Ο «Θεός» της μπάλας…είναι άνθρωπος

Maradonaedited

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

maradona Ο λόγος φυσικά για τον μεγάλο  Ντιέγκο Mαραντόνα τον άνθρωπο (για πολλούς o  Θεός) που αγαπήθηκε όσο λίγοι από εκατομμύρια  φιλάθλους σ” όλο τον κόσμο. Ο κορυφαίος  ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, γεννήθηκε στις  30 Οκτωβρίου του 1960, στη πόλη Λανούς. Ωστόσο,  μεγάλωσε στο προάστιο Βίλα Φιορίτο, το οποίο βρίσκεται  λίγο έξω από το Μπουένος Άιρες. Ο μικρός Ντιεγκίτο  πέρασε πραγματικά δύσκολα παιδικά χρόνια λόγω της  άθλιας οικονομικής κατάστασης των γονέων του.  Έτσι, ο Μαραντόνα αναγκάστηκε να στραφεί στο  ποδόσφαιρο για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, όπου  και ξεδίπλωσε το απίστευτο ταλέντο του.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ «ΠΙΠΕ ΝΤ΄ΟΡΟ»

Ο Μαραντόνα ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 10 ετών, πραγματοποιώντας τα πρώτα του βήματα σε μια μικρή επαρχιακή ομάδα, την Λος Σεμπογίτας. Οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της Σεμπογίτας,  προκαλούν το ενδιαφέρον της Αργεντίνος Τζούνιορς, η οποία αποφασίζει να τον εντάξει στο δυναμικό της. ΄Υστερα λίγο πριν φτάσει στο 16ο έτος της ηλικίας του, ο «Πίπε Ντ’ Ορο»  πραγματοποιεί το επίσημο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα με τη φανέλα των Αργεντίνος Τζούνιορ.

Σε ηλικία 18 ετών, ο Μαραντόνα παίρνει μεταγραφή στη ΜπόκαΤζούνιορς, δηλώνοντας πως έχει δύο όνειρα. Το ένα είναι να παίξει με την Εθνική σε διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το δεύτερο, είναι να το κατακτήσει. Το πρώτο το πραγματοποίησε άμεσα αφού στις 27 Φεβρουαρίου 1977 αγωνίστηκε με το εθνόσημο της Αργεντινής στο στήθος του. Επιπλέον, τα επιτεύγματα του «Ντιεγκίτο» δεν περνούν απαρατήρητα από τους ευρωπαϊκούς συλλόγους και η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που  τελικά ενέταξε στο δυναμικό της, τον βραχύσωμο Αργεντινό. Με την «υπερπολύτιμη» βοήθεια του Ντιέγκο η ομάδα της Βαρκελώνης φτάνει στην κατάκτηση των εγχώριων διοργανώσεων ( CopaDelRay και SuperCup).

Επόμενος σταθμός για τον «Πίπε ντ’ Ορο» η ιταλική ομάδα Napoli, όπου για μια ακόμα φορά τα σάρωσε όλα! Το 1987 ο Ντιέγκο οδηγεί την ομάδα στο πρώτο της πρωτάθλημα και κύπελλο Ιταλίας. Το 1990 της χαρίζει το δεύτερο, ενώ την οδηγεί και στο Σούπερ Καπ. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε βοηθήσει την ομάδα στη μεγαλύτερη της διάκριση, στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Το 1986 ο Ντεκγίτο πραγματοποιεί το δεύτερο μεγαλύτερο όνειρό του, αφού αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής . Το τρόπαιο όμως περνά σε δεύτερη μοίρα, γιατί σε αυτό τον αγώνα έγιναν ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ! Συγκεκριμένα ο Μαραντόνα τριπλάροντας σχεδόν όλους του παίχτες της Αγγλίας άφησε άφωνο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, σημειώνοντας το γκολ του αιώνα. Στην ίδια αναμέτρηση, γίνεται ακόμη ένα σημαντικό γεγονός. Ο «Ντιεγκίτο» σκοράρει το πρώτο γκολ της Αργεντινής με το χέρι, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το «Χέρι του θεού».

