Συνταγή :Κυπριακές Φλαούνες
από το https://akispetretzikis.com/el/categories/almyres-pites-tartes/kypriakes-flaoynes
Συστατικά
Για τη ζύμη
- 750 γρ. αλεύρι χωριάτικο ή σκληρό
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μαγιά ξερή
- 400 γρ. νερό
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 500 γρ. γραβιέρα γλυκιά
- 200 γρ. χαλούμι τριμμένο
- 1 κ.γ. δυόσμο ξερό ή μελισσόχορτο
- 1 κ.γ. μαστίχα
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. κανέλα
- 200 γρ. σταφίδες
- 3 αυγά
- 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σερβίρισμα (προεραιτικά)
- μέλι
- κανέλα
- αυγό και σουσάμι για άλειμμα
Photo credit: G. Drakopoulos
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό με ένα σύρμα.
- Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στο μίξερ με το γάτζο μέχρι να γίνει μια ωραία ελαστική ζύμη και την αφήνουμε 1 ώρα τουλάχιστον σκεπασμένη με μία πετσέτα για να ξεκουραστεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την γέμιση σε ένα μπολ.
- Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους 2 χιλιοστών. Κόβουμε σε τετράγωνα μήκους 20×20 εκ.
- Γεμίζουμε τα τετράγωνα μας με γέμιση στο κέντρο (βάζουμε αρκετή να γίνει ένα βουναλάκι) περίπου 80 γρ.
- Διπλώνουμε τις 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου προς τα μέσα (δεν καπακώνουμε όλη τη γέμιση).
- Στη συνέχεια διπλώνουμε προς τα μέσα και τις άλλες 2 αντικριστές πλευρές του τετραγώνου με τον ίδιο τρόπο. Ουσιαστικά δημιουργούμε μια φωλιά για τη γέμισή μας. Με ένα πιρούνι πατάμε τις γωνίες για να κολλήσουν.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά.
- Τις σερβίρουμε ζεστές με μέλι και κανέλα .
Tip
Τις κλείνουμε σε τρίγωνα ή σε τετράγωνα…αλοίφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι για να γίνουν ακόμα πιο όμορφες!
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.