F1 2013

f1edited

 

Ο Τζαφα Χενρι μας περιγράφει από την δίκια του οπτική γωνία την φετινή απόδοση των οδηγών και ομάδων της F1 και τους βαθμολογεί με άριστα το 10

Ο Τζαφα Χενρι μας περιγράφει από την δίκια του οπτική γωνία την φετινή απόδοση των οδηγών και ομάδων της F1 και τους βαθμολογεί με άριστα το 10

InfinityRedBull

Για ακόμη μια φορά άψογη η αυστριακή ομάδα. Αντιμετώπισε δυσκολίες και σκληρό ανταγωνισμό από την Ferrari του μαχητικού Fernando Alonso στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Μετά το φιάσκο της Pirelli με τα κλαταρισμένα ελαστικά 4 οδηγών στην πιστά του Σιλβερστοουν και την αλλαγή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ήταν η πιο επωφελημένη ομάδα με τον Vettel να σημειώνει μονό νίκες εκτοτε.9/10 για την ομάδα. Λεπτομέρειες στοιχίζουν το 10

SebastianVettel

O Mr. Fingerman αναδείχθηκε για τέταρτη φορά παγκόσμιος πρωταθλητής, πήρε 13 νίκες σε 19 αγώνες. Τι άλλο να πούμε για τον γερμανό πιλότο ο όποιος στα 26 του χρόνια δείχνει έτοιμος για ακόμα περισσότερα. 9/10 στον γερμανό για να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα.

ΜarkWebber

Η τελευταία χρονιά του αυστραλού στην F1 πιθανώς να μην του αφήνει και τις καλύτερες εντυπώσεις. Καμία νίκη δεν σημείωσε ο αυστραλός, πηρέ 2 polepositions αλλά μας έδειξε για άλλη μια φορά τις κακές του εκκινήσεις. Όντας και στη σκιά του Vettel δεν είχε και πολλά περιθώρια να κάνει κάτι. 6/10 στον αυστραλό λόγο των κακών του εκκινήσεων.

 Scuderia Ferrari

Για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να ανταγωνιστεί την RedBull η ιταλική ομάδα. Τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα εάν δεν είχε στο δυναμικό της τον εκπληκτικό FernandoAlonso ο όποιος πάλευε μόνος του καθώς ο Massa ήταν τραγικός. Έκανε καλή αρχή στο πρώτο μισό της σεζόν αλλά της στοίχισε η αλλαγή ελαστικών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. 6/10 για την ομάδα γιατί δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που της δημιουργήθηκε.

FernandoAlonso

Ότι και να πούμε είναι λίγο για τον ισπανό πιλοτο.10/10 και λίγο του είναι για ότι έκανε φέτος

FelipeMassa

Η Ferrari του έδωσε άλλη μια ευκαιρία αλλά την πέταξε στα σκουπίδια. Μέχρι στιγμής δεν δείχνει ικανός να ξεπεράσει τον κακό εαυτό που δείχνει μετά το ατύχημα στην Ουγγαρία. Μόνο θετικό που σημειώνουμε για τον βραζιλιάνο οι καλές εκκινήσεις του στους αγώνες. 4/10 για τον πιλότο καθώς δεν βοήθησε την Ferrari στην συγκομιδή βαθμών.

McLaren Mercedes

Από τις χειρότερες σεζόν στην ιστορία της ομάδας. Μεταξύ της ογδόης και δωδέκατης θέσης πάλευαν οι οδηγοί της. Ελπίζουμε σε μια καλύτερη και ανταγωνιστική ομάδα του χρόνου. 3/10 για την ομάδα. Η φετινή χρόνια δεν δικαιολογεί την φήμη της.

JensonButton

Θύμα της κακής χρονιάς της ομάδας. Προσπαθούσε όσο μπορούσε αλλά δεν είχε την ώθηση που χρειαζόταν Είχε και κάποιες καλές εμφανίσεις σώζοντας κάπως την χρόνια του. 6/10 για τον βρετανό πιλότο, διότι μπορεί να βοηθήσει και είναι ικανότατος πιλότος.

