Σχολικός εκφοβισμός : χρήσιμες συμβουλές

bull

της Ελεάννας Τρίνκα

Ένα πρόβλημα που βιώνουν πολλά παιδιά της ηλικίας μου στο σχολείο ή γενικα στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες είναι ο ενδοσχολικός εκφοβισμός, το γνωστό σε όλους μας μπουλινγκ. Βέβαια εκφοβισμός υπάρχει και στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο και σε μεγάλο βαθμό και στο διαδίκτυο.

Ο εκφοβισμός είναι το μέσο που κάνει τον θύτη να νιώθει σημαντικός. Είναι ο τρόπος να εκτονώνει τον θυμό του. Συνήθως τα άτομα που εκφοβίζουν τους ευάλωτους και διαφορετικούς ανθρώπους, οι θύτες δηλαδή προφανώς βιώνουν κάποια προβλήματα, νιώθουν κατώτεροι ή ζηλεύουν το θύμα. Τα άτομα αυτά είναι δυστυχισμένα και προσπαθούν να κρύψουν την δυστυχία τους μειώνοντας τους άλλους για να νιώθουν οι ίδιοι ανώτεροι. Διαπιστώνουμε έτσι, πως ίσως ο θύτης να μην είναι τόσο μακρυά από το θύμα. Τα παιδιά συνήθως κοροϊδεύουν τους συμμαθητές τους για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, για τα φθηνά ρούχα τους, την καταγωγή τους, τα παραπανήσια κιλά τους κτλ.

Δεν πρέπει όμως να το αφήσουμε να περάσει και να αδιαφορήσουμε.Υπάρχουν πολλοί τρόποι να  αντιμετωπίσεις το Bullying. Καταρχήν πρέπει να καταλάβεις οτι αυτό δεν έχει να κάνει με εσένα,απλά είσαι το μέσο για να ξεσπάσει το συγκεκριμένο άτομο. Δεν πρέπει να πιστέψεις όσα σου λένε, γιατί με αυτά που λένε σε παρουσιάζουν σαν σκουπίδι,για να σε κάνουν να νιώθεις κατώτερος.Επιπλέον άλλος ένας τρόπος είναι η αδιαφορία.  Αν αρχίσεις να αντιδράς σε αυτά που λένε, θα τους δώσεις την ικανοποίηση ότι κατάφεραν να σε πληγώσουν δίνοντάς τους έτσι θάρρος να συνεχίσουν.                Αν σε χτυπήσουν πρέπει οπωσδήποτε να το πείς σε κάποιον. Οι θύτες πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν σταματήσουν να ασκούν βία (σωματική ή ψυχολογική), το θύμα αυτό μπορεί να καταφύγει σε ακραίες αντιδράσεις.

Συμπεραίνουμε ότι τόσο η σωμάτικη όσο και η ψυχολογική βία μπορέι να επηρεάσει έντονα την καθημερινότητα του θύματος. “Οταν σε κάποιον κάνουν bullying, πρέπει να τους σταματήσεις,διότι η σιωπή ειναι συνενοχή.Οπότε οι άνθρωποι αυτοί καθώς ειναι δυστυχισμένοι κάνοντας bullying πιστεύουν πως φαίνονται ανώτεροι, αλλά στην ουσία είναι κατώτεροι.

Τελικά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει ο ενδοσχολικός εκφοβισμός ή τουλάχιστον να ελαττωθεί. Κάθε φορά λοιπόν που θα βλέπετε ένα άτομο να βιώνει αυτό το μαρτύριο δώστε του κάποιες συμβουλές και προσπαθήσετε να σταματήσετε τον θύτη πριν να είναι πλέον αργά, και το θύμα να καταφύγει σε κάποια ακραία πράξη (π.χ) αυτοκτονία ή κατανάλωση ουσιών.

Σχολιάστε

Top