Τηλέμαχος Κάνθος

kanuow2

των  Θανάση Παινέση και Μανόλη Σκαρβέλη

Ο Τηλέμαχος Κάνθος έχει καθιερωθεί ως ο ζωγράφος της κυπριακής φύσης και της κυπριακής ζωής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια καλλιτεχνική οικογένεια του χωριού Άλωνα της Πιτσιλιάς.

Ο Τηλέμαχος Κάνθος φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Άλωνας και μετά στο γυμνάσιο Αμμοχώστου. Το 1929 πήγε για σπουδές ζωγραφικής στην ανωτάτη σχολή καλών τεχνών στην Κύπρο, εργάστηκε για μερικά χρόνια ως σκηνογράφος και κοστουμίστας στο νεοσύστατο κυπριακό θέατρο το Λυρικό και αργότερα το Νέο Λυρικό. Το 1950, επισκέφθηκε τον αδελφό του Θεόδοτο Κάνθο στο Λονδίνο. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, διορίστηκε ως καθηγητής τέχνης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του.
Το 1964 μαζί με άλλους συνάδελφούς του ίδρυσε το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Ε.ΚΑ.ΤΕ.

Πέθανε το 1993 αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο από ελαιογραφίες, σχέδια, ακουαρέλες και χαρακτικά, στην πλειονότητά τους εμπνευσμένα από την Κύπρο, τη φύση, και τους ανθρώπους της, ιδιαίτερα από  τη γενέτειρά του, την Άλωνα, αλλά και από την Αττική, την Κέρκυρα, το Λονδίνο.

 

Ο Τηλέμαχος Κάνθος, υπήρξε ένας βιωματικός καλλιτέχνης.
Η ζωγραφική του χαρακτηρίζεται από λυρισμό ωστόσο η χαρακτική του είναι ρωμαλέα και δραματική, βαθιά επηρεασμένη από τα πολεμικά γεγονότα του ’40 και του ’74.
Η τέχνη του έχει πανανθρώπινα χαρακτηριστικά, δίνοντας έμφαση στην εξωτερίκευση του πόνου και των συναισθημάτων.

πηγή ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος  http://library2.ucy.ac.cy/telemachos-kanthos-foundation/foundation/f_index_el.html

Μερικά από τα έργα του καλλιτέχνη  :

KANTHOS

 

kanuos

kanuow2kανθος

κανθος

τηλεμαχος-κανθος

Σχολιάστε

Top