 SergioPerez

 Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της ομάδας όταν υπέγραψαν μαζί του. Οι πολύ καλές εμφανίσεις του με την Sauber οπoυ ανέβηκε και στο βάθρο 2 φορές δεν επιβεβαιώθηκαν στην McLaren. Πιθανώς κάτι ήξεραν στην Ferrari και δεν τον πήραν και κράτησαν τον Massa. 5/10 στο μεξικανό πιλότο γιατί έχει δείξει ότι είναι ικανός να κοντράρει μεγάλους οδηγούς.

LotusF1 Team

Σταθερή όπως πέρσι η βρετανική ομάδα. Συνέχισε τις καλές εμφανίσεις που είχε και περυσι .Κέρδος η ωρίμανση και πιο προσεκτική οδήγηση του Grosjean. Δεν θα έχει όμως και τον Raikonnen ο οποίος επιστρέφει στην Ferrari. Συγχρόνως θα πρέπει να καλύψει και το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει. 8/10 για την ομάδα. Άψογη και δίκαια κερδίζει το 8.

Kimi Raikonnen

Σταθερός ο Φιλανδός πιλότος. Σταθερή παρουσία στους βαθμούς, κλασσικός Kimi.7/10 για τον αγαπητό πιλότο της Ferrari τώρα.

 RomainGrosjean

 Τεράστια βελτίωση του γάλλου πιλότου την φετινή σεζόν. Ωριμότερος σε σχέση με την πρώτη του χρόνια έκανε πολύ καλό δεύτερο μισό έχοντας 6 παρουσίες σε βάθρα.

Με την αποχώρηση και του Raikonnen θα έχει την ευκαιρία να είναι ο Νο.1 οδηγός της ομάδας. 7/10 για τον γάλλο λόγο θεαματικής βελτίωσης.

Mercedes AMG Petronas F1 Team

Περίεργη σεζόν για την βρετανική ομάδα. Έδειξε ικανή να ανταγωνιστεί την RedBull μονό στις κατατακτήριες δόκιμες, τουλάχιστον μέχρι το βέλγικο Γκρα Πρι. Ουδέποτε μπόρεσε να υπερασπιστεί το αποτέλεσμα που στις δόκιμες στους αγώνες με εξαίρεση τα γκρα πρι του Μονακό και της Ουγγαρίας. Περιμένουμε από την νέα σεζόν να είναι το ίδιο ικανή να διεκδικήσει νίκη στους αγώνες, διότι μπορεί να κοντράρει στα ίσια την αυστριακή ομάδα εκτός από τις κατατακτήριες δοκιμές. 6/10 για την βρετανική ομάδα για τους παραπάνω λόγους.

LewisHamilton

Έφυγε την κατάλληλη στιγμή από την McLaren και δικαιώθηκε για την επιλογή του. Από εκεί και περά δεν μπορεί να θεωρηθεί και ως η καλύτερη σεζόν του βρετανού πιλότου καθώς οι κατατάξεις του στους αγώνες ήταν την μια καλές και την άλλη άσχημες. Το φιάσκο της Pirelli με τα ελαστικά στην πιστά του Σιλβερστοουν του στοίχισε την πρώτη θέση καθώς έκανε εξαιρετικο αγωνα. 6/10 για τον βρετανό. Θέλουμε να δούμε σταθερότητα στην απόδοση του.

Nico Rosberg

Η καλύτερη σεζόν του γερμανού πιλότου, καθώς πήρε τις 2 πρώτες νίκες της καριέρας του. Από εκεί και πέρα ισχύουν τα ίδια και για εκείνον σε σχέση με Hamilton. 7/10 για τον Γερμανό πιλότο διοτι μπόρεσε να πάρει μια νίκη παραπάνω σε σχέση με τον τιμ μειτ του.

