Το μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη ’55 αφορά στα Σεπτεμβριανά του 1955, γνώριμα από την «Άλωση της Κωνσταντίας» του Γιάννη Μακριδάκη. Πρόκειται για μια μυθοπλαστική βιογραφία με ντοκουμενταριστικά στοιχεία.
Για το βιβλίο από https://archive.apan.gr/gr/data/Accompanying-Item/9625:
Με τη μορφή της μυθοπλαστικής βιογραφίας ο Κοροβίνης ακτινογραφεί την κωνσταντινουπολίτικη Ρωμιοσύνη του 20ού αιώνα, δίχως να παραβλέπει και τις άλλες θρησκευτικές, εθνοτικές ή και κοινωνικές μειονότητες, ενώ, ταυτόχρονα, ξεδιπλώνει ολοζώντανη την ίδια την Πόλη. Η πρωταγωνίστρια είναι η Μαρίκα η Ταταυλιανή, μια Πολίτισσα κυρά, λογία και μποέμισσα. Μέσα από την αφήγηση του βίου της αναφέρεται, άλλοτε περιληπτικά κι άλλοτε διεξοδικά, σε περιστατικά και σε πρόσωπα, με έμφαση στην κοινωνική ζωή των Ρωμιών και των Τούρκων και στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και συμπολιτών της που ανήκουν σε άλλες μειονοτικές ομάδες, οι οποίες συνδιαμορφώνουν την ανθρωπογεωγραφική ταυτότητα της Πόλης του περασμένου αιώνα. Ο λόγος της Μαρίκας διακόπτεται συχνά από σπαρακτικά ιντερμέδια της μνήμης της, που είναι στοιχειωμένη από τα ανεπούλωτα τραύματα της συνταρακτικής εκείνης ημέρας (6-7 Σεπτεμβρίου 1955) του προσχεδιασμένου τουρκικού πογκρόμ εναντίον κάθε ρωμαίικου στοιχείου, το οποίο –με την συνεπικουρία και άλλων μέτρων που είχαν προηγηθεί ή ακολούθησαν τα «Σεπτεμβριανά»– οδήγησε στην συρρίκνωση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης. Οι τουρκικές λέξεις κι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στο κείμενο δίνονται σε μετάφραση στις υποσημειώσεις, διευκολύνοντας τον αναγνώστη, δίχως να διακόπτουν την ροή.
Και https://archive.apan.gr/gr/data/directory-accompanying-list/9625
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
Καλείστε να συντάξετε μια ψηφιακή βιβλιοπαρουσίαση με αναφορές στην ηρωίδα Μαρίκα Ταταυλιανή, στην αφηγηματολογία, στις ιστορικές όψεις και στις γλωσσικές επιλογές. Εμπλουτίστε την παρουσίαση με φωτογραφίες.
1922: Μικρασιατική Καταστροφή & Γενοκτονία των Ποντίων. Σε ένα ψηφιακό έγγραφο θα συγκεντρώσετε πηγές/τεκμήρια/ντοκουμέντα της Μικρασιατικής Καταστροφής, της Γενοκτονίας των Ποντίων και του συνακόλουθου προσφυγικού κύματος. Χρήσιμο υλικό θα βρείτε:
- https://www.kms.org.gr/
- ">
- https://migration.gov.gr/archiki/mikrasiatiki-katastrofi-100-chronia/
- https://www.tovima.gr/2024/05/19/istoriko-arxeio/genoktonia-ton-pontion-martyries-kai-antapokriseis-gia-ton-olethro/
- https://hellenicponticmrc.gr/
Η εκπόνηση των δραστηριοτήτων έγινε από τη Μαριτίνα Στραβοπόδη, η οποία παρουσίασε την εργασία που ακολουθεί και συνέταξε αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σχετικά μπορείτε να συμβουλευτείτε τα συνημμένα pdf.https://schoolpress.sch.gr/strainakipeiramatiko/files/2025/06/55_Θωμάς-Κοροβίνης_ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ-ΜΑΡΙΤΙΝΑ.pdf
Καλή ανάγνωση
