Επίσκεψη στο Δημαρχείο για λόγους… πολιτιστικούς

Ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση των διοργανωτών του συνεδρίου με τίτλο «Η Επανάσταση στην Αττική. Η Συμβολή των Χωριών της Αττικής στην Εθνεγερσία», το τρίτο τμήμα της Β’ Λυκείου του σχολείου μας επισκέφθηκε το Δημαρχείο την 1η Δεκεμβρίου 2023. Εκεί, βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθήσει ένα μέρος ενός προγράμματος που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους κατοίκους του Δήμου μας, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους, σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στην Αττική τις δεκαετίες πριν και μετά την επανάσταση του 1821.

Οι ομιλητές και ομιλήτριες βοήθησαν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων του Δήμου Σαρωνικού να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα των Μεσογείων και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής εκείνη την εποχή. Πληροφορήθηκαν σχετικά με τις διάφορες προφορές εκείνης της περιόδου και τις κυρίαρχες διαλέκτους και ιδιαίτερα αναφορικά με τη διάδοση των Αρβανίτικων, τα οποία ομιλούνταν σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε η Αθήνα, ως μία από τις ελάχιστες ελληνόφωνες νησίδες,  χλευαζόταν για αυτό.

Με τη βοήθεια ενός διασωσμένου από την περίοδο της επανάστασης χάρτη, πολύτιμο μέλους της συλλογής ενός ομιλητή, έλαβαν πληροφορίες για την τότε τοπογραφία. Έγιναν γνωστά τα σύνορα και οι ονομασίες των χωριών της Αττικής, ποιες περιοχές θεωρούνταν πόλεις, αλλά και οι τοποθεσίες φρουρίων και οχυρών. Μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίαζε το γεγονός πως ο συγκεκριμένος χάρτης ανέφερε στο πλάι του και καθοριστικά για την επανάσταση γεγονότα.image1

Ύστερα, έγινε εκτενής παρουσίαση του έργου της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αχαρνών (Ι.Λ.Ε.Α.), η οποία μέσω μεγάλης προσπάθειας των μελών της, έχει οργανώσει πλήθος εκδηλώσεων, αλλά και συνεργασιών με πανεπιστήμια, όπως η Πάντειος, με αποτέλεσμα να διαφωτίσει πολλούς ανθρώπους σχετικά με την ζωή των κατοίκων του Μενιδίου, και όχι μόνο, κατά τα τον 19ο αιώνα.

Ο επόμενος ομιλητής, ένας κύριος μεγάλης ηλικίας με καταγωγή από την περιοχή μας, μάς μετέφερε με μεγάλη ακρίβεια συνομιλίες των ανθρώπων της εποχής. Αξίζει να αναφερθεί, δε, πως ο ομιλητής μας, αναμετέδωσε τα λόγια που είχαν ειπωθεί τότε, στην ελληνική γλώσσα καθώς επίσης και στα Αρβανίτικα, ζωντανεύοντας πραγματικά τις μνήμες εκείνων των ατόμων.

Στη συνέχεια, το κοινό ενημερώθηκε για το έργο και τη συμβολή των κατοίκων των Μεσογείων, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, ακούγοντας συγκινητικές αναφορές για τα κατορθώματα τους, ενώ λήφθηκε υπόψιν ότι, αφού η καταχώρηση τέτοιων πράξεων δεν έγινε παρά αρκετά χρόνια αργότερα, είναι πιθανόν πολλές πληροφορίες για σημαντικά για τις εξελίξεις πρόσωπα να μας διαφεύγουν.

Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία στο κοινό να μάθει κάποια γεγονότα που έλαβαν δράση πριν και μετά την επανάσταση και που η διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας μας, ενώ επίσης ενημερώθηκε για ορισμένα ιστορικά κτήρια της περιοχής.

Κλείνοντας, θεωρώ αδύνατον  να μην αναφερθώ στην θετική εντύπωση που μου έκανε το γεγονός ότι άνθρωποι πολύ διαφορετικών αντικειμένων ειδίκευσης και εργασίας καταπιάνονται με θέματα της ιστορίας του τόπου τους με τόση όρεξη και μεράκι.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΑΜΠΟΥΛΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης