Μανιτάρια ,πανέμορφα ,πεντανόστιμα και δηλητηριώδη…
της Δέσποινας Μπάρκα
Περιγραφή μανιταριών
Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων με τη χαρακτηριστική, συνήθως ομβρελοειδή μορφή. Στην ουσία, αυτό που βλέπουμε είναι το σώμα του μανιταριού, δηλαδή το όργανο στο οποίο θα αναπτυχθούν τα σπόρια που θα εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους. Το κυρίως μέρος του μύκητα είναι υπόγειο και σχεδόν πάντα αθέατο το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Είναι το μυκήλιο που αναπτύσσεται σαν ιστός στο υπόστρωμα με την μορφή μυκηλιακών υφών.
Είδη Μανιταριών
Μερικά από τα πιο διαδεδομένα είδη μανταριών είναι τα εξής:
Τρούφα ,Σιτάκι, Ασπρομανίταρο ,Πλευρωτους
Πόρτομπελο, Πορτσίνι ,Κανθαρέλα ,Μορχέλα
Η θρεπτική αξία των μανιταριών
Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.
Ευεργετικές ιδιότητες
• Μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.
• Προστατευτική δράση από καρκίνο
• Ρύθμιση σακχάρου αίματος.
• Βελτίωση ανοσοποιητικού συστήματος.
• Σιδηροπενική αναιμία.
• Μείωση αρτηριακής πίεσης
• Αντιβακτηριακή δράση
• Φαρμακευτική δράση
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.