμερα, 13 Απρίλιου είναι μια ιδιαίτερη μέρα για μια μικρή περιοχή στη δυτική όχθη του Δούναβη. Πρόκειται για την Liberland. Ένα ανεξάρτητο κράτος που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 2015.

8

Ο ιδρυτής της, ο Τσέχος  Vít Jedlička, εκμεταλλεύτηκε τη διαμάχη μεταξύ Σερβίας και Κροατίας πάνω σε συγκεκριμένα κομμάτια εδαφών, προκειμένου να ιδρύσει τη λεγομένη Δημοκρατία της Liberland σε ένα μέρος που δεν διεκδικείται από κανένα κράτος. Έχοντας μόλις 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα υπό τον έλεγχο της και μηδαμινό πληθυσμό, το νεοσύστατο αυτό κράτος αγωνίζεται για την παγκόσμια αναγνώριση του μα και για την επιβίωση του από την Κροατία και τη Σερβία οι οποίες κατέκριναν τον Vítλέγοντας πως δεν έχει το δικαίωμα να καταλαμβάνει γαίες.

9

Ωστόσο, η Liberlandέχει ήδη λάβει υποστήριξη από την δημοσιά κοινή γνώμη αλλά και από πολλά φιλελεύθερα κόμματα, όπως  το τουρκικό φιλελεύθερο κόμμα (LPD). Οι αιτήσεις για υπηκοότητα επίσης δεν είναι λίγες. Πάνω από 400.000 έχουν κάνει αίτηση στην ιστοσελίδα του μικρο-κράτους προκειμένου να αποκτήσουν την ιδιότητα του πολίτη της Liberland. Βέβαια ο ιδρυτής της έχει επισημάνει πως δεν θα δεχθεί αιτήσεις από νεοναζιστές, κομμουνιστές και κάθε είδους εξτρεμιστές. Η κατάσταση βέβαια στην περιοχή που καταλαμβάνει η Liberland είναι αρκετά δύσκολη καθώς η Κροατική αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στο κρατίδιο, ούτε τον ίδιο τον Jedlička, γεγονός που κάνει αμφίβολη την επιβίωση της.. Αξίζει να επισημανθεί, τέλος, πως στη Liberland δεν υπάρχει φορολογία, γεγονός που την κάνει ένα αρκετά επιθυμητό μέρος για να ζει κανείς.

Χρήστος Αναγνωστάκης

Σχολιάστε

Top