Η ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ

μπασκετ-οπεν

του Κωνσταντίνου Γκόβαρη

Η Καλαθοσφαίριση στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1918 μέσω της ΧΑΝ.  Τότε, στο γήπεδο της ΧΑΝ Αθηνών, πρωτοπαίχτηκε μπάσκετ στην Ελλάδα. Μερικά μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο Μάικ  Στεργιάδης, που υπήρξε μαθητής του Νέισμιθ στο Σπρίνγκφιλντ, πήραν δύο καρέκλες, τις στερέωσαν ανάποδα σε δύο τοίχους και με μία μπάλα ποδοσφαίρου πρωτόπαιξαν μπάσκετ.

Η ΧΑΝ φρόντισε να διαδοθεί το άθλημα στα σχολεία και στους συλλόγους, ενώ συγχρόνως άρχισε να διοργανώνει και αγώνες. Μάλιστα, το 1920 έγινε στη Σμύρνη και το πρώτο τουρνουά, με τη συμμετοχή πέντε ομάδων και νικητής ήταν ο Πανιώνιος. Αυτά τα τουρνουά συνεχίστηκαν μέχρι το 1924 και άρχισαν να παίρνουν μέρος φοιτητές και μαθητές.

 ΑΕΚ – η πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών

Η ΧΑΝ Αθηνών το 1924 διοργάνωσε ένα πρωτάθλημα, που κέρδισε η ΑΕΚ. Αν αυτό θεωρηθεί ως πρώτο, η ΑΕΚ είναι η πρώτη πρωταθλήτρια Αθηνών.

Ουσιαστικά όμως η επίσημη περίοδος για το ελληνικό μπάσκετ αρχίζει το 1927, όταν ο ΣΕΓΑΣ συγκρότησε την πρώτη Τεχνική Επιτροπή του μπάσκετ, αποτελούμενη από τους Απόστολο Νικολαΐδη, Νικόλαο Λορέντη, Γιώργο Λιβαδά, Δημήτρη Λέζο και Κωνσταντίνο Καλούδη. Δύο χρόνια αργότερα διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα. Πήραν μέρος ο Πανελλήνιος, ο Εθνικός Αθ., οι Ν. Βύρωνος, η ΧΑΝ, η ΑΕΚ, η Σχολή Ευελπίδων και ο Πανιώνιος. Πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Πανελλήνιος. Το 1932 εμφανίστηκε η Πανεπιστημιακή ομάδα των Αθηνών, που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του αθλήματος στην προπολεμική περίοδο.

Οι πρώτοι κανονισμοί

Οι πρώτοι κανόνες εφαρμόστηκαν το 1929 από τον Λούις Ρίες, καθηγητή φυσικής αγωγής της ΧΑΝ. Ο ίδιος, το 1934, εφάρμοσε στην Ελλάδα και τους διεθνείς κανονισμούς.

Η χρυσή αφετηρία για το μπάσκετ στην Ελλάδα

 Η χρυσή αφετηρία για το μπάσκετ στην Ελλάδα, ήταν το 1987 με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Εθνική ομάδα των ανδρών μέσα στο σπίτι μας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.   Το μπάσκετ τότε είχε ελάχιστους φίλους στη χώρα μας. Από το βράδυ της 14ης ημέρας του Ιουνίου του 1987 κι έπειτα, όμως, τα πάντα άλλαξαν. Οι γειτονιές γέμισαν με παιδιά που ήθελαν να μιμηθούν τον Γκάλη και τον Γιαννάκη, το άθλημα έγινε πιο επαγγελματικό απ’ ότι ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή και γενικότερα ο κόσμος ασχολήθηκε με το μπάσκετ, ενώ προηγουμένως οι περισσότεροι το αγνοούσαν. Ωστόσο, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης. Κι έπρεπε να το ζήσουμε.

Σημαντικές διακρίσεις του ελληνικού μπάσκετ

 

 1968 Μπροστά σε 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης

 1987  Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά την 1η θέση στο Ευρωμπάσκετ

 1989  Η Εθνική Ομάδα Ανδρών κατακτά τη 2η Θέση στο Ευρωμπάσκετ 

 1991 Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Κυπελλούχων (Γενεύη)

  1997 Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται  Πρωταθλητής Ευρώπης (Ρώμη)

  1997 Ο Άρης κατακτά το κύπελλο Κόρατς (Ελλάδα-Τουρκία)

  2000 Ο Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης (Θεσσαλονίκη)

  2000 Η ΑΕΚ κατακτά το κύπελλο Σαπόρτα (Λοζάνη)

 2003 Ο Άρης κατακτά το Champions Cup της FIBA Europe (Θεσσαλονίκη)

 2007 Ο Παναθηναϊκός  αναδεικνύεται Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθήνα)                           Πηγή :https://www.ekaskenop.gr/

Basketabala

 

Σχολιάστε

Top