Πώς διαβάζονται τα εξωσχολικά βιβλία

booki1

από τους Δέσποινα Μπάρκα και  Λιονέλ Νάστα

Εμπνευσμένοι από τη  σπουδαία συγγραφέα  Άλκη Ζέη   (που έφυγε δυστυχώς πρόσφατα από τη ζωή ) παραθέτουμε τη δική μας λίστα για το πώς διαβάζονται τα εξωσχολικά βιβλία   και σας προτείνουμε τρόπους να τα απολαύσετε .

Δέσποινα  :

1)Όταν έχω θέλω να διαβάσω κάποιο βιβλίο, συχνά το διαβάζω το βράδυ όταν πάω να κοιμηθώ.

2)Άλλες φορές μπορεί να διαβάσω το βιβλίο που θέλω στην βεράντα του σπιτιού μου

3)Σπάνια μπορεί να πάρω κάποιο βιβλίο στην παραλία το καλοκαίρι όταν ξέρω ότι θα κάτσουμε εκεί για πολλή ώρα.

4)Ένα βιβλίο μπορώ να το διαβάσω επίσης και σε κάποιο  ταξίδι καθισμένη σε μία πολυθρόνα του καταστρώματος του πλοίου είτε και στο αεροπλάνο.

5)Βιβλία μπορεί να διαβάσω επίσης όταν έχω πολύ ελεύθερο χρόνο , για παράδειγμα στην καραντίνα που καθόμαστε εδώ και  1 μήνα

 

Λιονέλ :

1]Όταν εγώ θέλω να διαβάσω κάποιο βιβλίο το διαβάζω συνήθως όταν γυρνάω από την προπόνηση.

2]  Άλλες φορές τυχαίνει να διαβάζω  ένα  βιβλίο το πρωί[όταν δεν έχουμε σχολείο].

3]Καμιά φορά τυχαίνει να διαβάσω κάποιο βιβλίο μετά από έναν τσακωμό με τον αδερφό μου.

4]Σπάνια μπορώ να διαβάσω ένα βιβλίο στην παραλία

5]Επίσης παίρνω μαζί μου ένα βιβλίο όταν κάνουμε καμιά μακρινή εκδρομή με την οικογένεια μου.

booki2

 

 

 

Το κείμενο της Άλκης Ζέη :

Πώς διαβάζονται τα εξωσχολικά βιβλία» (απόσπασμα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Άλκης Ζέη Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο )

Μόνες στο σπίτι με τον μπαμπά που έχει κι από πάνω άδεια είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί.

Καλά, για θάλασσα ούτε κουβέντα.

-Πάρτε κανένα βιβλίο κι ελάτε να διαβάσετε, φωνάζει ο μπαμπάς από την βεράντα.

Τα βιβλία μας τα κρατούσαμε κιόλας στο χέρι. Του αρέσει να διαβάζουμε εξωσχολικά βιβλία. Κι εμάς μας αρέσει. Ο μπαμπάς όμως δεν ξέρει πώς διαβάζονται τα εξωσχολικά. Μας θέλει καθισμένες απέναντί του στο τραπέζι, εκείνος να διαβάζει το δικό του βιβλίο κι εμείς τα δικά μας. Μπορεί εκείνος να βρίσκει γούστο να διαβάζει τη ζωή του Μπετόβεν και πού και πού να σηκώνει το κεφάλι να μας κοιτάζει. Εμείς όμως δεν καταλαβαίνουμε τίποτα με τον μπαμπά καταντίκρυ μας. Τα μαθήματα του σχολείου μπορεί να τα διαβάζεις έτσι. Τα εξωσχολικά όμως…

Θα γράψω μια ολόκληρη εργασία. Βέβαια κανείς δεν μου την έχει ζητήσει. Μπορεί να πώ στη Διδώ να την βάλει στην εφημερίδα της.

Πώς διαβάζονται τα εξωσχολικά βιβλία:

1. Μπορείς να έχεις τα πόδια ψηλά πάνω στα κάγκελα του κρεβατιού και η υπόλοιπη νά’ σαι ξαπλωμένη στο κρεβάτι ανάσκελα και να κρατάς το βιβλίο στον αέρα.

2. Μπορείς να είσαι μπρούμυτα στο κρεβάτι και το βιβλίο κάτω στο πάτωμα.

3. Μπορεί, αν έχεις αδελφή, να είναι εκείνη μπρούμυτα στο πάτωμα κι εσύ από πάνω της σαν να σχηματίζετε σταυρό και τα βιβλία στο πάτωμα.

4. Το βράδυ όταν πάτε για ύπνο και σας φωνάζουν να σβήσετε το φως, να κουκουλώνεστε με τα σκεπάσματα και να έχετε ένα κλεφτοφάναρο και να διαβάζετε-αυτό μάλλον τον χειμώνα γιατί το καλοκαίρι θα σκάσετε.

5. Στην τουαλέτα μπορείς να διαβάζεις τα απαγορευμένα βιβλία.

Βέβαια αν δεχτεί η Διδώ  να το δημοσιεύσει δεν θα βάλω το όνομά μου αλλά κάποιο ψευδώνυμο.

Καθόμαστε λοιπόν στο τραπέζι της βεράντας απέναντι στον μπαμπά με τα βιβλία μας, εγώ με τον Δον Κιχώτη και η Λενούλα με την Καλύβα του μπάρμπα-Θωμά που την έχει διαβάσει τριάντα φορές και στις τριάντα χύνει ποτάμι δάκρυα.

Τώρα όμως την βλέπω να γυρίζει τις σελίδες και σίγουρα θα κάνει ψέματα πως διαβάζει όπως κι εγώ. Κάνουμε γκριμάτσες η μια στην άλλη. Ο μπαμπάς βυθισμένος στον Μπετόβεν του κι ούτε μας προσέχει· γυρίζει τις σελίδες, μα σίγουρα τις διαβάζει

 

 

 

Σχολιάστε

Top