Η γάτα στην τέχνη

αγαπες

από τους Γιὠργο Σταυρόπουλο και Βάσω Χελιδωνά

Η γάτα αποτελεί πάντα μια δροσερή και φρέσκια έμπνευση για τους δημιουργούς .Οι καλλιτέχνες  εδώ και αιώνες   αναγνωρίζουν τη γάτα ως μούσα . Σας  παρουσιάζουμε στη συνέχεια  έργα τέχνης    με πρωταγωνίστριες τις υπέροχες γάτες .

αγαπες

Δημιουργήθηκε από τον αυστριακό καλλιτέχνη Carl Kahler και ονομάζεται «Οι αγάπες της Γυναίκας μου» .Απεικονίζονται 42 από τις 350 γάτες της Kate Birsall Johnson, τις οποίες είχε στην καλοκαιρινή της κατοικία στην Καλιφόρνια. Η ίδια πέθανε το 1892, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του πίνακα. Άφησε, μάλιστα, στη διαθήκη της 500.000 δολάρια για τη φροντίδα των γατών της!

picassso

Το έργο του Pablo Picasso, Cat Devouring A Bird, 1939, δημιουργείται δύο χρόνια μετά την Guernica, σε μια περίοδο ταραχώδη
για τον ζωγράφο τόσο μέσα από προσωπικά γεγονότα, όσο και από τραγικά παγκόσμια γεγονότα, όπως αυτά του ισπανικού εμφυλίου
πολέμου. Η γάτα του Picasso, δεν είναι υπάκουη, αλλά δείχνει τα δόντια της και παρουσιάζεται με τον φυσικό της ρόλο, αυτόν του κυνηγού,
δείχνοντας παράλληλα το συνεχιζόμενο σχολιαστικό ενδιαφέρον του ζωγράφου στη βία και το χάος που επικρατούν. Δεν υπάρχουν στοιχεία
σχετικά με το αν αυτή ήταν η γάτα του Picasso. Το έργο θεωρείται μια αλληγορία του ισπανικού εμφυλίου πολέμου

Mr and Mrs Clark and Percy 1970-1 by David Hockney born 1937

Ένας από τους πιο διάσημους γάτους στην ιστορία της τέχνης είναι σίγουρα ο Percy, ο γάτος που συμπεριέλαβε ο David Hockney στο έργο του Mr and Mrs Clark and Percy, (1970-71). Ο θεατής βρίσκεται μέσα στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού που είναι φίλοι του ζωγράφου και τους παρακολουθεί με φόντο το ανοικτό παράθυρο. Ο στόχος του ζωγράφου, εκτός από την παρουσία τους, ήταν να απεικονίσει και τη σχέση τους. Ανάμεσα στα άλλα σύμβολα που τοποθετήθηκαν στο “γαμήλιο πορτραίτο” είναι και ο γάτος που συμβολίζει την ελευθερία και την παρουσία κάποιου που αγνοεί τους κανόνες και κάνει ότι θέλει. Παρέα με το ανοιχτό παράθυρο, σύμβολο του χάσματος ανάμεσα στο ζευγάρι λειτουργούν προφητικά για έναν γάμο που δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ.

 rois

To 1935, o Balthus,είχε ζωγραφίσει μια αυτοπροσωπογραφία του με τίτλο Le roi des chats (the King ofcats).

τερεσσε

 

Ο Balthus (Balthasar Klossowski), μεταξύ 1936 και 1939,  δημιούργησε μια σειρά έντεκα ζωγραφικών έργων με μοντέλο του την Thérèse Blanchard, στα οποία εμφανίζεται μόνη της, με τη γάτα της ή με τον αδελφό της Hubert. Τα δύο αδέλφια και οι γονείς τους ήταν γείτονες του Balthus στο Παρίσι.  Στο έργο Thérèse Dreaming, 1938, το έφηβο μοντέλο, που τότε ήταν δώδεκα ή δεκατριών χρόνων, απεικονίζεται με τα μάτια κλειστά να είναι χαμένο στις σκέψεις του και να ονειρεύεται.

 

 

coons

Ο  Jeff Koons, δημιούργησε μια ολόκληρη σειρά γλυπτών, το Cat on a Clothesline (1994–2001), από υπερμεγέθη χαριτωμένα γατάκια που κρέμονται με μανταλάκια μέσα στις κάλτσες τους. Αυτή η σειρά των γλυπτών του, τα οποία είναι χαρακτηριστικά των γλυπτών του Jeff Koons, είναι αστεία, αλλά και οδυνηρή ταυτόχρονα. Ενώ το γλυπτό δείχνει το παιγνίδι ενός παιδιού, παράλληλα εκθέτει την πολυτέλεια που έχει συσχετιστεί με τις προτιμήσεις παιδιών που έχουν την οικονομική άνεση και έχουν δημιουργήσει διαφορετικές σχέσεις με τα κατοικίδια ζώα τους. Ο δημιουργός παίζει με καθημερινά υλικά και με επιρροές τόσο από την pop art, όσο και από τα κινήματα του σουρεαλισμού και του Dada, δημιουργεί σύγχρονα έργα που λειτουργούν σχολιαστικά στην καθημερινότητα.

cat1

Ένα Μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στις γάτες άνοιξε τις πύλες του στην Κρακοβία, στην Πολωνία.

 Το Μουσείο Γάτας δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ενός ζευγαριού από την Ουκρανία, της Νατάλια Κοσίβαγια και του συζύγου της τον Ιούνιο του 2019.

 Άλλα έργα

parker

Rachel Parker

dielman

Frederick Dielman, 1861

knipin

 Henriette Ronner KnipIn

Σχολιάστε

Top