Εφηβεία , αυτή η περίεργη ηλικία

efh

της Ξένιας Παπαδοπούλου

Ο όρος εφηβεία βγαίνει από το (επί+ήβη).

Τα παιδιά στην εφηβεία έχουν τόσο σωματικές όσο  και ψυχολογικές αλλαγές και βρίσκονται σε φάση που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον κόσμο της παιδικότητας και να ενταχθούν στον κόσμο των ενηλίκων.

Η εφηβεία ξεκινάει από τα 10 έως και τα 13 έτη διαρκεί 5-6 χρόνια και εξαρτάται από την κληρονομικότητα, το φύλλο και το κοινωνικό περιβάλλον του κάθε ατόμου.

Σε αυτήν την περίοδο αναπτύσσονται κυρίως τα οστά, τα γεννητικά όργανα και ο εγκέφαλος.

Τα παιδιά στην εφηβεία αλλάζουν ενδιαφέροντα και τα συναισθήματά τους είναι πιο ευαίσθητα. Επείσης όλοι οι έφηβοι φέρονται λίγο παράξενα σχετικά με τις επιλογές τους, δηλαδή

• από τη μια επιθυμεί  να μεγαλώσει από την άλλη νοσταλγεί τη παιδική του ηλικία, έχει ανάγκη να επιβεβαιωθεί αλλά ταυτόχρονα  φοβάται  να συγκρουστεί με τον εξωτερικό κόσμο.

Τα συναισθήματα ενός εφήβου είναι πιο έντονα για αυτόν τον λόγο ξεσπάνε σε κλάματα ή ακόμα και σε γέλια ασυναίσθητα χωρίς να κατανοήσουν τον λόγο.

Οι περισσότεροι έφηβοι δεν είναι και τόσο ανοιχτόμυαλοι, δηλαδή όταν καταπιέζονται από ένα γεγονός αντί να καθίσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους καταλήγουν στην απομόνωση και στην θλίψη και προτιμούν να κλείνονται στον εαυτό τους από το να συζητήσουν τα προβλήματά τους με κάποιον ενήλικα ή κάποιον που να μπορεί να τοος βοηθήσει.

Επείσης ένα άλλο πράγμα που συνηθίζουν να κάνουν οι έφηβοι είναι το εξής, όταν οι γονείς του ή οποιοσδήποτε άλλος του πουν να κάνει κάτι, αρνούνται να το κάνουν.

 

εφηβεια

Σχολιάστε

Top