Ο Νέλσον Μαντέλα: ο αγωνιστής -πρότυπο και η κοινωνία που οραματίστηκε (;)

mandelaedited

nelson-mandela-10689-hd-wallpapers

Ο Νέλσον Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο χωριό Μβέζο της Νότιας Αφρικής κι απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Ήταν δικηγόρος στο Γιοχάνεσμπουργκ, ένας από τους σημαντικότερους επικεφαλής κατά του κινήματος Απαρτχάιντ κι ενεργό μέλος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

Ο Νέλσον Μαντέλα ξεχώρισε για την εκστρατεία του κατά της ρατσιστικής πολιτικής που ασκούσε η κυβέρνηση της Αμερικής, σύμφωνα με την οποία, οι «μαύροι» είχαν περιορισμένες δραστηριότητες, καθώς είχαν ψηφιστεί νόμοι που τους απαγόρευαν να έχουν μία ισότιμη κι ελεύθερη ζωή και τους καταδίκαζαν στην δουλεία, χωρίς να σεβαστούν τα δικαιώματά τους. Η προσπάθεια του αγαπημένου Ματίμπα, όπως αποκαλούσαν συχνά οι νοτιοαφρικάνοι τον Μαντέλα, να δημιουργήσει μία ισότιμη κοινωνία, είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση του για 27 χρόνια από το καθεστώς των ¨λευκών¨, που χρησιμοποιούσε την εξουσία που του είχε παραχωρηθεί προκειμένου να αναδείξει την δύναμη και την θέση του στο κράτος , αλλά και ταυτόχρονα για να εξαφανίσει ό,τι μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στη διαιώνιση του. Με την απελευθέρωση του όμως ο Ν. Μαντέλα το 1990 , ξεκίνησε μία νέα εποχή που σημάδεψε το ρατσιστικό καθεστώς, το οποίο καταργήθηκε το 1994, όταν ο Μαντέλα ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Ν. Αφρικής , σε μία πρωτοφανή αναμέτρηση, καθώς δικαίωμα ψήφου είχαν πλέον και οι έγχρωμοι.

Παρόλα αυτά, τυχαίνει να ερχόμαστε ξανά αντιμέτωποι σήμερα με ανάλογες καταστάσεις, καθώς ο φασισμός κι ο ναζισμός επανεμφανίζονται και πυροδοτούν την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπινων κοινωνιών, καταλύοντας βασικές αρχές, όπως η ισότητα και η ελευθερία, με πρόσχημα την ανωτερότητα μιας φυλής. Έτσι, αναδύονται παράλληλα φαινόμενα βίας (κατά των μεταναστών κυρίως, οι οποίοι υφίστανται διακρίσεις, τα οποία, ωστόσο, μπορούν να καταπολεμηθούν με την συνολική προσπάθεια της Κοινωνίας και του Κράτους. Μιας κοινωνίας, η οποία θα προωθεί την ενίσχυση την ατομικής συνείδησης ενάντια στη διαφοροποίηση των φυλών. Κάτι το οποίο προσπάθησε να εδραιώσει ο Ν. Μαντέλα. Ευχόμαστε το παράδειγμά του να αφυπνίσει σύγχρονες συνειδήσεις και να ευαισθητοποιήσει τον ανθρώπινο εαυτό μας.

                                                                                              Ζαμπέλη Μαρία-Ηλέκτρα

 

1 σχόλιο στο Ο Νέλσον Μαντέλα: ο αγωνιστής -πρότυπο και η κοινωνία που οραματίστηκε (;)

  1. Μπράβο Μαρία,
    όμορφη ανάλυση και εύστοχη η επιλογή του βίντεο. Πάντα τέτοια!

Σχολιάστε

Top