Πασχαλινά έθιμα σε όλο τον κόσμο

pasxa1

της Παναγιώτας Καρανικόλα

 

 Μπορεί  στην Ελλάδα  να  μην νοείται  Πάσχα χωρίς βαμμένα αυγά , κουλούρια , τσουρέκια και φυσικά κατσίκι ή αρνί στη σούβλα … Ας δούμε όμως μερικά παράξενα πασχαλινά  έθιμα απ΄όλο τον κόσμο

ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΜΠΟΥΓΕΛΑ:

 Στη Nέα Υόρκη, το Πάσχα οι κάτοικοι φροντίζουν να φορέσουν     καινούρια ρούχα, για να έχουν καλή τύχη όλο τον χρόνο, ακολουθώντας μια από τις παλιότερες προλήψεις που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

 

ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ:

 Την Κυριακή του Πάσχα, στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές από τις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, συνηθίζουν να ρίχνουν βαμμένα αυγά από τους λόφους, ενώ σε πολλές γειτονιές διοργανώνεται κάτι σαν «κυνήγι θησαυρού» με Πασχαλινά αυγά -όποιο παιδί βρει τα περισσότερα κερδίζει.

 

ΤΟ ΜΠΟΥΓΕΛΟ:

 Στην Πολωνία, το έθιμο επιτάσσει μπουγέλο! Ναι σωστά διαβάσατε, κάθε Δευτέρα του Πάσχα, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου Smingus-dyngus, τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια σε ένα έθιμο που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

 

Η ΟΜΕΛΕΤΑ ΓΙΓΑΝΤΑΣ

 Ένα από τα διασημότερα Πασχαλινά έθιμα, ακολουθείται κάθε χρόνο στην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας, τη Δευτέρα του Πάσχα. Πρόκειται για την παρασκευή μιας γιγαντιαίας ομελέτας στην κεντρική πλατεία, για την οποία χρησιμοποιούνται περίπου 4.500 αυγά. Πέρα από την παράδοση, στόχος της είναι να ταΐσει πάνω από 1.000 άτομα.

pasxa2

 

Σχολιάστε

Top