 Sauber F1 Team

 Λίγα πράγματα για την ελβετική ομάδα. Η σεζόν της ήταν αναμενόμενη από πολλούς. Στο δεύτερο μισό της σεζόν έδειξε σημαντική βελτίω έχοντας σταθερή παρουσία στους βαθμούς, κυρίως με τον Hullender α την ομάδα. Κουτσά στραβά και με οικονομικά προβλήματα κατάφερε να βγάλει την σεζόν και την ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

NicoHulkenberg

Σχεδόν όλους τους βαθμούς τις, η Sauber τους οφείλει σχεδόν όλους στον γερμανό πιλότο. Πάρα πολύ καλή σεζόν για τον γερμανό πιλότο για τις δυνατότητες που είχε με την Sauber. 7/10 για τον γερμανό πιλότο για τη εξαιρετική του σεζόν

 Εsteban Gutierrez

Πάρα πολύ κακή σεζόν από τον μεξικανό πιλότο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είχε πολλές δυνατότητες με την ομάδα αλλά όταν στο αντίποδα ο ομοσταβλος του οδηγός έχει συνεχή παρουσία στους βαθμούς τότε κάτι δεν πάει καλά. 3/10 για τον μεξικανό. Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες της ομάδας.

Sahara Force India F1 Team

Μετρία σεζόν και για την ινδική ομάδα. Δεν είχε την ιδία απόδοση σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Από το γκρα πρι της Γερμανίας μέχρι και της Ιαπωνίας μάζεψε μόλις 3 βαθμούς. Από εκεί και περά στους προηγούμενους αγώνες και στους επομένους βλέπαμε την ομάδα που ξεραμε.5/10 για την ομάδα λόγο της τεράστιας αγωνιστικής κοιλιάς που έκανε.

Paul Di Resta

Kκαλύτερος σε σχέση με τον ομοσταβλο του στην ομάδα. Κατά 70% προσέφερε εκείνος τους βαθμούς. Αλλά με τα κακά γρα πρι του από την Γερμανία έως και την Ιαπωνία παρέσυρε και την ομάδα καθώς δεν έπαιρνε πολλούς βαθμούς με τον Sutil

5/10 και εκείνος για την κακή του απόδοση στα μέσα της σεζόν.

ΑdrianSutil

Μέτρια σεζόν για τον γερμανό πιλότο. Θα μπορούσε και καλύτερα. Είχε μια καλή αρχή στο ξεκίνημα στη σεζόν αλλά έως εκει.4/10 για τον γερμανό διότι ο ομοσταβλος ήταν ένα κλικ καλύτερος από εκείνον.

 Williams F1 Team

Ελάχιστα πράγματα για την βρετανική ομάδα. Ουδέποτε υπήρξε ανταγωνιστική. Κραταει από την φετινή σεζόν την 3η θέση που κατέκτησε στις κατατακτήριες δόκιμες στο γκρα πρι του Καναδά ο Bottas. 2/10 για την βρετανική ομάδα που χρειάζεται σαφέστατη βελτίωση ενόψει νέας χρονιάς.

PastorMaldonado

Κάκιστη σεζόν από τον οδηγό από την Βενεζουέλα. Ορισμένες ανεγκέφαλες κινήσεις του δημιούργησαν αρκετά τρακαρίσματα. Θα πάρει 1/10, όσο; και ο βαθμός του στους αγώνες που συμμετείχε. Κάκιστη σεζόν…..

ValteryBottas

Η πρώτη σεζόν του Φιλανδού στη F1 ίσως του αφήνουν καλές εντυπώσεις. Κέρδισε την 3 θέση που κατέκτησε στις κατατακτήριες δόκιμες στο γκρα πρι του Καναδά και κατέκτησε την 8η θέση στο αμερικανικό γκρα πρι. Από ότι φαίνεται του πάει η Β.Αμερικη. Καλή σεζόν για έναν πρωτάρη στην F1. 5/10 γιατί δείχνει ότι έχει να δώσει πολλά.

