Το γιοφυριού της Άρτας ,αλλιώς …

gefyri1

της Βασιλικής Παυλάτου

Μέρες τώρα ο πρωτομάστορας, οι μαστόροι και οι μαθητάδες δούλευαν ακατάπαυστα. Μα αποτέλεσμα κανένα. Λες και το περιτριγύριζε, θαρρείς, μια κατάρα και το γεφύρι αυτό δεν στέριωνε ποτέ. Όλοι οι εργάτες προσπαθούσαν να εξηγήσουν το ανεξήγητο αυτό γεγονός , μήπως και καταφέρουν τελικά να λύσουν το πρόβλημα τους αλλά τίποτα.

Ολημερίς οι εργάτες δούλευαν χωρίς σταματημό. Το βράδυ όμως, λες και κάποιος το έκανε επίτηδες, όλη η δουλειά κατέληγε στα νερά του ποταμιού. Οι εργάτες είχαν τρελαθεί από την αγωνία τους. Αν δεν υλοποιούσαν αυτό το εγχείρημα οι οικογένειές τους αλλά και οι ίδιοι θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη χρονιά.

Και ξάφνου, σαν από μηχανής θεός εμφανίζεται η λύση στο πρόβλημά τους. Ένα πουλί άρχισε να τους μιλάει και τους έδωσε οδηγίες για την λύτρωσή τους. Έπρεπε να θυσιάσουν την γυναίκα του πρωτομάστορα. Πράγματι ήταν λύτρωση για τους εργάτες αλλά ο πρωτομάστορας έπεσε του θανατά.

Όλη μέρα σκεφτόταν τρόπους για να αποφύγει αυτή την μοίρα, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα πως το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να την καθυστερήσει. Έτσι μήνυσε στην γυναίκα του και της ζήτησε να ετοιμαστεί όσο πιο αργά γίνετε και να φτάσει αργά το μεσημέρι στο εργοτάξιο.

Όντως το κόλπο έπιασε και η γυναίκα έφτασε τόσο αργά στο εργοτάξιο που βρήκε μόνο τον άντρα της. Το ίδιο περιστατικό επαναλαμβανόταν κάθε μέρα ώσπου ήρθε το καλοκαίρι.

Ένα αυγουστιάτικο πρωινό, οι μάστορες άρχισαν να παίρνουν τον δρόμο από τα σπίτια τους προς το εργοτάξιο. Τι να δουν όμως; Όλη η δουλειά που είχαν κάνει την προηγούμενη μέρα στεκόταν εκεί, μπροστά στα μάτια τους και τους περίμενε να την συνεχίσουν. Κατενθουσιασμένοι όπως ήταν έπιασαν με μιας τα εργαλεία και άρχισαν να δουλεύουν με όρεξη. Στο τέλος της μέρας όλοι αναρτιόντουσαν πώς συνέβη αυτό το θαύμα, γιατί πίστευαν ακράδαντα πως επρόκειτο για θαύμα, αφού δεν είχαν χτίσει την γυναίκα του πρωτομάστορα στο γεφύρι. Χωρίς όμως να θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα και κουρασμένοι όπως ήταν από την σκληρή δουλειά απέδωσαν το θαύμα στην αγάπη του ζευγαριού, το οποίο μετά από λίγο καιρό απέκτησε το πρώτο του παιδί.

Η αγάπη τους αποδείχτηκε τόσο δυνατή που δεν ξαναήρθαν αντιμέτωποι με τίποτα που να απαιτούσε τον χωρισμό τους.

 

ΤΕΛΟΣ

gefyri2

Σχολιάστε

Top