Γαλοπούλα ρολό

galopoyla

του Γιώργου Κωνσταντάκη
Η τέλεια παραλλαγή της παραδοσιακής (και ολίγον «μπελαλίδικης») γεμιστής γαλοπούλας
από το https://www.argiro.gr/

Υλικά:
1200 γρ. κιμά γαλοπούλας
2 κ.σ. ξίδι
6 κ.σ. βρώμη
1 αβγό
1 ασπράδι
λίγο μπαχάρι τριμμένο
6-8 πατάτες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο αποξηραμένο θυμάρι ή ρίγανη

Για το ζύμωμα του ρολού
2 ξερά κρεμμύδια
1 σκ. σκόρδο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 φλ. ζωμό κότας
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 συσκευασία ψιλοκομμένη ντομάτα

galopoyla2

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει .

Βάζουμε σε μπολ όλα τα υλικά για το ρολό καθώς και τα 2/3 από την σάλτσα ντομάτας. Κρατάμε λίγη για το τελείωμα του ρολού. Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά. Το μίγμα κιμά πρέπει να είναι αφράτο, όχι σφιχτό. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ζύμωμα (περίπου 1/3 του φλιτζανιού).

Κόβουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ταψί, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τον ζωμό, και τις αλατοπιπερώνουμε.

Δίνουμε σχήμα ρολού στον κιμά και το ακουμπάμε πάνω στις πατάτες. Καλύπτουμε την επιφάνεια του ρολού με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε το ταψί. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για 40 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180ºC και ξεσκεπάζουμε το ταψί. Ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα, να μαλακώσουν πατάτες και να ψηθεί μέχρι μέσα το ρολό. Το αφήνουμε για 5-10 λεπτά, κι έπειτα κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε

Σχολιάστε

Top