Συνέντευξη με το συγγραφέα Θοδωρή Παπαϊωάννου

IMG2

από τις Ειρήνη Αλβανού και Μιλένα Γκούνγκα 

 

Στην πρόσφατη εκπαιδευτική επίσκεψη του σχολείου μας στην  Έδεσσα διαπιστώσαμε  με μεγάλη χαρά ότι υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης     και ξεναγός   μας στο   μαγευτικό τοπίο  των καταρρακτών   ήταν ο γνωστός συγγραφέας παιδικών βιβλίων κος Θοδωρής Παπαιωάννου .Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό  και σε ένα διάλειμμα του ζητήσαμε να μας παραχωρήσει μια μίνι  συνέντευξη εστιάζοντας κυρίως στη συγγραφική του ιδιότητα .Θα μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε  χίλια δυο πράγματα  όμως  για να είμαστε ειλικρινείς επιλέξαμε να είμαστε σύντομες  επειδή ανυπομονούσαμε για το κυνήγι του  θησαυρού  που θα ακολουθούσε … Ευχαριστούμε πολύ  τον κύριο Παπαιώαννου   όχι μόνο για την προθυμία του να απαντήσει στις ερωτήσεις μας αλλά και για την ζεστή φιλοξενία , τη  συναρπαστική ξενάγηση , τις όμορφες ιστορίες που μοιράζεται με τα παιδιά …

 

-Κε  Παπαιωάννου , πόσα χρόνια ασχολείστε με τη συγγραφή ;

 Πολλά χρόνια .Η πρώτη έκδοση  βιβλίου μου έγινε το 2004.

- Γιατί επιλέξατε να γίνετε συγγραφέας ;

 Ένιωθα ότι ήθελα να μοιραστώ τις ιστορίες μου με  τα παιδιά.

- Παρατηρήσαμε ότι σε κάποια από τα βιβλία σας (Ανάποδα και  Απέναντι ) χρησιμοποιείτε τον ίδιο ήρωα .Πρωταγωνιστεί ο Μέλιος ,  το σκαθάρι. Για ποιο λόγο κάνατε αυτή την επιλογή ;

Ναι , δεν  το επέλεξα τυχαία .Το σκαθάρι είναι ένα ταπεινό ζώο της φύσης  που οι περισσότεροι άνθρωποι το πατάνε με το πόδι τους και δεν του δίνουν σημασία. Και όμως είναι τόσο σημαντικό για τo οικοσύστημα.Επιπλέον , το σκαθάρι  αποτελεί  διαχρονικά ένα σύμβολο ευτυχίας  ,  ειρήνης , ελπίδας , αισιοδοξίας  γι αυτό μ αρέσει να το χρησιμοποιώ στις ιστορίες μου. Θυμηθείτε άλλωστε  και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κωμωδία του Αριστοφάνη.

- Γιατί γράφετε  μόνο παιδικά βιβλία ;

 Γιατί ; Γιατί ; Δεν ξέρω . Ένιωσα την ανάγκη όπως σας  είπα να μοιραστώ τις ιστορίες μου   με τα παιδιά .Ίσως κάποτε γράψω  και για τους μεγάλους .Το καλοκαίρι   πρόκειται να εκδοθεί ένα νέο βιβλίο μου που απευθύνεται σε πιο μεγάλα παιδιά  , σε εφήβους . Έχει τίτλο  Σιλουανή .Μέσα από την ιστορία   φαίνεται πώς αλλάζει ένα παιδί στην εφηβεία . 

-Πώς εμπνευστήκατε αυτό το παράξενο όνομα για την ηρωίδα σας ;

Είχα κάποτε μια μαθήτρια με αυτό το όνομα και μου άρεσε πολύ …

-Σας ευχαριστούμε πολύ .

Να είστε καλά .

 

 Σας παρουσιάζουμε το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα από την ιστοσελίδα

www.ianos.gr/

 Θοδωρής Παπαϊωάννου: Γεννήθηκε στην πόλη Έσσεν της Γερμανίας, τον Απρίλη του 1966. Από πολύ μικρός μπαινοβγαίνει στα σχολεία, είτε ως μαθητής είτε ως δάσκαλος, και γράφει ιστορίες και παραμύθια. Ζει στην Έδεσσα ανάμεσα σε ποτάμια, γέφυρες, λίμνες, καταρράκτες, νεράιδες και ξωτικά.  Έχει γράψει τα βιβλία: «Παίζουμε Θέατρο;» (αυτοέκδοση), «Ο έκτος κύκλος» θεατρικό, εκδ.  Μορφωτική Εστία Καλαμαριάς, «Το ποτάμι που θύμωσε» θεατρικό (αυτοέκδοση), «Το μήνυμα του πελαργού» εκδ. ΚΠΕ Έδεσσας, «Ο Πειρατής Σιντόρε-Ντορεσί»  εκδ. Fagottobooks, «Τα αστέρια της Ευρώπης» έκδ. της Αντιπροσωπείας της ­Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, «Ανάποδα» εκδ. Ίκαρος. Για το τελευταίο, έχει τιμηθεί, από τον Κύκλο Ελληνικού παιδικού βιβλιου, με το βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά.

 Δείτε την προσωπική ιστοσελίδα του συγγραφέα :

https://www.thodorispapaioannou.com/ta-nea-moy

 

IMGπ

 

2 σχόλια στο Συνέντευξη με το συγγραφέα Θοδωρή Παπαϊωάννου

  1. Ο/Η Κλεοπατρα Σωτηριου λέει:

    Συγχαρητήρια στις μαθήτριες για αυτή τους την πρωτοβουλία !

  2. Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΚΙΑΟΥΡΤΖΗ λέει:

    Μπράβο στους μαθητές και στις καθηγήτριές τους!
    Εμπειρίες που θα μείνουν αξέχαστες.

Σχολιάστε

Top