Η εποχή μας σήμερα…

Γράφει ο  Αθανάσιος Παπαδάκης

Η εποχή μας είναι τεχνοκρατούμενη. Ο άνθρωπος ενδιαφέρεται περισσότερο για τις μηχανές και το γρήγορο κέρδος και λιγότερο για το περιβάλλον.

Το περιβάλλον στο όνομα της ανάπτυξης καταστρέφεται, παρόλο που γνωρίζουμε τη σημασία του για τη ζωή μας. Το ήρεμο, όμορφο και φιλικό περιβάλλον είναι αυτό που θα ερεθίσει το πνεύμα μας, θα κινήσει την περιέργεια μας, θα μας ηρεμήσει, θα μας γαληνέψει και θα μας αναζωογονήσει. Είναι και αυτό όμως που θα μας προσφέρει και τα απαραίτητα υλικά αγαθά.

Ο άνθρωπος, παρόλο που γνωρίζει την αξία του περιβάλλοντος, το καταστρέφει, γιατί σκέπτεται εγωιστικά και ενδιαφέρεται για το γρήγορο κέρδος. Έτσι, βλέπουμε να γίνεται χρήση υπερβολικών ποσοτήτων φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων ή χρήση τσιμέντου ή και άλλων υλικών.

Όπως γνωρίζουν οι μεγαλύτεροι, παλιότερα η φύση σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας ήταν φιλική προς τον άνθρωπο καθώς κυριαρχούσε το πράσινο. Τα αγριολούλουδα, τα διάφορα φυτά που διαθέτουν μάλιστα και φαρμακευτικές ιδιότητες βρίσκονταν παντού. Τώρα οι περισσότερες περιοχές καταστρέφονται ή έχουν καταστραφεί, κυριαρχεί το τσιμέντο, είναι γκρίζες.

Το Ηράκλειο δεν ξέφυγε φυσικά από αυτό το φαινόμενο. Παλαιότερα, όπως μου αφηγήθηκαν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ήταν μια πόλη προσιτή, με ρυμοτομία και πράσινο. Η εξάπλωσή της όμως  χωρίς σχέδιο είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μια πόλη έκτρωμα. χωρίς πράσινο και με ακανόνιστους δρόμους.  Τα δέντρα κόπηκαν, για να φτιαχτούν σπίτια ή για να δημιουργηθεί το τσιμεντένιο βιομηχανικό πάρκο.

Στα σημερινά προάστια του Ηρακλείου δύσκολα θα συναντήσει κανείς δέντρα ή αγριολούλουδα και αγριοβότανα. Το πράσινο που υπάρχει είναι αποτέλεσμα της θέλησης των κατοίκων. Είναι γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οικολογική συνείδηση και προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Αρχίζουν να αντικαθιστούν το τσιμέντο με υλικά πιο φιλικά στο περιβάλλον και ενδιαφέρονται για τη δημιουργία μικρών πνευμόνων πρασίνου. Επίσης, στα σπίτια δημιουργούνται μικρά παρτέρια από λουλούδια και  βότανα.

Κατανοούμε ότι είναι απαραίτητη η επέκταση των οικισμών, όπως και η δημιουργία βιομηχανικών πάρκων ή άλλων χώρων απαραίτητων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όλα αυτά όμως είναι αναγκαίο να γίνονται με προσοχή, φροντίζοντας να εξυπηρετείται και η ανθρώπινη  ψυχική και σωματική υγεία. Οι γκρίζες, τσιμεντένιες πόλεις δεν εξυπηρετούν κανέναν. Αντίθετα, βλάπτουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Η καταστροφή της φύσης θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή. Οφείλουμε όλοι να το συνειδητοποιήσουμε!

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης