Συνέντευξη από Διατροφολόγο/Διαιτολόγο

ΑΠΟ: ΚΟΝΤΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Απρ• 04•22
Συνέντευξη από Διατροφολόγο/Διαιτολόγο

Οι Μικροί Δημοσιογράφοι εν Δράσει 6 πραγματοποίησαν συνέντευξη από τη Διαιτολόγο/Διατροφολόγο Κούργια Βασιλική στα πλαίσια της καλής διατροφής.

1.    Ποια τροφή θεωρείται ότι είναι πιο δυναμωτική;

Όλες οι τροφές έχουν κάτι να προσφέρουν σε μας. Αυτή η τροφή που ξεχωρίζω γιατί έχει όλα αυτά που χρειάζεται σε έναν πολύ μικρό συνδυασμό είναι οι ξηροί καρποί. Ξηροί καρποί είναι τα αμύγδαλα , τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης, τα Αράπικα, τα στραγάλια. Αυτή η ομάδα τροφής θεωρώ ότι είναι η πιο σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό.

2.    Για ποιο λόγο είναι απαραίτητο ο κόσμος να κάνει καλή διατροφή;

Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε σωστά, να τρώμε ισορροπημένα, να τρώμε από όλες τις ομάδες τροφών για να μπορούμε να ψηλώσουμε, να αναπτυχθούμε όπως πρέπει, είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, έχουμε διάθεση για παιχνίδι και γενικότερα για να μην αρρωσταίνουμε εύκολα.

3.    Θα μπορούσατε να μας πείτε ποια τροφή είναι η αγαπημένη σας και γιατί;

Η αγαπημένη μου τροφή είναι η μπριζόλα με πατάτες τηγανιτές έχω να σας πω(γέλια)!Δηλαδή μια μπριζόλα, μια πατάτες τηγανιτές και χωριάτικη σαλάτα της μανούλας μου είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά.

 4.    Ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε να γίνεται διατροφολόγος;

Δεν υπήρχε κάποιος λόγος. Ήρθε κατά τύχη έχω να πω. η πρώτη μου επιλογή ήταν λογοθεραπεύτρια και εργοθεραπεύτρια. Αυτό προέκυψε και το αγάπησα στη πορεία. Δηλαδή αφού το σπούδασα και είδα τι ωραία επιστήμη είναι, τότε την αγκάλιασα και συνέχισα αλλά ήταν τυχαία η επιλογή!

5.    Ποια θα πρέπει να είναι η καθημερινή μας διατροφή;

Είναι καλό να έχουμε από όλες τις ομάδες τροφών, Δηλαδή να έχουμε και τα φρούτα και λαχανικά. Δηλαδή 2- 4 φρούτα την ημέρα, μία σαλάτα σίγουρα την ημέρα. Να έχω σίγουρα ασβέστιο για τα κόκκαλά μου είτε από τυρί, είτε από γάλα είτε από γιαούρτι και από εκεί και πέρα να έχω και το λίπος που χρειάζεται το σώμα μου για να λειτουργήσει. Δηλαδή χρειαζόμαστε μία ποικιλία από πολλές ομάδες τροφών. Δεν μπορώ να τρώω κάθε μέρα κρέας, ούτε μπορώ να τρώω κάθε μέρα ψάρι

6.    Μ” αρέσουν πάρα πολύ τα γλυκά, ποια γλυκά είναι πιο υγιεινά;

Όλα χρειάζονται στη διατροφή μας. Υγιεινά γλυκά, το φρούτο είναι, που το ονομάζομαι γλυκό της φύσης…το ξέρω σας ακούγεται αστείο λίγο αυτό. Αν μπορούσαμε να βάλουμε τη λέξη υγιεινό για κάτι είναι ένα γλυκό το οποίο θα έχει μέσα τροφές που δεν έχουν επεξεργαστεί. Δηλαδή να μην έχουν ψηθεί, να μην έχουν γενικά φύγει από την πρώτη τους μορφή, οπότε η λέξη υγιεινό μαζί με το γλυκό δεν συμβαδίζει.   Παρόλα αυτά υπάρχουν γλυκά που έχουν λιγότερη ζάχαρη, λιγότερα λιπαρά όπως για παράδειγμα η μαύρη σοκολάτα που έχει και αυτή ζάχαρη αλλά έχει παράλληλα πολλά θρεπτικά συστατικά. Επίσης οι ξηροί καρποί με μέλι, το φυστικοβούτυρο με μέλι που έχει ωραία γεύση. Μπορεί να είναι ένα κομμάτι κέικ που έφτιαξε η μαμά ή ο μπαμπάς, μπορεί να είναι μία κρέμα σοκολάτα, ένα ρυζόγαλο.

7.    Θέλω να γίνω χορτοφάγος μα οι γονείς μου μου λένε όταν μεγαλώσω γιατί τώρα χρειάζομαι το κρέας, ποια είναι η γνώμη σας;

Δεν υπάρχουν μελέτες που να λένε ότι ένα παιδί αναπτύσσεται το ίδιο σωστά όπως ένα παιδί που τρώει από όλα. Οπότε από τη στιγμή που δεν έχουμε τέτοια στοιχεία στα χέρια μας σε καμία περίπτωση δεν το αφήνουμε. Υπάρχει μία ποικιλία τροφών που πρέπει να τρώει ένα παιδί για να είναι καλά και αν δεν μπορεί να φάει κάποιες τροφές πρέπει να παίρνει συγκεκριμένα συμπληρώματα. Καταλαβαίνω την επιθυμία κάποιου να μη θέλει να φάει κάποιες τροφές αλλά από την άλλη αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην συμμετέχει στην τάξη, να μην μπορεί να διαβάσει, να μην μπορεί να παρακολουθήσει τη δασκάλα του που του μιλάει, να μην μπορεί να ψηλώσει όσο θα μπορούσε να ψηλώσει ή να υπάρχει πιθανότητα να νοσήσει εύκολα θα το σκεφτόμουν πάρα πολύ αν ήθελα να βγάλω το κρέας από τη διατροφή μου σε αυτή την ηλικία, καλό θα είναι να τρώνε από όλες τις ομάδες τροφών.

8.    Ποια προβλήματα στην υγεία του μπορεί να έχει ένα παιδί που έχει περισσότερα κιλά;

Πάρα πολλά τα θέματα υγείας μπορεί να προκληθούν. Όχι μόνο στα κιλά, ας μην μένουμε στα κιλά, αυτό μπορεί να συμβεί και σε ένα παιδάκι  που δεν τρώει σωστά και είναι πολύ αδύνατο. Δεν μπορεί να τρώει μόνο πολλά γλυκά, πολλά λιπαρά θα πρέπει να έχει μια ισορροπημένη διατροφή. Τα κιλά δεν λένε πολλά πράγματα, το θέμα είναι να τρως καλά, να τρως ισορροπημένα, να περπατάς, να κοιμάσαι καλά, να γυμνάζεσαι. Δεν μεταφράζονται όλα σε κιλά και κάποιο παιδί που είναι υπέρβαρο μπορεί αργότερα να ψηλώσει και τα κιλά να έρθουν σε μία ισορροπία. Το σημαντικό είναι να φροντίζουμε  να τρώμε σωστά!

9.     Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Δ: Υπάρχουν συστάσεις που λένε δύο φρούτα την ημέρα και υπάρχουν συστάσεις που λένε τέσσερα φρούτα την ημέρα. Οπότε εγώ θα σου πω δύο με τέσσερα φρούτα την ημέρα είναι καλό να τρώμε και είναι καλό να έχουμε ποικιλία φρούτων, ότι εποχιακό υπάρχει.

