Εφηβεία , αυτή η δύσκολη ηλικία …

εφηβεια

της   Μάρως  Κωνστάκη

Εφηβεία… μία από τις πιο δύσκολες φάσεις ενός ανθρώπου. Η ηλικία όπου όλα αρχίζουν να παίρνουν μια μορφή στην ζωή μας. Η ηλικία που πολλοί αρχίζουν να ωριμάζουν. Δεν είναι όμως εύκολο… Είναι η ηλικία που μετατρέπει την ηρεμία σε κάτι παράξενο και όλοι οι ορμόνες και τα νεύρα χτυπάνε κόκκινο. Είναι αυτή που πρέπει να αντιμετωπίζεται με την περισσότερη κατανόηση.
Τις περισσότερες φορές δεν αντιμετωπίζεται σωστά .Οι γονείς άθελα τους με τους τρόπους τους καταφέρνουν να διαλύσουν τις σχέσεις με τα παιδιά τους. Η παραμικρή σκέψη θα τους βοηθήσει να καταλάβουν ότι τα παιδιά τους είναι σε μια φάση που όλα τους φταίνε, που όλα φαίνονται λάθος, που προσπαθούν να ταιριάξουν στις παρέες, που προσπαθούν να καταλάβουν τον εαυτό τους, να είναι συνεπείς κάθε μέρα στο σχολείο τους, να βγουν στον κόσμο, να αναλάβουν υποχρεώσεις και αλλά πολλά. Σε αυτήν την φάση στεναχωριούνται πιο εύκολα, πληγώνονται και ειδικά από τα λόγια των γονιών τους γιατί είναι αυτά που περνάνε μέσα τους πολύ περισσότερο. Στο στάδιο αυτό έχουν όλα σημασία.
Αν η εφηβεία δεν αντιμετωπιστεί με ηρεμία αγάπη και κατανόηση τα αποτελέσματα σίγουρα δεν θα είναι θετικά. Σε αυτήν την περίπτωση το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να μπουν στην θέση των παιδιών τους και να τα αγαπάνε διότι αυτό θα τους αφήσει μια ελπίδα ότι ένας δικός τους άνθρωπος τα καταλαβαίνει. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να τα βοηθήσει παρά μόνο ο εαυτός τους που σημαίνει ότι η κατανόηση και η ελευθερία είναι σημαντικά. Σε αυτήν την ηλικία οι γονείς πρέπει να διδάξουν τον σεβασμό στα παιδιά τους όσο δύσκολο και να είναι. Πολύ λίγα χρόνια μετά την εφηβεία αυτά τα παιδιά θα βγουν έξω στην κοινωνία και αν δεν έχουν εισπράξει θετικά συναισθήματα και αγάπη από το σπίτι θα καταλήξουν στον δρόμο και πολύ πιθανόν να κάνουν κακό σε άλλους. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλους. Πολλοί παρόλο τον πόνο που έχουν μέσα τους και την χειρότερη παιδική ηλικία που θα μπορούσαν να ζήσουν καταφέρνουν να σταθούν στα ποδιά τους και να κάνουν την αλλαγή χωρίς να παραπονεθούν και να αφήσουν τις αρνητικές σκέψεις να τους καταβάλουν.
Τέλος πιστεύω ότι η εφηβεία μπορεί πολύ εύκολα να αφήσει τα καλύτερα χρόνια στη ζωή ενός ανθρώπου. Είναι στο χέρι μας να ζήσουμε ευχάριστα και στο χέρι μας να ζήσουμε δυστυχισμένα. Η επιλογή είναι δική μας.

 

φριενδσ

Σχολιάστε

Top