Ωστόσο ο Μαραντόνα δεν πέρασε απαρατήρητος ούτε εκτός των αγωνιστικών χώρων και απασχόλησε αρκετά τους δημοσιογράφους για τα εξωαγωνιστικά του «κατορθώματα». Το 1991 ο Ντιέγκο βρέθηκε θετικός σε χρήση κοκαΐνης και τιμωρήθηκε με 15μηνο αποκλεισμό. Σε έλεγχο ντόπινγκ μετά την αναμέτρηση με τη Νιγηρία βρίσκεται και πάλι θετικός και είναι η τελευταία φορά που φορά τη φανέλα των «μπιανκοσελέστε». Το 2000 εισάγεται σε νοσοκομείο με οξύ καρδιολογικό πρόβλημα ενώ βρίσκεται σε διακοπές στην Ουρουγουάη. Διαπιστώνεται ότι έχει κάνει χρήση κοκαΐνης και μεταφέρεται σε κέντρο αποτοξίνωσης στην Κούβα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, περνάει 10 ημέρες στην εντατική με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα όπου και ξαναρχίζει την αποτοξίνωση. Τα προβλήματα υγείας εξακολουθούν να τον ταλαιπωρούν αλλά ο Θεός της μπάλας τα καταφέρνει για πολλοστή φορά.

Ακολουθούν ορισμένα από τα επιτεύγματα του Μαραντόνα:

Η καριέρα του

1976-1981 Αργεντίνος Τζούνιορς

1981-1982ΜπόκαΤζούνιορς

1982-1984Μπαρτσελόνα

1984-1991 Νάπολι

1992-1993 Σεβίλλη

1993ΝιούελςΟλντΜπόις

1995-1997ΜπόκαΤζούνιορς

Προσωπικές Διακρίσεις

1979, 1980, 1986: Κορυφαία αθλητική προσωπικότητα στην Αργεντινή

1979, 1986, 1989, 1990, 1992: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής στη Λατινική Αμερική

1986:Χρυσή Μπάλα ως καλύτερος παίκτης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Μεξικού

1986: Κορυφαίος παίκτης στην Ευρώπη απ” το γαλλικό περιοδικό «FranceFootball»

1996: Χρυσή Μπάλα για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο

1999: Αθλητής για τον 20ο αιώνα στην Αργεντινή

2000: Κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών στην ψηφοφορία της FIFA στην επίσημη ιστοσελίδα της

 

Ό,τι και να πούμε για τον ΝτιέγκοΜαραντόνα είναι  λίγο και πρέπει να χαλάσουμε τόνους μελάνης και  χαρτιού για να καλύψουμε την ποδοσφαιρική ζωή  του. Αυτό λοιπόν ήταν ένα μικρό αφιέρωμα για ένα  μεγάλο ποδοσφαιριστή που άφησε το στίγμα του  στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και αποτέλεσε και  συνεχίζει να αποτελεί πρότυπο (εύχομαι μόνο ως  αθλητής) για τις επόμενες γενιές ποδοσφαιριστών.  Και όπως λέει και ο τίτλος αν θα μπορούσαμε να  χαρακτηρίσουμε το ποδόσφαιρο θρησκεία του  λαού, τότε ο ΜΕΓΑΛΟΣ Μαραντόνα είναι ο «θεός»  του…

Σαραντόπουλος Νίκος

1 σχόλιο στο Ο «Θεός» της μπάλας…είναι άνθρωπος

  1. Ο/Η Λία Παπαδημητρίου λέει:

    Πολύ ωραία ιδέα για αρθρο ! και ιδιαιτέρως επίκαιρο !
    Μου άρεσε πολύ !

    Λία Παπαδημητρίου

Σχολιάστε

Top