10.Είμαι 9 χρονών και είμαι 24,8 κιλά είναι καλά;

Δ: Έχω να πω σε αυτό με τα κιλά, ότι ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του βάρος. Αρκεί να τρώμε ισορροπημένα και σωστά. Δηλαδή, πιο σημαντικό είναι να τρώω από όλες τις ομάδες τροφών και όσο χρειάζεται το στομαχάκι μου, παρά να κοιτάω μόνο τα κιλά. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια εξίσωση, που μπορεί να στην κάνει ο παιδίατρος και να σου πει αν είσαι στα κιλά που χρειάζεται.

11. Τί πρέπει να τρώω για να ψηλώσω;

Δ: Πολλές τροφές. Από που να ξεκινήσω. Η βασική τροφή είναι η ζωική πρωτεΐνη, δηλαδή το κρέας το ψάρι, το κοτόπουλο.. Μετά βεβαίως είναι το ασβέστιο. Ασβέστιο έχουνε το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Και τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για το ύψος, γιατί έχουν ουσίες που βοηθάνε στο να αναπτυχθεί το σώμα. Χρειάζεται λίγο από όλα.

12. Πόσα γλυκά την εβδομάδα μπορούμε να τρώμε;

Δ: Από την ημέρα πολύ ένα πολύ μικρό ποσοστό να είναι και ζάχαρη, ακόμη κι αν είναι κάθε μέρα. Που σημαίνει ότι μία πολύ μικρή σοκολάτα την ημέρα, θα μπορούσε να είναι ανεχτή από το σώμα. Αν με ρωτάς ως ειδικός, θα έλεγα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, εφόσον έχεις φάει όλα τα φαγητά που χρειάζεται το σώμα σου.

13. Κάνει να τρώω πολύ τυρί;

Δ: Γενικά το πολύ το αποφεύγουμε. Όμως, υπάρχουν μέρες που μπορεί να χρειάζεται να φάμε λίγο παραπάνω γιατί μπορεί κάποια γεύματα να έχουμε φάει λιγότερο και να πεινάμε. Το πολύ δεν το θέλουμε γενικά. Γιατί δεν θέλουμε να φουσκώνει η κοιλίτσα μας πολύ, να νοιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ανασάνουμε.

14. Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνουμε την ημέρα;

Δ: Αναλόγως τι ηλικία είσαι. Οι ηλικίες από 9 έως 11 είναι γύρω στα 2 με 2,5 λίτρα νερό. Δηλαδή 10 ποτήρια νερό την ημέρα. Οι ηλικίες κάτω των 8 είναι 1 με 1,5 λίτρο την ημέρα. Γιατί οι ανάγκες των παιδιών που είναι πάνω από 9 είναι πολύ μεγαλύτερες.

15. Τι πρέπει να τρώμε κάθε πρωί;

Δ: Το βασικό είναι να τρώμε κάτι για να ξεκινάει το σώμα μας με ενέργεια. Ιδανικά θέλω και τις τρεις ομάδες τροφών. Η πρώτη ομάδα είναι φρούτα και λαχανικά, οπότε χυμό ή ένα φρούτο, μαζί με κάτι που να έχει γαλακτοκομικό προϊόν, δηλαδή ασβέστιο για τα κόκαλα, είτε γάλα, είτε τυρί, είτε γιαούρτι και η Τρίτη ομάδα είναι τα δημητριακά, δηλαδή το ψωμί και τα δημητριακά. Αν φάω γάλα με δημητριακά και μια μπανάνα μέσα είναι μια ωραία επιλογή. Αν φάω ένα τοστ με ένα χυμό, επίσης μία ωραία επιλογή. Άλλη μία επιλογή είναι ένα μπισκότο με λιγότερη ζάχαρη , ένα ποτήρι γάλα και ένα φρούτο. Ή αν έχει φτιάξει η μαμά ένα κέικ, με ένα ποτήρι γάλα και ένα φρούτο.

16.Ν: Πρέπει να τρώμε σαλάτα με κάθε φαγητό;

Δ: Σε κάθε φαγητό δεν χρειάζεται να τρώμε σαλάτα, αλλά στην ημέρα μας, μία σαλάτα από εποχιακά λαχανικά είναι πάρα πολύ καλό για το σώμα μας. Αν όμως έχω λαδερό, όπως τα φασολάκια, τα φασολάκια σαν σαλάτα είναι μέσα στην ημέρα. Οπότε είμαι καλυμμένος. Γενικά είναι καλό να τρώμε μία σαλάτα την ημέρα.

