Νέοι και επαγγελματικός προσανατολισμός

sep2

του Νικία Κόνσολα

Με τον όρο επαγγελματικός προσανατολισμός εννοούμε το σύνολο των ενεργειών μέσω των οποίων παρέχεται στο άτομο συστηματική και επιστημονική βοήθεια, για να μπορέσει να ενημερωθεί για τα επαγγέλματα και για να καταλάβει ποιο τελικά του ταιριάζει.

Μέσα σ’αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, απαραίτητος και αναγκαίος στους νέους. Οι μαθητές έχουν ανάγκη να ενημερώνονται για διάφορα επαγγέλματα σε σχέση με το ωράριο, τις οικονομικές απολαβές και το περιβάλλον εργασίας. Μέσω του Σ.Ε.Π. μπορεί να γίνει αυτό και ο νέος να καταλάβει ποιο επάγγελμα του ταιριάζει πραγματικά.

Ειδικότερα στις μέρες μας η αναγκαιότητα του Σ.Ε.Π. είναι σημαντική γιατί υπάρχει πληθώρα επαγγελμάτων και ταυτόχρονα αυξανόμενη ανεργία. Θα ήταν λάθος αν στα προβλήματα αυτά, παραλείπαμε την ετεροαπασχόληση και την ημιαπασχόληση. Αν και αποτελούν προβλήματα στους νέους αναγκάζονται να βιώνουν τέτοιες καταστάσεις εξαιτίας του βιοπορισμού.

Ταυτόχρονα οι αντιλήψεις της ζωής, ο υπερκαταναλωτισμός και γενικότερα οι συνθήκες στην σύγχρονη κοινωνία οδηγούν πολλούς στην «λάθος» επιλογή επαγγέλματος. Εδώ επιβάλεται ο επαγγελματικός προσανατολισμός ώστε ο νέος να βγαίνει από το αδιέξοδο της επιλογής του επαγγέλματος, να μην εγκλωβίζεται σε προκαταλήψεις και στερεότυπα για κάποια επαγγέλματα και να γίνει χρήσιμο μέλος της κοινωνίας.

 

ΠΗΓΕΣ: ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ-ΤΕΥΧΗ: Α΄,Β΄,Γ΄

sep

Σχολιάστε

Top