Michael Jordan: ένας ζωντανός θρύλος!

MichaelJordanedited

130213172853-michael-jordan-05090020-single-image-cut

Σε όλα τα αθλήματα η ερώτηση που βασανίζει τους λάτρεις των διαφόρων αυτών αθλημάτων είναι μία : ‘Ποίος είναι ο καλύτερος παίχτης που έχει παίξει ποτέ; Ποίος είναι το Νο1;’

Ε λοιπόν, αυτό δεν συμβαίνει στο μπάσκετ καθώς εκεί πρώτος  και μακράν του δεύτερου είναι ο M.J ή αλλιώς ο Michael Jordan. Αυτό συμβαίνει διότι με δύο τρόπους μετριέται το μέγεθος του κορυφαίου. Πρώτον με τους τίτλους του και δεύτερoν με τον αντίκτυπο του μεγέθους του στο ίδιο το άθλημα.

Βέβαια πριν αναφερθούμε στους δύο αυτούς παράγοντες θα πρέπει να αναφερθούμε και στη ζωή του Jordan πριν το NBA και τη δόξα. Ο M.J γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης τις 17 Φεβρουαρίου του 1963 και ήταν γιός της  Deloris και του James Jordan. Όταν ο ίδιος ήταν ακόμη μωρό αυτός και η οικογένειά του μετακόμισαν στο Γουίλμινγκτον της Βόρεια Καρολίνας. Εκεί ξεκίνησε να παίζει Αμερικάνικο ποδόσφαιρο και μπέιζμπολ ενώ σε πιο μεγάλη ηλικία άρχισε και η ενασχόλησή του με το μπάσκετ.

OMichael Jordan φοίτησε στο τοπικό γυμνάσιο Έμσλεϊ Α. Λέινι και παρότι την πρώτη του χρονιά δεν μπήκε στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου του, κυρίως λόγω του ύψους του, δεν έπαψε να προσπαθεί. Έτσι, και αφού τη δεύτερη χρονιά του πήρε 10 πόντους σε ύψος, μπήκε στην ομάδα και άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του έχοντας 24, 6 πόντους μέσο όρο και 11, 9 ριμπάουντ. Βέβαια τη τρίτη χρονιά του ήταν ακόμη καλύτερος  καθώς  ολοκλήρωσε τη σεζόν κάνοντας τριπλ νταμπλ μετρώντας 29.2 πόντους , 11,6 ριμπάουντ και 10,1 ασίστ ανά αγώνα.

Το 1981, όταν εντάχθηκε στην ομάδα του κολλεγίου Νορθ Καρολάινα, κέρδισε για πρώτη του χρονιά το κολλεγιακό πρωτάθλημα  πετυχαίνοντας  το καλάθι που έκρινε την αναμέτρηση στα 15 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα. Τη δεύτερη χρονιά του στο κολλέγιο η ομάδα του αποκλείστηκε στους προημιτελικούς και τη Τρίτη του χρονιά στους «16″ του τουρνουά γνώρισαν ήττα – έκπληξη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Δήλωσε έτσι συμμετοχή στα Ντράφτ του 1984.

Σε εκείνο το Ντραφτ  έγιναν μεγάλες εκπλήξεις καθώς στο νούμερο 1 επιλέχθηκε ο Hakeem Olajuwon από τους ΗοustonRockets ενώ στο νούμερο 2 επιλέχθηκε ο ύψους  2, 16 center SamBowie από τους Portland TrailBlazers μία πλήρης απογοήτευση καθώς  δεν έκανε τίποτα στο NBA σε αντίθεση με τον Olajuwon ο οποίος θεωρείται σήμερα ένας από τους καλύτερους powerforward που έχουν περάσει από το ΝΒΑ. Έτσι λοιπόν στο νούμερο 3 και από τους ChicagoBulls επιλέχθηκε ο M.J, ο οποίος επρόκειτο να αλλάξει όχι μόνο την ιστορία των Bulls αλλά και του ίδιου του μπάσκετ παγκοσμίως.

Πριν όμως ξεκινήσει το ταξίδι του στο NBA ο Jordan έλαβε συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στις Η.Π.Α  κερδίζοντας  το χρυσό όντας  πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 16, 7 πόντους μέσο όρο. Έτσι ο M.Jκατάφερε χωρίς να έχει πατήσει ακόμη το πόδι του στο NBA να έχει κατακτήσει δύο πολύ σημαντικούς τίτλους.

Βέβαια πρέπει να πούμε ότι ο Jordan δεν κυριάρχησε  από την πρώτη στιγμή στο NBA, μάλιστα του πήρε  επτά  χρόνια να τα καταφέρει . Σε αυτό το διάστημα ο Air , όπως τον αποκαλούσαν πλέον για τα φαντασμαγορικά  καρφώματά του , μπορεί να τους εντυπωσίαζε όλους με τα πράγματα που έκανε στο παρκέ, με τα ατομικά ρεκόρ και τους τίτλους του πρώτου σκόρερ ή του MVP όμως οι συμπαίχτες του δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Αυτό φάνηκε και στους  τέσσερεις συνεχόμενους αποκλεισμούς του Chicago από τους DetroitPistons , οι οποίοι εφάρμοσαν το JordanRules. Αυτό ήταν μία σειρά αμυντικών συστημάτων τα οποία είχαν σκοπό να σταματήσουν τον Air αφήνοντας όλους τους άλλους ελεύθερους. Άλλωστε, ο άσσος των PistonsJoeDumars είχε παραδεχθεί: «Όσο οι συμπαίκτες του Jordan γίνονται καλύτεροι, τόσο δυσκολότερο θα είναι να παίξουμε άμυνα. Ο Jordan είναι το σίγουρο. Ξέρουμε τι μπορεί να κάνει. Το τι κάνουν οι συμπαίκτες του είναι αυτό που έχει σημασία».

