ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Vasilopita-paradosiaki

vassilopita 3

Τι χρειαζόμαστε:

  • 125 γραμ. νωπή μαγιά
  • 1 νεροπότηρο γάλα (χλιαρό)
  • 1 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 πακέτο – 250 γραμμάρια – βούτυρο λιωμένο
  • 1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα
  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κρόκο (για την επάλειψη της πίτας)
  • λίγο άσπρο και μαύρο σησάμι –προαιρετικά
  1. Bάζετε σε μια ευρύχωρη λεκάνη τη μαγιά με το 1 νεροπότηρο γάλα και 2 χουφτίτσες από το αλεύρι Τα χτυπάτε καλά, για λίγο, με το σύρμα σας να ενσωματωθούν και να αναδυθεί η μυρωδιά της μαγιάς.
  2. Σκεπάζετε με μια πετσέτα κουζίνας και τυλίγετε ή σκεπάζετε με μια κουβερτούλα.
  3. Αφήνετε έτσι για 45 λεπτά, χωρίς ν΄ανοίξετε, καθόλου, τη λεκάνη σας.
  4. Χτυπάτε τη μαστίχα σας (με λίγη ζάχαρη)  στο multi μέχρι να γίνει σκόνη.
  5. Στα 40 λεπτά (5 λεπτά, δηλαδή, πριν “ανοίξετε” τη λεκάνη), λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή, πάντα, φωτιά.
  6. “Ελευθερώνετε” τη λεκάνη (το μίγμα με τη μαγιά θα πρέπει να έχει φουσκώσει) απ΄την κουβέρτα και την τοποθετείτε στον πάγκο εργασία σας.
  7. Ρίχνετε λίγο αλεύρι (κοσκινισμένο) και ανακατεύετε με το χέρι σας
  8. Προσθέτετε τ΄αυγά σας (ολόκληρα, χωρίς να τα έχετε χτυπήσει, προηγουμένως) και τη ζάχαρη. Συνεχίζετε το ανακάτεμα.
  9. Εν συνεχεία, κοσκινίζετε στη λεκάνη όλο το υπόλοιπο αλεύρι. “Κρατάτε” μια χούφτα (γύρω στα 100 με 150 γραμ., για πιο μετά). Προσθέτετε και τα μυρωδικά. Συνεχίζετε το ανακάτεμα
  10. Κατόπιν, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο που έχετε στην κατσαρόλα σας χλιαρό, και όχι ζεστό. Ζυμώνετε, με τα δυο σας χέρια σας,“παίρνοντας” όλο το αλεύρι που υπάρχει στον πάτο της λεκάνης και στα τοιχώματα. Πρέπει ν΄ απορροφηθεί όλο. Σ΄ αυτό το σημείο – και μετά την προσθήκη του αλευριού και του βουτύρου – θα δείτε ότι το μίγμα σας θ΄ αρχίσει να γίνεται ένα σταθερό ζυμάρι. “Δουλεύετε”, απαλά, με ελαφρές “μπουνίτσες” και “διπλώνοντας” από κάτω προς τα πάνω. Όσο πιο πολύ το δουλέψετε, τόσο πιο πολύ και καλά θα απορροφηθεί και το βούτυρο από το αλεύρι.
  11.  Όταν θα έχετε ένα απαλό και ωραίο ζυμάρι, το τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα, που είχατε λιώσει το βούτυρο, και “παίρνετε” (“γυρνώντας” το ζυμάρι, για λίγο, γύρω – γύρω μέσα στην κατσαρόλα), ό,τι – βούτυρο – έχει περισσέψει μέσα σε αυτή
  12. Τέλος, βάζετε ξανά το ζυμάρι σας στη λεκάνη, προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνετε, για λίγο όχι για πολύ, μέχρι η ζύμη σας να μην κολλάει, καθόλου, στα χέρια σας. Ζυμώνετε, απαλά. Εάν το κρίνετε απαραίτητο, προσθέστε και άλλο λίγο αλεύρι .
  13.  Τοποθετείτε, πάλι, τη λεκάνη σας σε μια καρέκλα ή στο τραπέζι σας ,σκεπάζετε με μια πάνινη πετσέτα κουζίνας  και τυλίγετε ή σκεπάζετε  με μια ή και δυο κουβερτούλες.
  14. Αφήνετε, έτσι, για μια ώρα.
  15. Μόλις περάσει η μία ώρα, ανοίγετε τη λεκάνη. Το ζυμάρι θα έχει φουσκώσει.Αναδιπλώνετε ελαφρά και απαλά. Κλείνετε, πάλι, με την πετσέτα και τις κουβέρτες. Αφήνετε για άλλη μία ώρα.
  16. Μόλις περάσει και αυτή η ώρα, επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία. Κλείνετε, πάλι, με την πετσέτα και τις κουβέρτες. Αφήνετε για άλλη μία ώρα (αυτή θα είναι και η “τελευταία).
  17.  Σ΄ αυτό το διάστημα πάρτε ένα ταψί (38άρι* ή 40άρι) και βάλτε μια λαδόκολλα στον πάτο του (η λαδόκολλα να μην προεξέχει στα τοιχώματα, μα να είναι μόνο στον πάτο).
  18.  Προθερμάνετε το φούρνο σας στην αντίσταση,στους 180 βαθμούς.
  19. Ανοίγετε τη λεκάνη σας. Το ζυμάρι, λογικά, θα έχει φουσκώσει πάλι. Αναδιπλώνετε, ελαφρά, και δίνετε πάλι ελαφρές “μπουνίτσες”. Θα προσέξετε το ζυμάρι σας να είναι ζυμωμένο – απ΄ τα χεράκια σας – παντού και να μην δείτε καμία γραμμή (“χώρισμα”*), σ΄ αυτό.
  20. Τέλος, μεταφέρετε το ζυμάρι σας στο ταψί πιέζοντας απαλά με τα χέρια σας ν΄ απλωθεί παντού. Το ζυμάρι θα είναι πολύ ελαστικό, “βουτυρένιο”, και απαλό. Θα δείτε ότι θ΄ απλώνεται πολύ εύκολα. Θα μπορείτε να το κάνετε ό,τι θέλετε. Μην κουνήσετε το ταψί, μόνο απλώστε όπως θα απλώνατε μια ζύμη πίτσας, ας πούμε. Απαλά και σιγά – σιγά.
  21. “Χτυπάτε” λίγο, σ΄ένα πιάτο, τον κρόκο αυγού με λίγο νεράκι (2 κουταλιές της σούπας, ας πούμε) και μ΄ ένα πινέλο αλείφετε, απαλά, την πίτα σας. Ύστερα απ΄ αυτό, πασπαλίστε με το σησάμι.
  22.  Τοποθετείτε το ταψί σας στην προτελευταία σχάρα, του φούρνου σας, και ψήστε στους 150 με 160 βαθμούς για 1 και 1/2 ώρα  περίπου.

Σχολιάστε

Top