ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ : ΈΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ : ΈΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί 200 χρόνια από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Ο George Gordon Byron, 6th Baron Byron ήταν Άγγλος αριστοκράτης, ποιητής, πολιτικός, όμως, σε εμάς, είναι γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους Φιλέλληνες. Η συμβολή του στον αγώνα της ανεξαρτησίας μας, ήταν αναμφίβολα ένας από τους λόγους που εξαπλώθηκε τόσο έντονα ο Φιλελληνισμός.  Πέθανε στις 19 Απριλίου 1824, στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών στο Μεσολόγγι, σε ηλικία μόλις 36 χρόνων.  

 

«Λευτεριά, για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί. Τώρα σίμωσε και κλάψε εις του Μπάιρον το κορμί…». Ο Διονύσιος Σολωμός του αφιέρωσε ένα επικό ποίημα, Την «Ωδή εις τον θάνατο του Λόρδου Μπάιρον».

 

Ωστόσο, οι απόψεις διίστανται για το κατά πόσο βοήθησε, όντως, την ελληνική επανάσταση. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν σημαντικός ευεργέτης για τη χώρα μας, διαδίδοντας τα νέα για τον αγώνα της απελευθέρωσής μας σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω των ποιημάτων και της τέχνης του. Άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι υπερεκτιμημένος και ότι δεν έκανε τίποτα από αυτά που τον υμνεί η ιστορία. 

 

Αναμφισβητήτως όμως, ο Λόρδος Βύρωνας χρησιμοποίησε τη φήμη του για να διεθνοποιήσει τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, (εμπνέοντας και πολλούς άλλους Ευρωπαίους -και όχι μόνο- να χρηματοδοτήσουν τον αγώνα μας) και για αυτό έχουμε στοιχεία. Ο Λόρδος Βύρων πρόσφερε επιταγή 4.000 λιρών στην τότε προσωρινή κυβέρνηση. Τα χρήματα προορίζονταν για τον στόλο, την υπεράσπιση του Μεσολογγίου και γενικότερα για τον αγώνα της απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό.

 

Συγκεφαλαιώνοντας, ο Λόρντ Μπάιρον είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσωπα της ελληνικής επανάστασης και ένα από τα σημαντικότερα, όντας ενεργό μέλος του αγώνα και μη Έλληνας.

 

Ο ίδιος ο Λόρδος Βύρωνας είχε ορκιστεί ότι αν η Ελλάδα έπεφτε, «θα θαφτώ στα ερείπια».

«Έδωσα (στην Ελλάδα) τον χρόνο μου, την ουσία μου, την υγεία μου. Και τώρα της δίνω τη ζωή μου! Τι θα μπορούσα να κάνω περισσότερο;» φέρεται να είπε, ο Λόρδος Βύρωνας μία μόλις ημέρα πριν πεθάνει, ταλαιπωρημένος από πυρετό.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΘΕΝΙΤΗ ΒΑΣΙΑ Α’1

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης