Oι Πόντιοι στα Γιαννιτσά

 34Η πόλη των Γιαννιτσών και η επαρχία της, δέχθηκαν πλήθος προσφύγων προερχομένων από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ρωμαίικης Ανατολής. Με την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού Πόλεμου το 1912 και κυρίως με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πόλεμου το έτος 1914 εντάθηκαν οι διωγμοί των Ρωμιών στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι αναγκάστηκαν να εκπατριστούν από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και να εγκατασταθούν στη μητέρα Ελλάδα.

Η εγκατάσταση των πολυπληθών ποντίων προσφύγων στην πόλη των Γιαννιτσών έγινε στη βόρεια άκρη της πόλης και ταχέως έγιναν οι ενέργειες διαμόρφωσης του χώρου. Η περιοχή ήταν ακατοίκητη και η γη χέρσα, έρημη γεμάτη αγκάθια, θάμνους και τσαλιά  (αγκαθωτοί θάμνοι) για αυτό ονομαζόταν Τσαλί. Μοιράστηκαν οικόπεδα με βάση τις ανάγκες των οικογενειών. Ο συνολικός αριθμός οικογενειών που αποκαταστάθηκαν ανερχόταν σε 850 περίπου οικογένειες. Πλέον η τοποθεσία έλαβε το όνομα συνοικισμός της Νέας Τραπεζούντας φέροντας στη μνήμη την πρωτεύουσα πόλη του Πόντου. Αργότερα το έτος 1936 εμφανίστηκαν στη συνοικία άλλες 40 περίπου οικογένειες, συγγενείς με τους πρωτοεγκατασθήσαντες, οι οποίες με τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, εξαναγκαστήκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να βρουν καταφύγιο στο Σοχούμ της Γεωργίας. Η συνοικία της Νέας Τραπεζούντας, είναι από της μεγαλύτερες πανελλαδικά συνοικίες Ποντίων. Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που επέλεξαν να εγκατασταθούν και μέσα στην πόλη αλλά και σε γύρω χωριά της περιοχής.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από διάφορες περιοχές του Πόντου όπως : Τραπεζούντα, Κερασούντα, Σάντα, Κωτύωρα, Μπάφρα, Τοκάτη, Καρς, Ακ Νταγ Μαντέν, ΧαψίκοΪ, Σούρμενα κ.α..

Οι νεοφερμένοι πρόσφυγες, άνθρωποι με ένθερμη τη χριστιανική πίστη δεν έκτισαν καινούρια εκκλησία προτίμησαν να εκκλησιάζονται στον ήδη υπάρχοντα Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι και η παλαιότερη ορθόδοξη εκκλησία στην πόλη. Στα νεότερα χρόνια κατασκευάστηκε ένα παρεκκλήσιο αφιερωμένο στην Ζωοδόχο Πηγή στην άκρη της πλατείας Νέας Τραπεζούντας.

Σήμερα στα Γιαννιτσά δραστηριοποιούνται 3 σύλλογοι Ποντίων:

Α) Εύξεινος Λέσχη Γιαννιτσών

Β) Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών

Γ) Ποντιακή Καλλιτεχνική Στέγη

Και οι τρεις σύλλογοι διακρίνονται για την πολύπλευρη δραστηριότητα που αναπτύσσουν.

Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η συνέχιση ηθών και εθίμων, φερμένων απ’ την ιδιαίτερη πατρίδα, αποτελεί βασικό μέλημα όλων των ανθρώπων.

ΠΗΓΗ: Λ.Η.ΚΕΝΑΝΙΔΗΣ

 Κυριακή Πεφτουλίδου

Σχολιάστε

Top