Αρχιτεκτονική – Οικοδόμηση
Ως γνωστών, οι αρχιτέκτονες χρειάζεται να κατασκευάσουν κάποια μακέτα του κτίσματος που σχεδιάζουν ώστε να την παρουσιάσουν στον πελάτη. Η μακέτα αυτή απαιτεί αρκετό χρόνο για να κατασκευαστεί, οπότε είναι πιο εύκολο να κάνει την ίδια δουλειά ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής πολύ πιο γρήγορα και έτσι να εξοικονομηθεί σημαντικός χρόνος.
Το 2014 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά εκτυπωτές σε πολύ μεγάλες διαστάσεις για την κατασκευή κτιρίων. Πιο συγκεκριμένα, η κινέζικη εταιρία WinSun κατασκεύασε 10 σπίτια, μικρού μεγέθους βέβαια, σε λιγότερο από μία ημέρα με κόστος περίπου 4.800$, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον από διάφορους επενδυτές, και συνέχισε με την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων. Το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας προσπάθησε, επίσης, να αξιοποιήσει τους 3D εκτυπωτές για την κατασκευή κατοικιών.
Ιατρική
Στην επιστήμη της ιατρικής, οι 3D εκτυπωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία οργάνων μέσω της εκτύπωσης ανθρώπινων κυττάρων, ή για την κατασκευή οστών. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί εγχειρίσεις σε ανθρώπους που υπέστησαν κακώσεις σε οστά μετά από ατυχήματα, ώστε να αντικατασταθούν με νέα εκτυπωμένα τα οποία μοντελοποιούνται με βάση τα πρωτότυπα και έτσι ταιριάζουν ακριβώς στον ασθενή. Συγκεκριμένα, εφαρμόστηκε για ανακατασκευή οστών του προσώπου και της κάτω γνάθου.
Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται εφικτή η εκτύπωση ανθρώπινου ιστού βασίζεται στο γεγονός ότι, όπως σε ένα έμβρυο τα νέα κύτταρα που προκύπτουν δημιουργούν δεσμούς με τα γειτονικά τους, έτσι και όταν εκτυπώνονται κύτταρα το ένα δίπλα ή πάνω από το άλλο ενώνονται μεταξύ τους αυτόματα και αιματώνονται κανονικά.
Επίσης, είναι δυνατό να κατασκευαστούν οδοντοστοιχίες και προσθετικά μέλη καθώς και διάφορες ιατρικές συσκευές που είναι προσαρμοσμένες στον κάθε ασθενή, για παράδειγμα ακουστικά βαρηκοΐας που ταιριάζουν τέλεια στο αυτί.
Ο λόγος που επιδιώκεται η χρήση της 3D εκτύπωσης για τους παραπάνω σκοπούς είναι διάφοροι. Αρχικά, είναι καλύτερο για ένα χειρούργο να μπορεί να εξετάσει στην φυσική του κλίμακα ένα όργανο αντί να το βλέπει σε εικόνες τομογραφίας γιατί μπορεί να διακρίνει ευκολότερα τυχόν ανωμαλίες και σημεία στα οποία μπορεί να δυσκολευτεί κατά την διάρκεια της εγχείρισης με στόχο να προβλέψει τις ενέργειες που θα πρέπει να εκτελέσει και να σχεδιάσει καλύτερα την εγχείριση. Επιπρόσθετα, θα μπορούσαν να γίνονται μεταμοσχεύσεις εκτυπωμένων οργάνων όμοιων με τα αρχικά και με ιστό του ίδιου του ασθενή ώστε να είναι σίγουρο ότι θα τα αποδεχθεί ο οργανισμός και δεν θα υπάρχει η ανάγκη εύρεσης δοτών. Άλλη περίπτωση είναι η εκπαίδευση νέων χειρούργων σε εκτυπωμένα όργανα ή ο έλεγχος νέων φαρμάκων επάνω σε αυτά αντί να χρησιμοποιούνται πειραματόζωα ή άνθρωποι. Βέβαια, η τρισδιάστατη εκτύπωση στον τομέα της ιατρικής βρίσκεται σε σχετικά πρώιμο στάδιο, αλλά αναμένεται να γνωρίσει περαιτέρω άνθιση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Ανδρεοπούλου Ασπασία Γκίκα Ζωή Βασιλείου Λυδία
ΠΗΓΕΣ
Ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο να εκτυπώνουμε ανθρώπους!!!
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας!
Ζαρίκα Αλεξάνδρα