Κινηματογράφος

cinema

της Γεωργίας Τριανταφύλλου

Ο κινηματογράφος,γνωστός σε όλους σινεμά, μπορεί να σημαίνει  διαφορετικά πράγματα για τον καθένα ξεχωριστά. Για κάποιους είναι ένας τρόπος ξεκούρασης,χαλάρωσης και ηρεμίας, για άλλους είναι κάτι μαγικό   και ίσως για κάποιους  κάτι τελείως αδιάφορο και βαρετό. Στην ουσία όμως κινηματογράφος είναι μια συσκευή που σου παρουσιάζει μια είκονα σε κίνηση και σε μορφή οπτικοποίησης.

        Όλα ξεκίνησαν το 1878 από τον Βρετανό φωτογράφο Ίντγουιρντ Μάιμπριτζ ο οποίος έχοντας αναπτύξει μεθόδους διαδοχικής φωτογράφισης, κατάφερε να απεικονίσει την κίνηση ενός αλόγου.

άλογο

      Το 1880 ο Ουίλλιαμ Ντίκσον εφηύρε το κινητοσκόπιο ,μια μηχανή προβολής με δυνατότητα να προβάλλει την κινηματογραφική ταινία σε ένα κουτί. Στη Γαλλία οι αδελφοί Ογκύστ και Λούι Λουμιέρ, εφηύραν τον κινηματογράφο που αποτελούσε ,μια φορητή κινηματογραφική μηχανή λήψεως, εκτύπωσης και προβολής του φιλμ. Το 1895 έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή στο Παρίσι.

lymier

Τα στάδια του κινηματογράφου ήταν αρχικά: ο βουβός (χωρίς ήχο) και συνοδευόταν από ζωντανή μουσική . Αργότερα το 1927 κυκλοφόρισε η πρώτη ταινια που είχε διαλόγους. Περίπου την ίδια περίοδο ξεκίνησαν οι προσπάθειες για την προσθήκη χρωμάτων και πέτυχε το 1944.

Τώρα όλα μας φαίνονται απλά ,  όμως οι προσπάθειες ήταν πολλές για  να δημιουργηθεί  κάτι τόσο  μαγικό. Τελικά  άξιζε τον κόπο …

cinema

Σχολιάστε

Top