Εφηβεία :
 ένα τρενάκι από συναισθήματα

Κατά την διάρκεια της εφηβείας, όλοι οι νέοι βιώνουμε πρωτόγνωρα συναισθήματα που μας γεννούν απορίες και είναι δύσκολο να τα κατανοήσουμε. Τα συναισθήματα αυτά ποικίλουν σε είδος και είναι δύσκολο να τα προσδιορίσουμε. Βιώνουμε την απώλεια, τον εφηβικό έρωτα, την προδοσία και την αγάπη.

Η περίοδος της εφηβείας είναι μια μεταβατική περίοδος που μας προετοιμάζει για την ενήλικη ζωή. Κατ’ αυτό τον τρόπο, είναι λογικό να αποκτούμε νέες εμπειρίες, βιώματα και να ερχόμαστε σε επαφή με νέα συναισθήματα.
Τα συναισθήματα αυτά πολλές φορές είναι λύπη, απαισιοδοξία, αγανάκτηση, πόνος ή και απελπισία. Ταυτόχρονα, πολλοί από εμάς έχουμε ή αποκτούμε προβλήματα ψυχικής υγείας που επηρεάζουν όλη την εφηβική εμπειρία. Η έντονη επίδραση των συναισθημάτων μας κατά την περίοδο αυτή αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου κι έτσι, ακόμα και μία μικρή αποτυχία σε κάποιο διαγώνισμα, είναι αρκετή για να μας καταρρακώσει. Επιπλέον, βιώνουμε αυτές τις αλλαγές στα συναισθήματα σε μεγάλο βαθμό και ο περίγυρός μας δυσκολεύεται αρκετά στο να κατανοήσει τους λόγους που συμπεριφερόμαστε διαφορετικά και που αντιδράμε υπερβολικά σε ποικίλες καταστάσεις. Επομένως, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις επηρεάζονται εξίσου πολύ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, πολλά από τα πρωτόγνωρα συναισθήματα μάς ωθούν στην δημιουργία νέων μοναδικών εμπειριών που θα μας συνοδεύουν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Τέτοιες εμπειρίες είναι ο εφηβικός έρωτας και η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε και να είμαστε μέλη μίας παρέας, αποκτώντας ωραίες αναμνήσεις. Η εφηβεία είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε παρόμοιες εμπειρίες και ζούμε την κάθε μέρα στο έπακρο. Έτσι, όταν πλέον αφήσουμε πίσω το κεφάλαιο «εφηβεία» και εισέλθουμε στην ενήλικη ζωή, όλα αυτά θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των νεανικών μας χρόνων. Τέλος, οι καταστάσεις που είμαστε «αναγκασμένοι» να ζήσουμε στην εφηβεία μας προετοιμάζουν για τον έξω κόσμο, που δεν είναι τόσο αγνός και εύκολος, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουμε ευκολότερα σε παρόμοιες, αλλά δυσκολότερες, καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε.

Η περίοδος της εφηβείας είναι αρκετά δύσκολη, όμως είναι σημαντικό να αποδεχόμαστε τις αλλαγές στην ζωή μας κρατώντας μια θετική στάση και κατανοώντας ότι είναι ορισμένες αλλαγές που πρέπει να τις ζήσουμε, ώστε να ανθίσουμε σαν άνθρωποι. Δεν πρέπει να φοβόμαστε ή να ντρεπόμαστε για τα συναισθήματα που νιώθουμε.
Αναστασία Ζώη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης