Αυτοί που άντεξαν…

Αυτοί που άντεξαν…

Η ελληνική επιχειρηματικότητα…

 

Επτά ολόκληρα χρόνια πέρασαν, άλλαξαν κυβερνήσεις, υπουργοί, νόμοι και όμως κάποιες παρέμειναν. Κάποιες γεννήθηκαν από τις στάχτες τους, άλλες επιβίωσαν και κάποιες άλλες βγήκαν πιο δυνατές. Ο λόγος για τις ελληνικές εταιρείες που επέλεξαν να μείνουν στην Ελλάδα να στηρίξουν την οικονομία της και να μην κλείσουν ή να μεταφερθούν σε άλλη χώρα. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις σαν και αυτές που τιμούν την Ελλάδα, την κάνουν περήφανη και ξεχωρίζουν. Ενώ συνάμα αρκετές από αυτές τις ελληνικές εταιρείες κατάφεραν να εξελιχθούν και στο διεθνή χώρο αυξάνοντας τις εξαγωγές τους.

Η ελληνική βιομηχανία Λουξ, η οποία συνέχισε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό λανσάροντας νέα προϊόντα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η βιομηχανική εταιρεία Όμιλος Μυτιληναίος που επένδυσε τόσο σε εθνικά έργα όσο και σε διεθνή, όπως η κατασκευή ηλιακού πάρκου στο Ιράν συνιστά ένα άλλο παράδειγμα. Ακόμα η εθνική σοκολατοβιομηχανία που αντιπροσωπεύεται από τις εταιρίες Παυλίδης και ΙΟΝ παρέμεινε εδώ λανσάροντας καινούργια προϊόντα, όπως σοκολάτα με γλυκαντικές ουσίες στηρίζοντας έτσι τον διεθνή ανταγωνισμό και συνεχίζοντας τις εξαγωγές. Ταυτόχρονα, στο χώρο του λιανικού εμπορίου τροφίμων η άλφα- βήτα Βασιλόπουλος, η Σκλαβενίτης Α.Ε., το LIDL ο Mασούτης και άλλες εταιρίες όχι μόνο άντεξαν στην κρίση αλλά και επεκτάθηκαν. Για παράδειγμα η εταιρία Σκλαβενίτης εξαγόρασε τον Μαρινόπουλο, οποίος με την πτώχευσή του άφησε χώρο στις υπόλοιπες εταιρείες να επεκταθούν. Επιπροσθέτως, στο χώρο της εστίασης εταιρείες, όπως ο Βενέτης, τα Coffee Island, τα Μίκελ και άλλα συνέχισαν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο τους. Στον τομέα του εμπορικού στόλου συνέχισαν να κατέχουν  την πρωτιά οι Έλληνες εφοπλιστές και να βρίσκονται ανάμεσα στους 100 πρώτους (http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1426425/aftoi-einai-oi-40-ishyroteroi-ellhnes-efoplistes.html ).

Οι εταιρίες αυτές, κατάφεραν και παρέμειναν στη χώρα μας, πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα της μετανάστευσης των εταιρειών. Άδραξαν την ευκαιρία και την ώρα που άλλες μετανάστευαν ή πτώχευαν, εκείνες έμειναν στην Ελλάδα στηρίζοντας την κοινωνία και τη βιομηχανία. Γιατί όμως; Τι έλαβαν υπόψη τους οι εταιρείες αυτές που δεν πρόσεξαν οι υπόλοιποι; Τι τους κράτησε εδώ; Θα άξιζαν άραγε από εδώ και πέρα μία καλύτερη και ευνοϊκότερη μεταχείριση από το κράτος για να συνεχίσουν να έχουν κίνητρο να επενδύουν και να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Τι θα έπρεπε να αλλάξει από τη μεριά των εταιρειών στους νόμους του κράτους για την άφιξη και άλλων εταιρειών, ώστε να επενδύσουν στη χώρα μας;

Αξίζει λοιπόν να προβληματιστεί κανείς, και ιδιαίτερα οι πολιτικά ιθύνοντες, για το ρόλο των εταιρειών στην ελληνική αγορά και για την ενίσχυσή τους.

Αντωνόπουλος Δημήτρης

 

Σχολιάστε

Top