Ο κοσμοσείστης Ποσειδώνας

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ

από την Εύα Τσερκέζη

Στην ελληνική μυθολογία ο Ποσειδώνας (αρχ. ελλην. Ποσειδῶν) είναι ένας από τους κύριους Ολύμπιους Θεούς, ο υπέρτατος θεός των υδάτων, (λιμνών, ποταμών, πηγών) και κατ” επέκταση της θάλασσας. Πατέρας του ο Τιτάνας Κρόνος και μητέρα του η Τιτανίδα Ρέα και είναι ένα από τα έξι αδέλφια στα οποία τελικά «χωρίζεται η δύναμη του κόσμου.» Κατά τη δημιουργία του Κόσμου, έπρεπε να γίνει η διαίρεσή του σε τρία βασίλεια. Ο Δίας πήρε τους ουρανούς, ο Πλούτωνας τον Κάτω Κόσμο και ο Ποσειδώνας τις θάλασσες.
Επιπλέον σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, ο Ποσειδώνας θεωρείται ο θεός των σεισμών, των υδάτινων πηγών, των θαλασσών και των αλόγων, και σύμβολά του είναι η τρίαινα, το δελφίνι και ο ίππος. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο Ποσειδώνας εξημέρωσε τα άλογα, γι” αυτό τον τιμούσαν και με ιπποδρομίες.
(el.wikipedia.org, mythagogia.blogspot.com)

Υπάρχουν πολλοί μύθοι που σχετίζονται με τον Ποσειδώνα. Ο πιο γνωστός όμως είναι ο μύθος ο σχετικός με το όνομα της Αθήνας:
Κάποτε στην αρχαία Ελλάδα, ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, πήγε στην Αττική και βρήκε τον Κέκροπα στην ακρόπολη να επιβλέπει το χτίσιμο της νέας πόλης.
Πλησίασε τον βασιλιά και του ζήτησε να του προσφέρει την πόλη και για χάρη του, να την ονομάσει Ποσειδωνία. «Αν το κάνεις αυτό, η πόλη σου θα γίνει θαλασσοκράτειρα» του είπε και χτύπησε με δύναμη την τρίαινα πάνω στο βράχο.
Στο μέρος που χτύπησε, δημιουργήθηκε μια πηγή και ξεπήδησε αλμυρό νερό.
​“Αυτό είναι το δώρο μου, για την πόλη» του είπε κι έφυγε.Τότε παρουσιάστηκε και η Αθηνά, η θεά της σοφίας και ζήτησε κι αυτή, να της προσφερθεί η πόλη και να πάρει το όνομά της. «Αν το κάνεις, θα γίνει η πόλη της ομορφιάς και της γνώσης. Θα ανθίσουν οι τέχνες, τα γράμματα και οι επιστήμες!» είπε και αμέσως χτύπησε με το ακόντιό της το βράχο και φύτρωσε μια ελιά, φορτωμένη με καρπούς. «Αυτό είναι το δικό μου δώρο για την πόλη» είπε. Ο Κέκροπας δεν ήξερε ποιο δώρο να διαλέξει. Έτσι οι θεοί, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης, που θέλησαν να τον βοηθήσουν, αποφάσισαν ότι η ελιά ήταν το καλύτερο δώρο για την πόλη και για χάρη της θεάς Αθηνάς, την ονόμασαν Αθήνα!
( mania19.weebly.com )
Στον Ποσειδώνα έχουν δοθεί πολλά ονόματα και προσωνύμια. Μερικά από αυτά είναι:
Ελικώνιος,
Κρηνούχος
Πατριγένειος
Πατήρ
Πατρώος
Πελάγιος, ή Πελαγαίος
Πετραίος
Σεισίχθων
Σωτήρ
Ταύρειος
Φράτριος
Φύκιος
( el.wikipedia.org )

 

Επίσης του έχουν δοθεί και πολλές τυπικές φράσεις και επίθετα που αναφέρονται και στο κείμενο της Οδύσσειας όπως:
Μέγας
Κοσμοσείστης
Δεσποτικός πατέρας
Ποσειδών με την κατάμαυρη κόμη/χαίτη
Παντοδύναμος θεός

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ x ΔΕΛΦΙΝΙ & ΤΡΙΑΙΝΑ

Σχολιάστε

Top