17.Ν: Πρέπει να πίνουμε νερό μετά το φαγητό;

Δ: Καλό είναι να πίνουμε πριν το φαγητό για να διευκολύνουμε την πέψη. Μετά αν διψάμε, πίνουμε δύο γουλίτσες και πίνουμε μετά από μία ώρα.

18.Γ: Τί είναι καλό να τρώμε στο σχολείο;

Δ: Ωραίες επιλογές είναι το τοστ με τυρί και γαλοπούλα, ποικιλία από ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, μπορεί να είναι σταφιδόψωμο, μπορεί να είναι μπάρες που έχετε φτιάξει με τη μαμά, με ξηρούς καρπούς και λίγη σοκολάτα και δημητριακά, μπορεί να είναι οι απλές μπάρες δημητριακών, μπορεί να είναι μία αραβική με μέλι και ταχίνι, μπορεί να είναι ένα κομμάτι σπανακόπιτα ή τυρόπιτα. Το σημαντικό είναι να παίρνεται κάτι από το σπίτι μαζί σας, να τρώτε στο σχολείο για να έχετε ενέργεια και να μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς ενεργά στις ερωτήσεις των δασκάλων σας και με τους συμμαθητές σας να παίζετε πιο καλά. Φυσικά πάντα μαζί κι ένα φρούτο ή ένα κουτάκι χυμό.

19.Α: Πόσα κιλά πρέπει να είμαστε ανάλογα με το ύψος μας;

Δ: Γι’ αυτή την ερώτηση υπάρχει μία ειδική εξίσωση, που μετράς το ύψος και το βάρος σου και υπάρχουν κάποιες καμπύλες  που βλέπεις αν είσαι στο βάρος σου ή όχι. Ωστόσο είναι σημαντικό να τρως από όλε στις ομάδες τροφών, γιατί ακόμη είστε μικροί και το σώμα αναπτύσσεται. Οπότε τα κιλά, σαν κιλά από μόνα τους δεν λένε πολλά πράγματα βλέπω τη συνολική μου διατροφή.

 

20.Μπορεί ένα παιδί να ακολουθήσει πρόγραμμα διατροφής για να χάσει βάρος?

 

Εξαρτάται  από την ηλικία. Αν είναι πάνω από 12 ετών θα μπορούσε να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Κάτω των 12 θα πρότεινα να μπει σε ένα πλαίσιο καλής διατροφής όλη η οικογένεια. Γενικά με τη δίαιτα και την απώλεια, όσο περνάν τα χρόνια, οι επιστήμονες απομακρύνονται. Κάποιος πρέπει να τρώει ισορροπημένα για να νιώθει υγιής, να νιώθει καλά.

 

21.Πόσες φορές την εβδομάδα επιτρέπεται να τρώμε γλυκά?

 

Καλό είναι γενικά να τρώμε από τις συνολικές θερμίδες που παίρνουμε τη μέρα , ένα 10% σε γλυκό δηλαδή μια μικρή σοκολατίτσα.  Το ιδανικό είναι να τρώμε 2 με 3 φορές την εβδομάδα, εφόσον έχουμε φάει τα φρούτα μας όμως.

 

22.Πρέπει να αλλάζουμε τη διατροφή μας ανάλογα με την εποχή?

 

Είναι πολύ σημαντικό γενικά να τρώμε τις τροφές που η κάθε εποχή μας παρέχει. Για παράδειγμα, όταν κάνει κρύο αρρωσταίνουμε πιο εύκολα, οπότε θέλουμε βιταμίνη c . Τα πορτοκάλια έχουν πολύ βιταμίνη c , δηλαδή η φύση έχει προνοήσει για αυτό. Άρα πράγματι ανάλογα με την εποχή που είμαστε, τρώμε τα τρόφιμα που η φύση έχει τότε επιλέξει να παράγει.