Όλα αυτά όμως άλλαξαν την επόμενη σεζόν (90’-91’) διότι πλέον μαζί με τον M.Jυπήρχαν ο ScottiePippen και ο πλέιμέικερ John Paxson , οι οποίοι είχαν το ταλέντο και τις δυνατότητες  να βοηθήσουν και στην άμυνα και στην επίθεση. Προπονητής  ήταν ο καλύτερος προπονητής που έχει περάσει από το NBA,αν και τότε ήταν ακόμη νέος και δεν πολλοί δεν πίστευαν σε αυτόν, ο Phil Jackson ,ο οποίος εφαρμόζοντας την τριγωνική επίθεση έκανε τους Bullsνα μοιάζουν ακατανίκητοι .

Έτσι ξεκίνησε η δυναστεία του, κατέκτησε τρία σερί πρωταθλήματα και όλοι ήξεραν ότι αυτός είναι ο καλύτερος . Μπορεί οι Bulls να μην ήταν η καλύτερη ομάδα στην κανονική περίοδο όμως στα playoffαναλάμβανε ο Air και με την απίστευτη θέληση του φόβιζε ακόμα και τους αντιπάλους του.

Εκεί  λοιπόν που όλοι νόμιζαν ότι κανείς δεν θα τον σταματούσε κάποιος τα κατάφερε . Αυτός ο ‘κάποιος ’ ήταν ο θάνατος του πατέρα του ο οποίος δολοφονήθηκε. Για  δύο χρόνια ο Air έπαιζε μπέιζμπολ προσπαθώντας να τιμήσει τον πατέρα του και ήταν  απλά ένας μέτριος παίχτης . Το 1995  όμως ο M.J με τον τόσο απλό αλλά και θρυλικό τρόπο και με την ατάκα  i’mback επέστρεψε.

Αν και στην αρχή έμοιαζε «σκουριασμένος»  και οι επικριτές του έλεγαν ότι δεν είναι ο ίδιος πλέον, εκείνος δούλεψε πολύ σκληρά  και κατέκτησε άλλα τρία σερί πρωταθλήματα . Μάλιστα  αξέχαστα έχουν μείνει  το flugame στο οποίο έπαιξε άρρωστος και παρόλα αυτά κατάφερε να βάλει 38 πόντους. Καθώς και το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα των Bulls έχει μείνει αξέχαστο αφού ενώ έχανε η ομάδα του έκλεψε τη μπάλα και με ένα σουτ που έχει μείνει στην ιστορία γνωστό ως TheShot κέρδισε το παιχνίδι και το πρωτάθλημα.

Μετά από τον έκτο του τίτλο ο Air αποφάσισε να αποχωρίσει από την ενεργό δράση, καθώς όπως είπε ο ίδιος δεν είχε πλέον κάποιο κίνητρο αφού τα είχε κατακτήσει όλα. Βέβαια  η αγάπη του για το άθλημα τον έκανε να επιστρέψει και πάλι τη σεζόν του 2001 με τους Wizards χωρίς να κάνει κάτι το ουσιώδες.

Αυτή ήταν η καριέρα του καλύτερου παίχτη όλων των εποχών ο οποίος εκτός από τα 6 πρωταθλήματα, τα 6 βραβεία MVP τελικών, τα 5 βραβεία MVP κανονικής  περιόδου, τις 10 φορές πρώτος σκόρερ, τα 14 AllStarGame, τον τίτλο του αμυντικού της χρονιάς, τα 3 χρυσά μετάλλια με την εθνική ομάδα των Η.Π.Α και τα άλλα τόσα κατορθώματα του  κατάφερε να κάνει το NBA αλλά και το ίδιο το μπάσκετ παγκοσμίως  ένα από τα δύο πιο αγαπητά αθλήματα στο κόσμο και σίγουρα αυτό είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμά του.

Τζίμας Αυγερινός

2 σχόλια στο Michael Jordan: ένας ζωντανός θρύλος!

  1. Ο/Η Λία Παπαδημητρίου λέει:

    ωραία η παρουσίαση ! θα ήταν νομίζω ενδιαφέρον να παρουσίαζες τη δική σου Dream team από τους παλιούς παίκτες του ΝΒΑ .

  2. Ο/Η Θεοδωρα λέει:

    Ο θρυλος του μπασκετ ειναι ο M.J και ο θρυλος του αθλητικου ρεπορταζ ο αυγερινος τζιμας!το κειμενο διαβαζεται σαν νερακι χαρη στο λεγειν σου!μπραβο!!

Σχολιάστε

Top