ScuderiaToroRosso

Τίποτα αξιοσημείωτο και για την ιταλική ομάδα. Στα ίδια επίπεδα με πέρσι κινήθηκε. Αρκετά μεγάλη και φιλότιμη η προσπάθεια των οδηγών της με τον Ricciardo να κερδίζει μια θέση του χρόνου στην την RedBull. 4/10 διότι δεν είδαμε κάποια καινοτομία η βελτίωση.

Jean-Eric Vergne

Στα ιδία επίπεδα η απόδοση του γάλλου πιλότου. Είχε εξαιρετική απόδοση στον Καναδά όπου και κατέλαβε την 6η θέση. Όμως είχε τις περισσότερες εγκαταλείψεις φέτος(5). 4/10 για τον γάλλο. Αρκετά σκαμπανεβάσματα είχε φέτος.

Daniel Ricciardo

Ιδία πράγματα και για τον αυστραλό. Κραταει ως κέρδος την προώθηση του στην RedBull. 5/10 διότι ήταν καλύτερος στη βαθμολογική κατάταξη σε σχέση με τον ομοσταβλο του.

CaterhamF1 Renault

Η μοναδική μάχη που έδινε φέτος η ομάδα είναι να ήταν στο τέλος της σεζόν μπροστά στη βαθμολογική κατάταξη από την Marussia για οικονομικούς λόγους, την οποία έχασε. 1/10 γιατί ουσιαστικά δεν έκανε τίποτα την φετινή σεζόν.

Guinto Van Der Garde

Τίποτα αξιοσημείωτο για τον ολλανδό οδηγό. Δυο 15ες θέσεις και τίποτα άλλο προσέφερε. 3/10 γιατί σε μια ίσως πιο ανταγωνιστική ομάδα να μπορεί να προσφέρει.

CharlesPic

Καλύτερος από τον ομοσταβλο του κατακτώντας δυο 14ες θέσεις. Από εκεί και περά τα ιδία ισχύουν και για εκεινον.3/10 και για εκείνον

 MarussiaF1 Team

Tα ιδία και για εκείνην σε σχέση με την Caterham. Θα έδινε μάχη για να τερματίσει μπροστά στην βαθμολογική κατάταξη από την Caterham. Εκείνη τα κατάφερε και είχε και το οικονομικό όφελος των 10 εκ. Δύσκολα θα αλλάξει κάτι του χρόνου. 2/10 διότι επικράτησε της Caterham.

MaxChilton

Αξιοσημείωτο για τον βρετανό οδηγό είναι ότι είναι ο μοναδικός που δεν εγκατέλειψε σε κανένα αγώνα της φετινής σεζόν. 10/10 καθώς είναι εκπληκτικό αυτό που πραγματοποίησε σε μια πολύ κατώτερη ομάδα

JulesBianchi

Τίποτα σπουδαίο από τον γάλλο οδηγό. Το μονό αξιοσημείωτο που κρατάμε για εκείνον είναι ότι όταν εγκατέλειψε στο γκρα πρι της Γερμανίας λόγο προβλήματος με τον συμπλέκτη, άφησε το μονοθέσιο σε ένα σημείο που να μην εμποδίζει την ροη του αγώνα. Ξέχασε(!) όμως να τραβήξει το χειρόφρενο, με αποτέλεσμα το μονοθέσιο να τσουλήσει στην πίστα!. Ευτυχώς όμως δεν υπήρξε κάποιο ατύχημα. 5/10 για τον γάλλο για τις μοναδικές στιγμές γέλιου που μας χάρισε!

                                                         Τζάφα Χένρι

 

2 σχόλια στο F1 2013

  1. Γεια σου Χένρι,
    ενημερωμένο σε βρίσκω, έτοιμο για συντάκτη αθλητικής εφημερίδας! Γράψε και κάτι για ποδόσφαιρο! Μπράβο, πάντα τέτοια!

Σχολιάστε

Top