 

23.Όταν πεινάμε πολύ , τι μπορούμε να τρώμε για να μην ¨ φορτώνουμε ¨ τον οργανισμό μας?

 

Η πείνα είναι ένας πολύ ωραίος μηχανισμός για να μας δείχνει ότι το σώμα μας είναι ξύπνιο. Άρα όταν πεινάμε μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα μας θέλει να ψηλώσει ή έχει κάποιες παραπάνω ανάγκες. Αναλόγως πόσο έχω φάει κατά τη διάρκεια της μέρας. Αλλά μπορώ να φάω ένα τοστ, που έχει μέσα και ασβέστιο, ψωμί με μαρμελάδα ή μέλι, ή με μέλι και ταχίνι ή κάποιους ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι. Αλλά μαζί με αυτά θα φάω και ένα φρουτάκι. Ή τρώω ένα γεύμα την ώρα που πρέπει να το φάω. Δεν τρώω σίγουρα μόνο το γλυκό , τρώω αυτό που χρειάζεται. Και αν έχω λιγούρα μετά και θέλω να φάω και κάτι άλλο, θα φάω και αυτό που έχω λιγούρα.

 

24.Ποια είναι τα σωστά δημητριακά που πρέπει να τρώμε?

 

Όταν θα πάτε στο σούπερ μάρκετ με τη μαμά θα επιλέξετε από τις ετικέτες, αυτά που έχουν λιγότερη ζάχαρη. Καλό είναι πάντα να κοιτάμε τις ετικέτες.

 

25.Ποιες είναι οι πιο υγιεινές επιλογές για το βραδινό μας?

 

Πολύ ωραία ερώτηση. Μπορείς να φας κάτι από το μεσημέρι σε μικρότερη ποσότητα, αν  σου αρέσει και η μαμά στο προτείνει. Μπορείς να φας ένα τοστ, μια ομελέτα, ψωμί και λίγη σαλατίτσα, ένα ντάκος ( το παξιμάδι και το τυράκι με τη ντομάτα ), γάλα με δημητριακά , μια αραβική πίτα με τυρί και γαλοπούλα, δύο κομμάτια πίτσα, ένα κομμάτι σπανακόπιτα ή τυρόπιτα, ένα σουβλάκι. Το πιο εύκολο πάντως είναι να φας κάτι λιγότερο από το μεσημεριανό.

 

 

26.Πόσες ώρες πριν τον ύπνο πρέπει να τρώμε?

 

 

Δυο ώρες πριν τον ύπνο ώστε να έχει τελειώσει η διαδικασία της πέψης και να αφήσουμε το σώμα να ξεκουραστεί.

 

27.Τί να κάνω αν δεν μου αρέσουν τα φρούτα?

 

Λοιπόν, μέσα στο στοματάκι μας υπάρχουν οι γευστικοί κάλυκες, έτσι λέγονται. Αυτοί όσο δίνεις κάτι , τόσο μαθαίνουν τη νέα γεύση και τόσο τη ζητάνε, που σημαίνει ότι πρέπει να δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας , αν δεν σας αρέσουν τα φρούτα ( γιατί υπάρχει μεγάλη ποικιλία φρούτων), να δοκιμάσετε 9 φορές από μία μπουκιά , από το κάθε φρούτο που δεν σας αρέσει, για να μάθει το σώμα, να το συνηθίσει και να το τρώτε. Γιατί τα οφέλη από τα φρούτα είναι πάρα πολλά και είναι πολύ σημαντικό να τρώμε φρούτα. Αν τόσο πολύ μετά τις 9 φορές δεν το θέλετε μπορείτε να φτιάχνετε έναν χυμό, απλά στο μπλέντερ, για να παίρνετε και τις ίνες που έχουν μέσα, που είναι πολύ καλές για το έντερό μας.

 

 

Στην συνέντευξη συμμετείχαν τα σχολεία: 1ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αρναίας, 5ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης, 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο.

 

 

 

Σχολιάστε

Top