Έλεγχος tablet μέσω εγκεφάλου

bilali natsi papagyioy

 Τρεις παράλυτοι κατάφεραν να συζητήσουν με συγγενείς και φίλους, να κάνουν online αγορές και να χρησιμοποιήσουν άλλες εφαρμογές ελέγχοντας υπολογιστή tablet μέσω εγκεφάλου- απλά και μόνο υποδεικνύοντας με τη σκέψη πού ήθελαν να κάνουν «κλικ» με ένα mouse.

Νέα έρευνα από την κοινοπραξία BrainGate δείχνει πως ένα interface εγκεφάλου- υπολογιστή (BCI- Brain-Computer Interface) μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους με παράλυση να χειρίζονται ένα tablet που βρίσκεται εύκολα στο εμπόριο, απλά και μόνο σκεπτόμενοι πού θέλουν να πάει ο κέρσορας και να κάνουν «κλικ».

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου στο PLOS ONE, τρεις τετραπληγικοί- ο καθένας εκ των οποίων χρησιμοποιούσε το BrainGate BCI, που καταγράφει τη νευρική δραστηριότητα απευθείας από έναν μικρό αισθητήρα στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου- ήταν σε θέση να πλοηγηθούν σε συνηθισμένα κατά τα άλλα προγράμματα tablet, όπως e-mail, chat, streaming μουσικής και εφαρμογές διαμοιρασμού βίντεο. Οι συμμετέχοντες στη δοκιμή μίλησαν με συγγενείς, φίλους, μέλη της ερευνητικής ομάδας και μεταξύ τους- ενώ επίσης περιηγήθηκαν στο Web, είδαν τον καιρό και έκαναν online αγορές. Μάλιστα, ο ένας, ένας μουσικός, έπαιξε και κομμάτι του Μπετόβεν σε ένα interface ψηφιακού πιάνου.

Το BrainGate BCI περιλαμβάνει ένα εμφύτευμα μεγέθους ασπιρίνης που εντοπίζει τα σήματα που σχετίζονται με τις επιθυμητές κινήσεις, τα οποία παράγονται στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου. Τα σήματα αυτά αποκωδικοποιούνται και δρομολογούνται σε εξωτερικές συσκευές. Οι ερευνητές του BrainGate και άλλων ομάδων που χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες έχουν δείξει πως η συσκευή αυτή μπορεί να επιτρέψει τη χρήση ρομποτικών βραχιόνων ή την ανάκτηση του ελέγχου των άκρων.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Μπιλάλη Μελίνα, Νάτση Ελεάννα, Παπαγυιού Ιωάννα

 

 

One comment on “Έλεγχος tablet μέσω εγκεφάλου

  1. Ο/Η ΖΑΡΙΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ λέει:

    Πολύ καλή δουλειά!

Σχολιάστε

Top