ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
1/2 κ.σ. ξηρή μαγιά
200 γρ χλιαρό νερό
75 γρ ζάχαρη
400 γρ. αλεύρι σκληρό
Μια πρέζα αλάτι
25 γρ ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. σκόνη γαρίφαλο
30 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
30 γρ σταφίδες
20 γαρύφαλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Αφήνουμε για 10 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά .
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, την σκόνη γαρύφαλλο, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε έως ότου γίνει μια αφράτη ζύμη . Μπορούμε να την ζυμώσουμε είτε με τον γάντζο του μίξερ για περίπου 8΄ ή με τα χέρια για 15’ .
- Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα ώστε να φουσκώσει . Περίπου 30΄- 45’ λεπτά.
- Ανακατεύουμε τις σταφίδες με τα καρύδια για να φτιάξουμε το μείγμα μας.
- Κόβουμε την ζύμη σε 10 κομμάτια των 50 – 60γρ . Από το κάθε κομμάτι κρατάμε ένα μικροί κομμάτι περίπου 10γρ. ώστε να πλάσουμε τα χέρια του Λάζαρου
- Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα ώστε να φτιάξουμε το σώμα του Λάζαρου, το γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση και την κλείνουμε καλά . Έπειτα πλάθουμε τα χέρια του και δημιουργούμε ένα Χ πάνω στο σώμα φέρνοντας την ζύμη από την πίσω πλευρά με χιαστή μπροστά .
- Πάνω από τα χέρια προσθέτουμε 2 ολόκληρα γαρύφαλλα για να δημιουργήσουμε τα μάτια .
- Τοποθετούμε τα λαζαράκια σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο – 180ο για 30 λεπτά.
Επιμέλεια κειμένου: Κωνσταντίνα Κ., Στ” τάξη
