Έξυπνα σπίτια

2a_smart-home-2005993__340

Οι οικιακές συσκευές εξελίσσονται και τα σπίτια γίνονται ….εξυπνότερα!

Μετά τα έξυπνα κινητά και τα smartphones τα οποία ήρθαν και άλλαξαν τη ζωή μας, ακολουθούν οι έξυπνες οικιακές συσκευές , οι οποίες θα συμπεριλαμβάνονται στα σπίτια του μέλλοντος . Θα κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και κυρίως, θα την αναβαθμίσουν. Και πως θα γίνει αυτό;; Με το να μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες μας και στη συνέχεια να τις εξυπηρετήσουν.

Ίσως να ακούγεται αρκετά μακρινή η εποχή που θα ελέγχουμε τα πάντα στο σπίτι μέσω αισθητήρων και εξειδικευμένων εφαρμογών, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι λίγες οι εταιρίες που κατασκευάζουν και διανέμουν στην αγορά δοκιμασμένες λύσεις για ένα έξυπνο σπίτι.

Ας δούμε λοιπόν μερικές από αυτές….

Το πλυντήριο του μέλλοντος:

Το πλυντήριο αυτό, παρέχει μια επαναστατική τεχνολογία πλύσης πλυντηρίου, η οποία βοηθάει τους καταναλωτές να μειώσουν κατά το ήμισυ τον χρόνο πλύσης, διατηρώντας τον άλλο μισό χρόνο για τον εαυτό τους! Η συσκευή χρησιμοποιεί μια γκάμα τεχνολογιών και έξυπνων χαρακτηριστικών για να κάνει το πλύσιμο ρούχων ακόμη πιο εύκολο.

Με στόχο την εξοικονόμηση του χρόνου, και όχι μόνο, το πλυντήριο αυτό περιλαμβάνει λειτουργίες οι οποίες εξασφαλίζουν αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον πλύσιμο των ρούχων. Επιλύουν τυχόν προβλήματα άμεσα και από απόσταση, για τα άτομα τα οποία λείπουν αρκετές ώρες από το σπίτι. Δίνουν την δυνατότητα προσθήκης ρούχων οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια ενός κύκλου πλύσης, χωρίς την ανάγκη επανεκκίνησης ή την ανησυχία για τη διαρροή νερού έξω από τον κάδο. Εξασφαλίζουν την αυτόματη διάχυση κατάλληλης ποσότητας απορρυπαντικού ή μαλακτικού , υπολογίζοντας το φορτίο πλύσης και το επίπεδο του νερού.
Φυσικά , δεν είναι μόνο το πλυντήριο…

Η έξυπνη ηλεκτρική σκούπα: περιλαμβάνει κάμερα για να αντιλαμβάνεται τη σκόνη και τα μικροσκουπίδια στο πάτωμα. Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν την ηλεκτρική σκούπα μέσα από το smartphone τους και να της δίνουν εντολές όσον αφορά τα δωμάτια που θα καθαρίσει.

 

Έξυπνο ψυγείο :

Επιπλέον,  το έξυπνο σπίτι θα περιλαμβάνει και μία ακόμη πρωτότυπη συσκευή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα απλό ψυγείο, αφού μπορεί να ψυχαγωγεί, να ενημερώνει και να μοιράζεται. Δεν είναι μόνο ότι μπορούμε να «τσεκάρουμε» τα προϊόντα εντός του ψυγείου από οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε. Είναι ότι πλέον μπορούμε να οργανώσουμε τα γεύματά μας, σύμφωνα με τα προϊόντα που ήδη διαθέτουμε και την ημερομηνία λήξης τους.

Ακόμη, η κουζίνα, μεταμορφώνεται» σε ένα χώρο ψυχαγωγίας για όλη την οικογένεια, καθώς μπορούν να μοιράζονται ημερολόγια, φωτογραφίες και τοποθεσίες, την ίδια στιγμή που παρέχονται και στον καθένα ξεχωριστά εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες πληροφορίες, όπως οι τελευταίοι τίτλοι επικαιρότητας, το δελτίο καιρού και το προσωπικό πρόγραμμα του καθενός.

Εντυπωσιακή είναι η λειτουργία όπου τα άτομα μπορούν να ανοίξουν την πόρτα περνώντας απλά το πόδι τους πάνω από μια δέσμη laser που εκπέμπεται από τη συσκευή στο πάτωμα.

Ιδιαίτερα συναρπαστική φαίνεται να είναι και η έξυπνη ντουλάπα. Μια ντουλάπα με δυνατότητα… αυτόματου σιδερώματος των ρούχων. Έτσι, από τη στιγμή που θα κρεμαστούν τα ρούχα παράγει ατμό και χρησιμοποιώντας παράλληλα έναν ειδικό αυτοκινούμενο μηχανισμό, εξομοιώνει την πρακτική του σιδερώματος.

Ακόμη, έχουμε τις συσκευές-αισθητήρες οι οποίες  είναι σε θέση να ανοίξουν τη θέρμανση, τα φώτα, και να απενεργοποιήσουν το συναγερμό του σπιτιού όταν πλησιάζετε στο σπίτι. Το εντυπωσιακό είναι ότι, εντοπίζει τη θέση του ιδιοκτήτη από το GPS του smartphone του.

Wi-Fi water leak detector . ένας ανιχνευτής διαρροής νερού. Περιλαμβάνει ένα ειδικό σχοινί-αισθητήρα το οποίο επεκτείνεται μέχρι και 200 μέτρα και τοποθετείται στα σημεία που θέλετε να ελέγξετε για διαρροές νερού. Όταν υπάρξει κάποιο σχετικό πρόβλημα, η συσκευή επικοινωνεί με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού για να επιληφθεί της κατάστασης. Το Wi-Fi water leak detector είναι σε θέση επίσης να μετρήσει τη θερμοκρασία αλλά και το επίπεδο της υγρασίας σε κάποιο χώρο.

Για το τέλος αφήσαμε τον έξυπνο μάγειρα . Πρόκειται για μια συσκευή την οποία ελέγχετε μέσω Wi-Fi και μπορεί να μαγειρέψει “αυτόματα” με βάση συγκεκριμένες συνταγές που περνάτε σε αυτήν, από τη στιγμή  που την έχετε τροφοδοτήσει με τα απαραίτητα μαγειρικά υλικά. Παράλληλα, προσφέρει και πληροφορίες για τη διατροφική αξία του φαγητού, ώστε να είστε σίγουροι ότι τρέφεστε όσο το δυνατόν πιο σωστά.
Άλλωστε, όπως δήλωσαν οι ειδικοί: «Οι έξυπνες λειτουργίες τους επιτρέπουν στους καταναλωτές να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στα πράγματα που αγαπούν. Χάρη στο διασυνδεδεμένο οικοσύστημά μας, το έξυπνο σπίτι δεν είναι πια μια σύλληψη του μέλλοντος, αλλά πραγματικότητα. Η γκάμα των αισθητικά όμορφων και έξυπνων συσκευών μας θα βοηθήσουν όλους τους καταναλωτές να χτίσουν και να δημιουργήσουν το σπίτι των ονείρων τους». Και τι είναι καλύτερο για κάποιον  από το να ζει στο σπίτι των ονείρων του;
 

Επιμέλεια:
Ροζάκη Αμαλία
Σαλούφα Νικολίνα
Τσιφτελή Ελένη
Χαντζή Μαριάνθη

Σχολιάστε

Top